Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 128

Uradni list RS, št. 128 z dne 7. 10. 2022

UL Infotok

Uradni list RS, št. 128/2022 z dne 7. 10. 2022


3013. Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije, stran 9102.

  
Na podlagi drugega odstavka 3. člena in drugega odstavka 7. člena ter za izvrševanje 12. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20, 172/21 in 105/22 – ZZNŠPP) ministrica za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije 
1. člen 
V Pravilniku o usmerjanju in nadzoru policije (Uradni list RS, št. 15/22) se v 6. členu v prvem odstavku besedilo »in 172/21« nadomesti z vejico in besedilom »172/21 in 105/22 – ZZNŠPP«.
2. člen 
V 12. členu se za sedmim odstavkom doda nov osmi odstavek, ki se glasi:
»(8) Generalna policijska uprava povzetek ugotovitev iz poročila o nadzoru, ki ga pripravi enota za usmerjanje in nadzor, objavi na intranetu, razen v primerih iz prejšnjega odstavka.«.
3. člen 
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
»14. člen 
(presoja postopka) 
(1) Zaradi presoje zakonitosti in strokovnosti izvajanja določene naloge ali uporabe pooblastil policista lahko enota za usmerjanje in nadzor od policije zahteva pisno pojasnilo in dokumentacijo o poteku postopka. Zahtevo za poročanje se pošlje generalnemu direktorju policije.
(2) Na podlagi poročila policije in dokumentacije enota za usmerjanje in nadzor pripravi mnenje o zakonitosti in strokovnosti izvajanja policijskih pooblastil, opravljanja nalog policije ter izvajanja usmeritev ministra. Enota za usmerjanje in nadzor mnenje pošlje ministru in generalnemu direktorju policije. V mnenju so lahko navedeni tudi predlogi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti.
(3) Za seznanitev policijskih enot z mnenjem se uporabljata določbi šestega in sedmega odstavka 12. člena tega pravilnika.«.
4. člen 
V 17. členu se tretji in četrti odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(3) Na prednji strani plastificiranega kartončka je napis: »Uslužbenci policije morajo imetniku te izkaznice, ko opravlja nadzor, v skladu s svojimi pristojnostmi omogočiti izvršitev nalog in mu zagotoviti potrebno pomoč.«.
(4) Besedilo na hrbtni strani plastificiranega kartončka se glasi: »Imetnik te izkaznice ima za nemoteno in učinkovito opravljanje posameznega nadzora naslednja pooblastila:
– zahtevati podatke iz evidenc, ki jih vodi in vzdržuje policija;
– zahtevati vpogled v evidence, dokumente, listine, odredbe, zapisnike, odločbe in sklepe, ki jih v skladu s svojimi pristojnostmi pridobiva, pripravlja ali izdaja policija, in po potrebi zahtevati njihovo izročitev ali izročitev njihovih kopij;
– vabiti na pogovor policiste, druge uslužbence policije ali posameznike;
– opraviti pogovor s policisti, drugimi uslužbenci policije ali posamezniki;
– vstopiti v vsak prostor, ki ga policija uporablja pri svojem delu;
– zahtevati uradna pisna potrdila ter tehnične in druge podatke o tehničnih sredstvih v uporabi policije ter zahtevati dokazila o usposobljenosti policistov za uporabo tehničnih in drugih sredstev, ki jih ti uporabljajo pri svojem delu;
– prisostvovati izvajanju nalog policije;
– od policije zahtevati posredovanje drugih podatkov in informacij iz njihove pristojnosti, ki so pomembni za usmerjanje in nadzor.«.
5. člen 
Obrazec službene izkaznice iz priloge pravilnika se nadomesti z novim obrazcem službene izkaznice, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
6. člen 
(zamenjava službenih izkaznic) 
Obstoječe službene izkaznice se zamenjajo z novimi, izdanimi v skladu s spremenjenim in dopolnjenim pravilnikom, v šestih mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-294/2022
Ljubljana, dne 4. oktobra 2022
EVA 2022-1711-0021
mag. Tatjana Bobnar 
ministrica 
za notranje zadeve 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti