A
A
A

Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 82

Uradni list RS, št. 82 z dne 24. 10. 2025

UL Infotok

Uradni list RS, št. 82/2025 z dne 24. 10. 2025


2875. Pravilnik o pogojih glede prostorov, opremljenosti in kadrov za opravljanje javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin, stran 9505.

  
Na podlagi 120. člena in tretjega odstavka 121. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o pogojih glede prostorov, opremljenosti in kadrov za opravljanje javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin 
I. SPLOŠNO 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa pogoje glede prostorov, opremljenosti in kadrov, ki jih mora izpolnjevati izvajalec javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin (v nadaljnjem besedilu: javna služba), in podrobnejše pogoje glede strokovne izobrazbe in drugih zahtev, ki jih mora izpolnjevati oseba za opravljanje strokovnega dela pri izvajanju javne službe na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva in oljkarstva.
2. člen 
(pomen izraza) 
Izraz polno zaposlena oseba po tem pravilniku (v nadaljnjem besedilu: PZ) pomeni osebo, zaposleno pri izvajalcu javne službe ali podizvajalcu, ki eno leto polni delovni čas izvaja naloge javne službe. Delo enega polno zaposlenega lahko opravi ena ali več oseb, ki izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne izobrazbe in drugih zahtev, ki jih mora izpolnjevati oseba za izvajanje strokovnega dela pri izvajanju nalog javne službe.
3. člen 
(podizvajalec) 
Če izvajalec javne službe za izvajanje posamezne naloge javne službe v zvezi z izpolnjevanjem pogojev glede prostorov, opremljenosti in kadrov najame podizvajalca, uredita in določita način sodelovanja ter varovanje osebnih podatkov s pogodbo, vendar je izvajalec v celoti odgovoren za zakonito in pravilno izvajanje javne službe.
II. POGOJI ZA IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE 
4. člen 
(pogoji za izvajanje javne službe v poljedelstvu) 
(1) Za izvajanje javne službe na področju poljedelstva (v nadaljnjem besedilu: javna služba v poljedelstvu) mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje prostore in opremo:
1. žlahtnjenje poljščin in krmnih rastlin:
a) najmanj 3 ha njivskih površin,
b) najmanj 1 ha ekoloških certificiranih njivskih površin,
c) najmanj en hlajeni rastlinjak, en plastenjak ter en stalni in premični mrežnik,
č) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal in gnojenje, stroji za setev oziroma saditev mikroposkusov – parcelne sejalnice, za varstvo rastlin in spravilo pridelka mikroposkusov – parcelni kombajn),
d) opremo za vrednotenje in pripravo vzorcev (analitske in precizne tehtnice, mlin za mletje vzorcev, aparat za določanje vlage in hektolitrske mase v zrnju, tehtnico za določanje suhe snovi v krompirju),
e) prostor in opremo za določanje senzoričnih lastnosti poljščin,
f) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev,
g) prostor in opremo za analize semena,
h) prostor in opremo za sušenje vzorcev,
i) prostor in opremo za skladiščenje vzorcev (skladišče za vzorce, zamrzovalnik za hranjenje svežih vzorcev, hladilnica za hranjenje vzorcev in semen);
2. introdukcija poljščin in krmnih rastlin ter ugotavljanje njihove vrednosti za predelavo:
a) najmanj 10 ha njivskih površin,
b) najmanj 2 ha ekoloških certificiranih njivskih površin,
c) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, stroji za gnojenje in stroji za setev oziroma saditev mikroposkusov – parcelne sejalnice, za varstvo rastlin in spravilo pridelka mikroposkusov – parcelni kombajn),
č) opremo za vrednotenje in pripravo vzorcev (analitske in precizne tehtnice, mlin za mletje vzorcev, aparat za določanje vlage in hektolitrske mase v zrnju, tehtnico za določanje suhe snovi v krompirju),
d) prostor in opremo za določanje senzoričnih lastnosti poljščin,
e) prostor in opremo za kemijske analize,
f) prostor in opremo za skladiščenje vzorcev (skladišče za vzorce, zamrzovalnik za hranjenje svežih vzorcev, hladilnica za hranjenje vzorcev in semen);
3. tehnologija pridelave poljščin in krmnih rastlin ter naravnega travinja:
a) najmanj 5 ha njivskih površin,
b) najmanj 1 ha ekoloških certificiranih njivskih površin,
c) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal in gnojenje, stroji za setev oziroma saditev mikroposkusov – parcelne sejalnice, za varstvo rastlin in spravilo pridelka mikroposkusov – parcelni kombajn),
č) opremo za vrednotenje in pripravo vzorcev (analitske in precizne tehtnice, mlin za mletje vzorcev, aparat za določanje vlage in hektolitrske mase v zrnju),
d) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev,
e) prostor in opremo za analize semena,
f) prostor in opremo za skladiščenje vzorcev,
g) terensko vozilo za delo na zahtevnejših terenih;
4. zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala poljščin:
a) najmanj 2 ha skupne površine njivskih površin,
b) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
c) opremo za spravilo pridelka,
č) prostor in opremo za sušenje razmnoževalnega materiala,
d) prostor in opremo za čiščenje semena,
e) prostor in opremo za shranjevanje semena,
f) prostor in opremo za tkivne kulture,
g) prostor in opremo za testiranje zdravstvenega stanja razmnoževalnega materiala,
h) prostor in opremo za analize semena.
(2) Za izvajanje javne službe v poljedelstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 3 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1,5 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(3) Za izvajanje strokovno-tehnične koordinacije javne službe v poljedelstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati:
1. strokovnega vodjo, ki izpolnjuje pogoje iz tretjega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,5 PZ do 0,75 PZ);
2. pisarno, ki je opremljena z vsaj eno mizo, vsaj enim stolom in osnovno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, ki vključuje računalnik, telefon, internetno in videokonferenčno povezavo.
5. člen 
(pogoji za izvajanje javne službe v vrtnarstvu) 
(1) Za izvajanje javne službe na področju vrtnarstva (v nadaljnjem besedilu: javna služba v vrtnarstvu) mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednjo opremo in prostore:
1. žlahtnjenje zelenjadnic:
a) najmanj 0,3 ha njivskih površin, opremljenih z namakalnim sistemom,
b) najmanj dva hlajena rastlinjaka in najmanj tri premične mrežnike,
c) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
č) opremo za vrednotenje in pripravo vzorcev,
d) prostor in opremo za sušenje vzorcev in semena,
e) prostor in opremo za shranjevanje vzorcev,
f) prostor in opremo za tkivne kulture,
g) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev,
h) prostor in opremo za analize semena,
i) prostor in opremo za virološke, mikološke in bakteriološke analize,
j) prostor in opremo za genetske analize;
2. introdukcija zelenjadnic in ugotavljanje njihove vrednosti za predelavo:
a) najmanj 0,3 ha skupne površine njivskih površin, opremljenih z namakalnim sistemom,
b) najmanj 250 m2 površin rastlinjakov z ustrezno opremo,
c) najmanj tri tunele skupne površine 500 m2,
č) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
d) opremo za spravilo in vrednotenje pridelkov,
e) prostor in opremo za shranjevanje pridelkov,
f) prostor in opremo za pripravo in shranjevanje vzorcev,
g) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev;
3. tehnologija pridelave zelenjadnic:
a) najmanj 0,3 ha skupne površine njivskih površin, opremljenih z namakalnim sistemom,
b) najmanj 250 m2 površin rastlinjakov z ustrezno opremo,
c) rastlinjak skupne površine najmanj 250 m2,
č) najmanj tri tunele skupne površine 500 m2,
d) strojno mehanizacijo in opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
e) prenosno opremo za spremljanje parametrov okolja (senzorske postaje),
f) opremo za spravilo in vrednotenje pridelkov,
g) prostor in opremo za shranjevanje pridelkov,
h) prostor in opremo za pripravo in shranjevanje vzorcev,
i) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev;
4. selekcija zelišč:
a) najmanj 0,3 ha njivskih površin,
b) najmanj 180 m2 rastlinjakov z opremo za razmnoževanje (razmnoževalne mize z oroševanjem),
c) strojno mehanizacijo in opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
č) sušilnice za sušenje zelišč,
d) opremo za spravilo in vrednotenje zelišč,
e) prostor in opremo za pripravo in shranjevanje vzorcev,
f) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev;
5. introdukcija in ekološka rajonizacija zelišč ter ugotavljanje njihove vrednosti za predelavo:
a) najmanj 0,3 ha površin zemljišč,
b) najmanj 180 m2 rastlinjakov z opremo za razmnoževanje (razmnoževalne mize z oroševanjem),
c) strojno mehanizacijo in opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
č) sušilnice za sušenje zelišč,
d) opremo za spravilo in vrednotenje zelišč,
e) prostor in opremo za shranjevanje zelišč,
f) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev;
6. tehnologije pridelave zelišč:
a) najmanj 0,3 ha površin zemljišč,
b) najmanj 180 m2 rastlinjakov z opremo za razmnoževanje (razmnoževalne mize z oroševanjem),
c) strojno mehanizacijo in opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
č) sušilnice za sušenje zelišč,
d) prostor in opremo za shranjevanje zelišč,
e) prostor in opremo za kemijske analize vzorcev;
7. zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala zelenjadnic:
a) najmanj 0,5 ha skupne površine njivskih površin, opremljenih z namakalnim sistemom,
b) najmanj 250 m2 površin rastlinjakov z ustrezno opremo,
c) najmanj tri mrežnike skupne površine 500 m2,
č) najmanj dve žičnici skupne površine 800 m2,
d) strojno mehanizacijo in strojno opremo (pogonski stroji, stroji za obdelavo tal, gnojenje, setev oziroma saditev in varstvo rastlin),
e) opremo za spravilo pridelka,
f) prostor za prezimljanje dvoletnic (hladilnice, zasipnice in drugo),
g) prostor in opremo za sušenje razmnoževalnega materiala,
h) prostor in opremo za čiščenje semena,
i) prostor in opremo za shranjevanje semena,
j) prostor in opremo za tkivne kulture,
k) prostor in opremo za testiranje zdravstvenega stanja razmnoževalnega materiala,
l) prostor in opremo za analize semena.
(2) Za izvajanje javne službe v vrtnarstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 2 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 2 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(3) Za izvajanje strokovno-tehnične koordinacije javne službe v vrtnarstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati:
1. strokovnega vodjo, ki izpolnjuje pogoje iz tretjega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,5 PZ do 0,75 PZ);
2. pisarno, ki je opremljena z vsaj eno mizo, vsaj enim stolom in osnovno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, ki vključuje računalnik, telefon, internetno in videokonferenčno povezavo.
6. člen 
(pogoji za izvajanje javne službe v sadjarstvu) 
(1) Za izvajanje javne službe na področju sadjarstva (v nadaljnjem besedilu: javna služba v sadjarstvu) mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednjo opremo in prostore:
1. selekcija lupinarjev:
a) najmanj 3 ha površin zemljišč,
b) strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal in spravilo pridelka),
c) opremo za odstranjevanje zelenih lupin/ovojnic/ježic,
č) prostor in opremo za sušenje in shranjevanje plodov,
d) opremo za trenje in luščenje plodov,
e) prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
f) prostor in opremo za kemijske analize;
2. introdukcija sadnih rastlin:
a) introdukcija pečkarjev:
– najmanj 2 ha razpoložljivih površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči ter opremljenih z namakalnim in oroševalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal in spravilo pridelka),
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje sadja,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
b) introdukcija koščičarjev in kakija:
– najmanj 2,5 ha površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči in opremljenih z namakalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in nego tal),
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje sadja,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
c) introdukcija lupinarjev:
– najmanj 3 ha površin zemljišč,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal in spravilo pridelka),
– prostor in opremo za sušenje in shranjevanje plodov,
– opremo za odstranjevanje zelenih lupin/ovojnic/ježic,
– opremo za trenje in luščenje plodov,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
č) introdukcija jagodičja:
– najmanj 0,3 ha površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči in opremljenih z namakalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
– najmanj en tunel površine vsaj 200 m2,
– prostor in opremo za skladiščenje plodov,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
3. tehnologija pridelave sadnih rastlin:
a) tehnologija pridelave pečkarjev:
– najmanj 4 ha razpoložljivih površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči ter opremljenih z namakalnim in oroševalnim sistemom,
– strojna mehanizacija in oprema za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal in spravilo pridelka),
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje pečkarjev,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize,
– prostor, ki rastline ščiti pred škodljivci ali vremenskimi vplivi, ali nadzorovani rastni prostor;
b) tehnologija pridelave koščičarjev in kakija:
– najmanj 0,3 ha površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči in opremljenih z namakalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in nego tal),
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje koščičarjev in kakija,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
c) tehnologija pridelave lupinarjev:
– najmanj 3 ha površin zemljišč,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal in spravilo pridelka),
– prostor in opremo za sušenje in shranjevanje plodov,
– opremo za odstranjevanje zelenih lupin/ovojnic/ježic,
– opremo za trenje in luščenje plodov,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
č) tehnologija pridelave jagodičja:
– najmanj 0,4 ha površin zemljišč, pokritih z mrežo proti toči in opremljenih z namakalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin, nego tal),
– najmanj en tunel površine vsaj 200 m2,
– najmanj en rastlinjak ali en plastenjak površine vsaj 500 m2, ki omogoča celoletno pokritost rastlin,
– prostor in opremo za skladiščenje plodov,
– prostor in opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti,
– prostor in opremo za kemijske analize;
4. zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala sadnih rastlin:
a) zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala pečkarjev:
– najmanj 0,15 ha površin zasajenih zemljišč z matičnimi drevesi pečkarjev,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in nego tal),
– opremo za rez cepičev,
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje razmnoževalnega materiala;
b) zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala koščičarjev in kakija:
– najmanj 0,1 ha površin zemljišč matičnih nasadov v mrežniku, pokritem z protinsektno mrežo in opremljenem z namakalno opremo,
– najmanj 0,3 ha površin zemljišč matičnih nasadov, pokritih z mrežo proti toči in opremljenih z namakalnim sistemom,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in nego tal),
– opremo za rez cepičev,
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje razmnoževalnega materiala;
c) zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala lupinarjev:
– najmanj 0,7 ha površin zemljišč za matični nasad,
– strojno mehanizacijo in opremo za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in nego tal),
– opremo za rez cepičev,
– prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje razmnoževalnega materiala.
(2) Za izvajanje javne službe v sadjarstvu za naloge introdukcije koščičarjev in kakija, tehnologije pridelave koščičarjev in kakija ter zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala koščičarjev in kakija mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 3 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(3) Za izvajanje javne službe v sadjarstvu za naloge introdukcije pečkarjev, tehnologije pridelave pečkarjev in zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala pečkarjev mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 2 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 2 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(4) Za izvajanje javne službe v sadjarstvu za naloge selekcije lupinarjev, introdukcije lupinarjev, introdukcije jagodičja, tehnologije pridelave lupinarjev, tehnologije pridelave jagodičja in zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala lupinarjev mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,3 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,4 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(5) Za izvajanje strokovno-tehnične koordinacije javne službe v sadjarstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati:
1. strokovnega vodjo, ki izpolnjuje pogoje iz tretjega odstavka 9. člena tega pravilnika (do 1 PZ);
2. pisarno, ki je opremljena z vsaj eno mizo, vsaj enim stolom in osnovno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, ki vključuje računalnik, telefon, internetno in videokonferenčno povezavo.
7. člen 
(pogoji za izvajanje javne službe v vinogradništvu) 
(1) Za izvajanje javne službe na področju vinogradništva (v nadaljnjem besedilu: javna služba v vinogradništvu) mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednjo opremo in prostore:
1. selekcija vinske trte v vinorodni deželi Primorska:
a) najmanj 0,5 ha površin nasadov vinske trte,
b) najmanj 1 ha površin zemljišč za trsnico,
c) najmanj 150 m2 površin opremljenih rastlinjakov,
č) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
d) prostor in opremo za skladiščenje in hlajenje sadilnega razmnoževalnega materiala vinske trte,
e) prostor in opremo za predelavo grozdja in pridelavo, nego ter shranjevanje vina,
f) prostor in opremo za razmnoževanje vinske trte,
g) prostor in opremo za virološke, mikološke in bakteriološke analize,
h) prostor in opremo za genetske analize,
i) prostor in opremo za analize grozdja, mošta in vina,
j) prostor in opremo za zdravljenje trte (mikropropagacijo z mikrocepljenjem (angl. micrografting), krioterapijo ipd.);
2. selekcija vinske trte v vinorodnih deželah Podravje in Posavje:
a) najmanj 0,5 ha površin nasadov vinske trte,
b) najmanj 0,5 ha površin matičnjaka, pokritega z mrežo proti toči,
c) najmanj 1 ha površin zemljišč za trsnico,
č) najmanj 150 m2 površin opremljenega rastlinjaka,
d) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
e) prostor in opremo za skladiščenje in hlajenje sadilnega razmnoževalnega materiala vinske trte,
f) prostor in opremo za predelavo grozdja in pridelavo ter shranjevanje vina,
g) prostor in opremo za razmnoževanje vinske trte,
h) prostor in opremo za virološke, mikološke in bakteriološke analize,
i) prostor in opremo za genetske analize,
j) prostor in opremo za analize grozdja, mošta in vina;
3. introdukcija vinske trte v vinorodnih deželah Podravje, Posavje in Primorska:
a) najmanj 0,5 ha površin nasadov vinske trte,
b) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
c) prostor in opremo za predelavo grozdja, vinifikacijo, stekleničenje in shranjevanje vina,
č) prostor in opremo za fizikalno-kemijske in senzorične analize grozdja, mošta in vina;
4. tehnologija pridelave vinske trte v vinorodnih deželah Podravje, Posavje in Primorska:
a) najmanj 0,5 ha površin nasadov vinske trte,
b) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
c) prostor in opremo za predelavo grozdja, vinifikacijo, stekleničenje in shranjevanje vina,
č) prostor in opremo za fizikalno-kemijske in senzorične analize grozdja, mošta in vina;
5. zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala vinske trte v vinorodni deželi Primorska:
a) najmanj 0,5 ha površin matičnega vinograda, pokritega z mrežo proti toči,
b) najmanj 150 m2 opremljenega rastlinjaka,
c) najmanj 1 ha površin zemljišč za trsnico,
č) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
d) prostor in opremo za razmnoževanje vinske trte,
e) prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje razmnoževalnega materiala vinske trte;
6. zagotavljanje izhodiščnega razmnoževalnega materiala vinske trte v vinorodnih deželah Podravje in Posavje:
a) najmanj 0,5 ha površin matičnega vinograda, pokritega z mrežo proti toči,
b) najmanj 0,5 ha površin matičnjaka, pokritega z mrežo proti toči,
c) najmanj 1 ha površin zemljišč za trsnico,
č) najmanj 150 m2 površin opremljenih rastlinjakov,
d) strojno mehanizacijo in priključke za oskrbo nasadov (pogonski stroji, stroji za varstvo rastlin in oskrbo tal),
e) prostor in opremo za razmnoževanje vinske trte,
f) prostor in opremo za hlajenje in skladiščenje razmnoževalnega materiala.
(2) Za izvajanje javne službe v vinogradništvu za naloge selekcije vinske trte v vinorodni deželi Primorska in zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala vinske trte v vinorodni deželi Primorska mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(3) Za izvajanje javne službe v vinogradništvu za naloge selekcije vinske trte v vinorodnih deželah Podravje in Posavje ter zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala vinske trte v vinorodnih deželah Podravje in Posavje mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1,5 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(4) Za izvajanje javne službe v vinogradništvu za naloge introdukcije vinske trte v vinorodnih deželah, Podravje, Posavje in Primorska ter tehnologije pridelave vinske trte v vinorodnih deželah Podravje, Posavje in Primorska mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,07 PZ);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 0,2 PZ);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
(5) Za izvajanje strokovno-tehnične koordinacije javne službe v vinogradništvu mora izvajalec javne službe zagotavljati:
1. strokovnega vodjo, ki izpolnjuje pogoje iz tretjega odstavka 9. člena tega pravilnika (do 0,5 PZ);
2. pisarno, ki je opremljena z vsaj eno mizo, vsaj enim stolom in osnovno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, ki vključuje računalnik, telefon, internetno in videokonferenčno povezavo.
8. člen 
(pogoji za izvajanje javne službe v oljkarstvu) 
(1) Za izvajanje javne službe na področju oljkarstva (v nadaljnjem besedilu: javna služba v oljkarstvu) mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednjo opremo in prostore:
1. introdukcija sort:
a) najmanj 1 ha površin nasadov oljk,
b) laboratorijsko oljarno,
c) opremo za ugotavljanje oljevitosti in kakovosti oljčnega olja,
č) opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti oljk,
d) laboratorij za področje kemije in senzoričnega preizkušanja na področju masti in olj;
2. tehnologija pridelave oljk:
a) najmanj 0,5 ha površin nasadov oljk, opremljenih z namakalnim sistemom in meteorološko postajo,
b) laboratorijsko oljarno,
c) opremo za ugotavljanje oljevitosti in kakovosti oljčnega olja,
č) opremo za ugotavljanje pomoloških lastnosti oljk,
d) laboratorij za področje kemije in senzoričnega preizkušanja na področju masti in olj;
3. ugotavljanje vrednosti oljk za predelavo:
a) najmanj sedem oljčnikov v polni rodnosti za spremljanje dozorevanja oljk na različnih lokacijah Primorske,
b) laboratorijsko oljarno,
c) opremo za ugotavljanje oljevitosti in kakovosti oljčnega olja,
č) laboratorij, akreditiran po standardu SIST EN ISO/IEC 17025, za področje kemije in senzoričnega preizkušanja na področju masti in olj.
(2) Za izvajanje javne službe v oljkarstvu mora izvajalec javne službe zagotavljati naslednje kadrovske pogoje:
1. tehnične sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 1 PZ, od tega najmanj 0,5 PZ s področja pridelave oljk in najmanj 0,5 PZ s področja predelave oljk);
2. strokovne sodelavce, ki izpolnjujejo pogoje iz drugega odstavka 9. člena tega pravilnika (najmanj 2 PZ, od tega najmanj 1 PZ s področja pridelave oljk in najmanj 1 PZ s področja predelave oljk);
3. stalno izpopolnjevanje strokovnega znanja delavcev, ki izvajajo naloge javne službe.
9. člen 
(pogoji glede strokovne izobrazbe) 
(1) Tehnični sodelavci, ki izvajajo naloge javnih služb iz tega pravilnika, morajo imeti:
1. najmanj izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje klasifikacij (5. raven), biotehniške ali druge ustrezne smeri, iz katere izhaja znanje s področja izvajanja nalog javne službe na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva ali oljkarstva;
2. 50 % tehničnih sodelavcev javne službe na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva ali oljkarstva mora imeti najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju, povezanem z izvajanjem strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva ali oljkarstva.
(2) Strokovni sodelavci, ki izvajajo naloge javne službe, morajo imeti:
1. najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje klasifikacij (8. raven), agronomske ali druge ustrezne smeri;
2. 50 % strokovnih sodelavcev javne službe na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva ali oljkarstva mora imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na področju, povezanem z izvajanjem strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva ali oljkarstva, ki jih delavec izkaže z ustreznimi listinami;
3. znanje angleškega, nemškega ali italijanskega jezika najmanj na stopnji B1.
(3) Strokovni vodja javne službe za posamezno področje iz 1. člena tega pravilnika mora imeti:
1. najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu tretje stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih tretje stopnje, v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje klasifikacij (9. in 10. raven), agronomske ali druge ustrezne smeri;
2. najmanj sedem let delovnih izkušenj s tistega področja iz 1. člena tega pravilnika, za katero bo imenovan za strokovnega vodjo javne službe; delovne izkušnje delavec izkaže z ustreznimi listinami;
3. najmanj eno leto vodstvenih oziroma organizacijskih izkušenj, ki jih oseba izkaže z ustreznimi listinami;
4. avtorstvo ali soavtorstvo najmanj treh znanstvenih prispevkov s tistega področja delovanja javne službe iz 1. člena tega pravilnika, za katero bo imenovan za strokovnega vodjo javne službe, po tipologiji dokumentov del za vodenje bibliografij v sistemu Kooperativni online bibliografski sistem in servisi COBISS;
5. znanje angleškega, nemškega ali italijanskega jezika najmanj po stopnji B2;
6. vozniški izpit B-kategorije.
10. člen 
(spremljanje števila zaposlenih) 
Za spremljanje števila zaposlenih oseb pri izvajalcu javne službe ali podizvajalcu in za namen poročanja o izvajanju letnega programa dela se smiselno uporablja predpis o načinu priprave kadrovskih načrtov posrednih uporabnikov proračuna in metodologiji spremljanja njihovega izvajanja.
III. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
11. člen 
(prehodna določba) 
Javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin za leto 2025 se izvajajo v skladu s Pravilnikom o pogojih glede prostorov, opremljenosti in kadrov za izvajanje javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin (Uradni list RS, št. 60/17).
12. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o pogojih glede prostorov, opremljenosti in kadrov za izvajanje javne službe strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin (Uradni list RS, št. 60/17).
13. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Št. 007-283/2025
Ljubljana, dne 23. oktobra 2025
EVA 2025-2330-0063
Mateja Čalušić 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti