Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 63

Uradni list RS, št. 63 z dne 26. 7. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024


2169. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o sodelovanju civilnih strokovnjakov in zmogljivosti v mednarodnih operacijah na obrambnem področju, stran 6579.

  
Za izvrševanje 48.a člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo, 95/15 in 139/20) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o sodelovanju civilnih strokovnjakov in zmogljivosti v mednarodnih operacijah na obrambnem področju 
1. člen 
V Uredbi o sodelovanju civilnih strokovnjakov in zmogljivosti v mednarodnih operacijah na obrambnem področju (Uradni list RS, št. 75/06 in 51/16) se v 4. členu za tretjim odstavkom dodata nova, četrti in peti odstavek, ki se glasita:
»(4) O izvajanju projektov civilno-vojaškega sodelovanja, ki niso zajeti v prvem odstavku tega člena, in o izvajanju humanitarnih projektov, ki niso zajeti v 14. členu te uredbe, odloča vlada.
(5) Projekte iz prejšnjega odstavka pripravlja in izvaja organizacijska enota Ministrstva za obrambo, pristojna za obrambne zadeve.«.
2. člen 
9. člen se črta.
3. člen 
10. člen se spremeni tako, da se glasi:
»10. člen 
(udeležba civilnih strokovnjakov v mednarodnih operacijah) 
(1) Ministrstvo za obrambo izvede izbiro civilnih strokovnjakov za udeležbo v posameznih mednarodnih operacijah.
(2) Civilni strokovnjaki se praviloma napotijo v mednarodno operacijo na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki jo sklenejo z Ministrstvom za obrambo.
(3) Ministrstvo za obrambo uskladi udeležbo civilnih strokovnjakov iz prejšnjega odstavka v mednarodnih operacijah z njihovimi delodajalci, zagotovi opravljanje zdravstvenih pregledov in cepljenj kandidatov ter izvede predpisane postopke za pridobitev dovoljenj za dostop do tajnih podatkov kandidatom pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi.
(4) Med napotitvijo v mednarodno operacijo civilnim strokovnjakom iz drugega odstavka tega člena, ki so javni uslužbenci, teče napredovalno obdobje.
(5) Civilni strokovnjaki iz drugega odstavka tega člena so disciplinsko, odškodninsko in kazensko odgovorni kot javni uslužbenci v skladu s pravnim redom Republike Slovenije, če z mednarodno pogodbo ni določeno drugače.
(6) Ministrstvo za obrambo civilnim strokovnjakom za čas udeležbe v mednarodni operaciji zagotovi nezgodno zavarovanje in zdravstveno zavarovanje za tujino ter organizira prevoz na območja mednarodne operacije in z njih.
(7) Civilnim strokovnjakom se med opravljanjem nalog v mednarodni operaciji zagotovijo predpisane oznake za delo.
(8) Postopke in druge administrativne naloge, povezane z udeležbo civilnih strokovnjakov v mednarodnih operacijah, določene s to uredbo, izvaja organizacijska enota Ministrstva za obrambo, pristojna za obrambne zadeve.«.
4. člen 
Za 10. členom se dodajo novi, 10.a, 10.b in 10.c člen, ki se glasijo:
»10.a člen 
(napotitev v mednarodno operacijo v sestavi kontingenta Slovenske vojske) 
(1) Civilni strokovnjaki iz drugega odstavka prejšnjega člena sklenejo z Ministrstvom za obrambo pogodbe o zaposlitvi za delo v Slovenski vojski za opravljanje službe izven države v sestavi kontingenta Slovenske vojske. Delovna mesta civilnih strokovnjakov se glede na vrsto nalog v mednarodni operaciji določijo s formacijo Slovenske vojske.
(2) Civilni strokovnjaki iz prejšnjega odstavka so organizacijsko podrejeni poveljniku kontingenta Slovenske vojske v mednarodni operaciji oziroma njegovemu namestniku ter njima podrejenim poveljnikom. Za opravljanje strokovnih nalog v skladu z zakonom, ki ureja obrambo, in predpisi, izdanimi na njegovi podlagi, so odgovorni predstojniku organizacijske enote Ministrstva za obrambo, pristojne za obrambne zadeve.
(3) Pogodba o zaposlitvi iz prvega odstavka tega člena se sklene za čas napotitve v mednarodno operacijo in čas koriščenja letnega dopusta v skladu s sedmim odstavkom tega člena.
(4) Obdobje napotitve se določi s pogodbo o zaposlitvi in praviloma traja leto dni, z možnostjo podaljšanja do treh let.
(5) Kot prvi dan opravljanja dela v mednarodni operaciji se šteje dan odhoda v državo, v kateri se bo opravljajo delo, kot zadnji dan opravljanja dela pa dan vrnitve v Republiko Slovenijo.
(6) Za pravice, obveznosti in odgovornosti civilnih strokovnjakov iz prvega odstavka tega člena se v času napotitve smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo opravljanje vojaške službe izven države, razen nošenja uniforme in oborožitve.
(7) Ne glede na prejšnji odstavek civilni strokovnjaki iz prvega odstavka tega člena koristijo posebni dopust za zagotavljanje tedenskega počitka v času napotitve v mednarodno operacijo, letni dopust pa neposredno po vrnitvi iz mednarodne operacije. Med koriščenjem letnega dopusta imajo civilni strokovnjaki pravico do nadomestila plače, podlaga za obračun pa je plača v Republiki Sloveniji.
10.b člen 
(udeležba v mednarodni operaciji na podlagi drugega pogodbenega razmerja) 
(1) Ne glede na drugi odstavek 10. člena te uredbe lahko civilni strokovnjaki za krajšo udeležbo v mednarodni operaciji, praviloma do 30 dni, za katero se ne zahteva dostop do tajnih podatkov, sklenejo z Ministrstvom za obrambo drugo pogodbeno razmerje za opravljanje storitev:
– tolmačenje ali prevajanje,
– izvajanje tečajev ali drugih oblik usposabljanja,
– priprava in izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja iz 4. člena te uredbe,
– storitve, ki zahtevajo specializirano strokovno znanje,
– storitve, ki zahtevajo znanje jezika ali poznavanje lokalnega okolja, kulture, običajev oziroma delovanja oblasti na območju mednarodne operacije.
(2) O pravicah, obveznostih in odgovornostih civilnih strokovnjakov iz prejšnjega odstavka se dogovori s sklenitvijo pogodbenega razmerja z Ministrstvom za obrambo. Za dajanje navodil naročnika in nadzor nad opravljanjem storitev je pristojna organizacijska enota Ministrstva za obrambo, pristojna za obrambne zadeve. Za izvajanje storitev na območju mednarodne operacije morajo civilni strokovnjaki upoštevati tudi navodila poveljnika kontingenta Slovenske vojske oziroma njegovega namestnika in njima podrejenih poveljnikov.
(3) Za civilne strokovnjake iz prvega odstavka tega člena veljajo določbe prvega, šestega, sedmega in osmega odstavka 10. člena te uredbe.
10.c člen 
(napotitev na podlagi predpisov o napotitvi oseb v mednarodne civilne misije in mednarodne organizacije) 
(1) Napotitve v večnacionalne pobude in organe mednarodnih organizacij, ki niso vključeni v 1. členu te uredbe, se izvajajo v skladu s predpisi o napotitvi oseb v mednarodne civilne misije in mednarodne organizacije.
(2) Za čas napotitve iz prejšnjega odstavka napotene osebe sklenejo pogodbo o zaposlitvi z Ministrstvom za obrambo. Delovna mesta napotenih oseb se glede na vrsto nalog določijo v sistemizaciji organizacijske enote Ministrstva za obrambo, pristojne za obrambne zadeve.
(3) Postopke in druge administrativne naloge, povezane z napotitvami iz tega člena, izvaja organizacijska enota Ministrstva za obrambo, pristojna za obrambne zadeve.«.
5. člen 
11. člen se črta.
6. člen 
V 12. členu se prvi odstavek črta.
PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(določitev formacijskih dolžnosti) 
Formacijske dolžnosti v Slovenski vojski iz prvega odstavka novega 10.a člena uredbe se določijo v treh mesecih od uveljavitve te uredbe.
8. člen 
(sklenjene pogodbe o zaposlitvi) 
Za pogodbe o zaposlitvi, ki so bile sklenjene pred uveljavitvijo te uredbe, se do njihovega izteka uporabljajo določbe Uredbe o sodelovanju civilnih strokovnjakov in zmogljivosti v mednarodnih operacijah na obrambnem področju (Uradni list RS, št. 75/06 in 51/16).
9. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-204/2024
Ljubljana, dne 24. julija 2024
EVA 2024-1911-0015
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti