Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 63

Uradni list RS, št. 63 z dne 26. 7. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024


2164. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za kmetijo Hriberšek, stran 6562.

  
Na podlagi prvega odst. 129. člena v povezavi s 119. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP; v nadaljevanju ZUreP-3), 3.ea člena Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D, 79/17, 44/22 in 78/23 – ZUNPEOVE; v nadaljevanju ZKZ) ter 29. člena Statuta Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 36/16) je županja Občine Rečica ob Savinji dne 22. 7. 2024 sprejela
S K L E P 
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za kmetijo Hriberšek 
1. člen 
(pravna podlaga) 
(1) S tem sklepom določa županja Občine Rečica ob Savinji začetek in način priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za kmetijo Hriberšek (v nadaljevanju: OPPN).
(2) Pravna podlaga za pripravo OPPN je ZUreP-3, 3.ea člen ZKZ ter Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 23/16, 72/19; v nadaljevanju: OPN).
2. člen 
(izhodišča za pripravo OPPN) 
(1) S tem sklepom se potrdijo izhodišča za pripravo sklepa o začetku OPPN, ki jih je izdelal Gorazd Furman Oman s.p. pod št.: 286-2024, datum: 19. julij 2024.
(2) Pobudnik oziroma nosilec kmetijskega gospodarstva je vpisan v register kmetijskih gospodarstev s številko KMG-MID: 100310663, s katerega je razvidno, da je kmetijsko gospodarstvo organizirano kot kmetija. Nosilec kmetije je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan na podlagi 17. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo, 40/23 – ZČmIS-1, 78/23 – ZORR in 84/23 – ZDOsk-1). S tem je izpolnjen pogoj iz točke a) četrtega odstavka 3.ea člena ZKZ za začetek postopka priprave OPPN na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za načrtovanje kmetijskih objektov, ki so neposredno namenjeni kmetijski dejavnosti.
(3) Območje izdelave OPPN se nahaja v Občini Rečica ob Savinji in obsega ureditveno območje OPPN v Šentjanžu, kamor se umešča dejavnost kmetije Hriberšek z bivanjem in celotno kmetijsko proizvodnjo.
(4) Znotraj ureditvenega območja OPPN v Šentjanžu so predvidene gradnje kmetijskih stavb in stanovanjske stavbe za potrebe kmetijskega gospodarstva, vendar brez spremembe namenske rabe zemljišča. V skladu s tem so predvidene prostorske ureditve, ki ob upoštevanju danosti in omejitev obravnavanega območja ter veljavnih normativov podajajo pogoje za prostorsko umestitev kmetijskih objektov in stanovanjske stavbe ter za umestitev potrebne infrastrukture. Znotraj ureditvenega območja OPPN je predvidena gradnja stanovanjske stavbe za potrebe kmetijskega gospodarstva ter gradnja strojne lope, hleva, kozolca in dveh silosov.
(5) Ureditveno območje OPPN je omejeno s kmetijskimi površinami in se nahaja na zemljiščih z namensko rabo K1 – Najboljša kmetijska zemljišča in v manjšem delu na K2 – Druga kmetijska zemljišča, znotraj enot urejanja prostora (EUP) SE09 in SE12.
(6) OPN na območju OPPN ne določa obveznosti izdelave podrobnega načrta, prav tako niso podane podrobnejše usmeritve za pripravo le-tega. Vendar pa 126. člen OPN v petem odstavku dopušča možnost izdelave OPPN tudi za druga območja, ki niso neposredno določena v OPN, in sicer v primeru, če se za to izkaže investicijski interes, ki ni v nasprotju s strateškim delom OPN ali če so prostorske ureditve potrebne zaradi posledic naravnih in drugih nesreč. OPPN na kmetijskih zemljiščih je nadalje dopusten na podlagi 3.ea člena ZKZ. Odstopanja meje OPPN od meje EUP iz OPN so možna skladno z določbo tretjega odstavka 2. člena Pravilnika OPPN. Tudi drugi odstavek 126. člena ZUreP-3 dopušča, da se OPPN lahko pripravi tudi za druga območja, kjer OPN ni predviden, če se za to izkaže potreba ali pobuda po tem, ko je OPN že sprejet.
(7) OPN (127. člen) ne določa usmeritev za PIP na območju OPPN. OPN določa zgolj (četrti odstavek 126. člena), da je pri izdelavi OPPN potrebno upoštevati splošne PIP iz OPN, ki se nanašajo na varstvene režime. Območje OPPN posega v varovalni pas vodovoda. OPPN določa, da so posegi v varovalni pas vodovoda možni le s soglasjem upravljalca. Smiselno se zato v OPPN povzame vsebino določb 80. člena OPN. OPPN nadalje določa tudi obvezo izdelave geološkega mnenja, ki je že pridobljeno (Geotehnični elaborat o možnostih in pogojih temeljenja objektov, izkopov in odvajanja meteornih/očiščenih vod, izdelal BS Geostat d.o.o., Vojnik, št. proj. BS-2024-061/7, dat. junij 2024) in se pri pripravi OPPN upošteva kot strokovna podlaga. Smiselno se zato v OPPN povzame vsebino določb 100. člena OPN ter ugotovitve geološkega mnenja. Preostala vsebina OPPN, ki se nanaša predvsem na oblikovanje stavb, gabarite, odmike in podobno, se smiselno povzame po določbah OPN glede na vsebino, ki se načrtuje. Tako so glede načrtovanja stanovanjske stavbe kot izhodišča smiselno upoštevajo PIP, ki veljajo na NR SK (najbližja EUP) v 114. členu OPN oziroma na NR A (prav tako bližnja EUP) za kmetije in gospodarske objekte na kmetijah v 119. členu (ta sicer napotuje tudi na uporabo 114. člena). Za gospodarske objekte na kmetijah in objekte za kmetijsko proizvodnjo se prav tako smiselno upoštevajo navedena določila (114. oziroma 119. člen), za vsebino, ki v teh členih ni predpisana (vsebinsko 114. člen določa predvsem pogoje za stanovanjske stavbe), kot je npr. oblikovanje streh, razmerje stranic, fasade in oblikovanje objektov ipd., pa tudi določbe 116. člena, ki se nanašajo na NR IK. Ob tem se upošteva tudi določba 42. člena OPN, ki določa, da se pri dimenzioniranju novih kmetijskih gospodarskih objektov smiselno upoštevajo dimenzije in proporci obstoječih objektov. Poleg tega se kot izhodišča za PIP smiselno upoštevajo tudi druge relevantne določbe OPN, kot npr. ureditev okolice, zasaditve, ravnanje z rodovitno prstjo ob gradnji, deleži zelenih površin in podobno.
3. člen 
(območje in predmet načrtovanja OPPN) 
(1) Območje izdelave OPPN se nahaja v Občini Rečica ob Savinji in obsega ureditveno območje OPPN v Šentjanžu.
(2) Ureditveno območje OPPN se nahaja vzhodno od strnjenega dela naselja Šentjanž in zajema zemljiške parcele št. 68/3 (del), 76/1 (del), 76/2 (del), 76/3, 76/4 (del), 84/1 (del), 84/2 (del), k.o. Šentjanž (932). Ureditveno območje OPPN je veliko cca 15.086 m².
(3) V kolikor prihaja do odstopanj med navedbo parcel v tem členu ter med grafičnimi načrti, velja podatek o parcelah iz grafičnega načrta. Območje obravnave je mogoče dopolniti s sosednjimi parcelami glede na boljšo prostorsko zasnovo in glede na pogoje nosilcev urejanja prostora, vendar le, če bistveno ne spreminja vsebine tega sklepa. V nasprotnem primeru je potrebno ta sklep dopolniti.
(4) Z OPPN se na ureditvenem območju načrtuje novo območje celovitega kmetijskega gospodarstva kmetije Hriberšek vključno z bivanjem in vso potrebno infrastrukturo za opravljanje kmetijske dejavnosti.
(5) Znotraj ureditvenega območja OPPN v Šentjanžu je predvidena okvirno gradnja naslednjih objektov:
– S1: hiša kot stanovanjska stavba za potrebe kmetijskega gospodarstva (11100 – enostanovanjske stavbe),
– S2: strojna lopa kot stavba za shranjevanje kmetijskih strojev, orodja in mehanizacije (12714 – druge nestanovanjske kmetijske stavbe),
– S3: hlev kot stavba za rejo živali vključno z objekti za skladiščenje gnoja (12712 – stavbe za rejo živali), od tega S3H: hlev, S3I: izpust in S3G: gnojišče,
– S4: kozolec kot stavba za spravilo pridelka (12713 – stavbe za skladiščenje pridelka),
– S5 in S6: dva silosa kot stavbi za spravilo pridelka (12713 – stavbe za skladiščenje pridelka).
Znotraj ureditvenega območja OPPN je predvidena tudi gradnja gradbeno inženirskih objektov, ki predstavljajo komunalno opremljanje zemljišč ali služijo dejavnostim ter drugih kmetijskih gradbenih inženirskih objektov, in sicer le zbiralnikov gnojnice in gnojevke, gnojišč, napajalnih korit, krmišč in hlevskih izpustov.
(6) Skladno z 3.ea členom ZKZ se dovoljenje za gradnjo stavbe S1 (11100 – enostanovanjske stavbe) lahko izda šele po pridobitvi uporabnega dovoljenja za prvi kmetijski objekt (za katerokoli stavbo od S2 do S6) na ureditvenem območju OPPN.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Strokovne rešitve za izvedbo OPPN bodo temeljile na usmeritvah iz OPN.
(2) Strokovne rešitve prostorskih ureditev ter ostale strokovne podlage zagotovita pobudnik in Občina Rečica ob Savinji. V postopku priprave OPPN se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage glede na zahteve nosilcev urejanja prostora.
(3) Kot obvezna strokovna podlaga za pripravo OPPN se izdela elaborat ekonomike skladno z 68. členom ZUreP-3.
(4) Pri pripravi OPPN se upošteva zgoraj navedeno, že pridobljeno geološko mnenje ter hidrološko hidravlična študija, ki je v postopku izdelave.
5. člen 
(vrsta postopka) 
OPPN se skladno s prvim odstavkom 129. člena ZUreP-3 pripravi in sprejme ob smiselni uporabi določb 119. do 124. člena ZUreP-3, ki veljajo za postopek priprave in sprejema OPN.
6. člen 
(roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz) 
(1) Roki za pripravo OPPN in njegovih posameznih faz so naslednji:
(1) Priprava izhodišč za pripravo sklepa o začetku postopka OPPN in objava na spletni strani občine
izvedeno (17. junij 2024 ter 19. julij 2024 – dopolnitev)
(2) Pridobivanje mnenja ZRSVN o potrebnosti izvedbe presoje sprejemljivosti OPPN na varovana območja
pridobljeno: 
št. 3563-0303/2024-2, 
datum: 4. 7. 2024
(3) Županja sprejme sklep o začetku priprave OPPN, objava sklepa in mnenja ZRSVN na spletnih straneh občine in v uradnem glasilu, dodelitev identifikacijske številke prostorskega akta (MNVP)
julij 2024
(4) V pripravo OPPN se lahko vključi NUP tako, da se zaprosi za podrobnejše usmeritve ter podatke in strokovne podlage, če je to potrebno
30 dni
(5) Izdelava osnutka OPPN
izbrani izdelovalec
(6) Občina vključi javnost v pripravo osnutka OPPN z objavo relevantnih gradiv na spletnih straneh občine in pozivi k sodelovanju
tekom faz od (3) do (7)
(7) Objava osnutka OPPN na spletni strani občine in pridobivanje mnenj NUP na osnutek OPPN 
30 dni 
(8) Dopolnitev osnutka OPPN na podlagi mnenj iz faze (7)
izbrani izdelovalec
(9) Objava dopolnjenega osnutka OPPN na spletni strani občine in javna razgrnitev ter javna obravnava (v tej fazi se javnost seznani tudi z morebitnim nasprotjem interesov – 115. člen ZUreP-3)
min. 30 dni
(10) Izdelovalec pripravi predlog stališč do pripomb in predlogov javnosti, morebitno pozivanje NUP glede stališč (če se pripomba javnosti nanaša na področje NUP), po potrebi se izvede usklajevanje interesov, občina s sklepom potrdi stališča, objava stališč na spletni strani občine 
izbrani izdelovalec, 
NUP 15 dni, 
občina 15 dni
(11) Izdelava predloga OPPN na podlagi stališč iz faze (10)
izbrani izdelovalec
(12) Objava predloga OPPN na spletni strani občine in morebitno pridobivanje mnenj NUP na predlog OPPN (če je predlog glede na osnutek tako spremenjen, da vpliva na področje katerega od NUP) 
30 dni 
(13) Morebitna izpeljava postopka odločanja o razrešitvi nasprotja javnih interesov (samo v primeru negativnih mnenj NUP iz faze (12)) na pobudo občinskega sveta
Vlada RS 
(14) Sprejem OPPN z odlokom (po pridobitvi vseh pozitivnih mnenj iz faze (12) oziroma predhodno iz faze (7)), objava odloka v uradnem glasilu in spletni strani občine
min. 15 dni od javne objave sklepa občine iz faze (10)
(15) Posredovanje Odloka o OPPN in čistopisa ter čistorisa OPPN na MNVP, javna objava na spletni strani MNVP
15 dni
(2) Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo, saj pripravljavec akta, Občina Rečica ob Savinji na to ne more imeti nikakršnega vpliva.
7. člen 
(državni in lokalni nosilci urejanja prostora) 
(1) Državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj in morebitnih konkretnih smernic, so:
1. Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode – območna pisarna Celje
2. Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Ljubljana
3. Elektro Celje d. d. – javno podjetje za distribucijo električne energije
4. Telekom Slovenije – poslovna enota Celje
5. United Fiber (za: Telemach Slovenija d.o.o.)
6. Komunala Mozirje d.o.o.
7. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Ljubljana
8. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo
9. Občina Rečica ob Savinji – področje cest
10. Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Ljubljana.
(2) V kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno vključiti tudi druge nosilce urejanja prostora, ki niso našteti v prvem odstavku tega člena, se njihove smernice in mnenja pridobijo v postopku.
8. člen 
(način vključevanja javnosti) 
(1) Javnost se seznani s sklepom o pripravi OPPN z objavo na svetovnem spletu, tj. na spletni strani Občine Rečica ob Savinji: https://www.obcina-recica.si/
(2) Javnost se seznani z okvirnim predmetom načrtovanja in območjem OPPN v fazi izdelave osnutka OPPN kot je predvideno v 6. členu, faza (6); in sicer z objavo na spletnih straneh občine ter javnimi pozivi k sodelovanju.
(3) Javnost se seznani s podrobnejšimi načrtovanimi rešitvami in območjem OPPN z objavo dopolnjenega osnutka OPPN na spletni strani občine in javno razgrnitvijo ter javno obravnavo kot je predvideno v 6. členu, faza (9).
9. člen 
(podatki in strokovne podlage ter obveznosti udeležencev glede njihovega zagotavljanja ter obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN) 
(1) Sredstva v zvezi s financiranjem izdelave OPPN, izdelavo geodetskega načrta, elaborat ekonomike ipd. in pripravo vseh strokovnih podlag in rešitev zagotovita pobudnik OPPN in Občina Rečica ob Savinji.
(2) Sredstva za vodenje postopka OPPN in uradne objave (v uradnem glasilu, spletni strani ipd.) zagotovi Občina Rečica ob Savinji.
10. člen 
(presoja sprejemljivosti na varovana območja in celovita presoja vplivov na okolje) 
V skladu z drugim odstavkom 128. člena ZUreP-3 je bilo pridobljeno mnenje Zavoda RS za ohranjanje narave, Območna enota Celje, št 3563-0303/2024-2 z dne 4. 7. 2024, o verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana na varovana območja in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja. Iz mnenja izhaja, da za OPPN presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana v naravo na varovana območja ni treba izvesti.
11. člen 
(začetek veljavnosti) 
(1) Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
(2) Sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Rečica ob Savinji: https://www.obcina-recica.si/ in pošlje Ministrstvu za naravne vire in prostor.
Št. 3500-0006/2024-68
Rečica ob Savinji, dne 22. julija 2024
Županja 
Občine Rečica ob Savinji 
Majda Potočnik 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti