Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 34

Uradni list RS, št. 34 z dne 19. 4. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 34/2024 z dne 19. 4. 2024


999. Pravilnik o licencah specialistov medicinske biokemije, stran 2929.

  
Na podlagi sedmega odstavka 64. člena in šeste alineje prvega odstavka 87.c člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 23/08, 58/08 – ZZdrS-E, 77/08 – ZDZdr, 40/12 – ZUJF, 14/13, 88/16 – ZdZPZD, 64/17, 1/19 – odl. US, 73/19, 82/20, 152/20 – ZZUOOP, 203/20 – ZIUPOPDVE, 112/21 – ZNUPZ, 196/21 – ZDOsk, 100/22 – ZNUZSZS, 132/22 – odl. US, 141/22 – ZNUNBZ, 14/23 – odl. US in 84/23 – ZDOsk-1) in 10. člena Statuta Zbornice laboratorijske medicine Slovenije (sprejet na 26. seji skupščine 2. 3. 2021) je Zbornica laboratorijske medicine Slovenije v soglasju z ministrico za zdravje na 29. redni skupščini 26. 3. 2024 sprejela
P R A V I L N I K 
o licencah specialistov medicinske biokemije 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa:
− pogoje in postopek za podelitev, podaljšanje in odvzem licenc v dejavnosti laboratorijske medicine – medicinske biokemije (v nadaljnjem besedilu: licenca),
− dolžnosti izvajalcev laboratorijske medicine, ki so vpisani v register izvajalcev laboratorijske medicine (v nadaljnjem besedilu: register), glede strokovnega izpopolnjevanja.
2. člen 
Za izvajanje postopkov na podlagi tega pravilnika je pristojna Zbornica laboratorijske medicine Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Zbornica).
II. LICENČNA LISTINA 
3. člen 
(1) Licenčna listina, ki je kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika, vsebuje naslednje podatke:
− ime in priimek ter datum rojstva specialista medicinske biokemije,
− datum in kraj podelitve licence,
− številko licence,
− strokovni in znanstveni naslov specialista medicinske biokemije,
− strokovno področje, za katerega se licenca podeli,
− obdobje, za katerega se licenca podeli,
− podpis predsednika Zbornice.
(2) Licenčna listina se izda samo enkrat.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek se v primeru spremembe imena ali priimka specialista medicinske biokemije ter pridobitve ali spremembe njegovega strokovnega ali znanstvenega naslova oziroma iz drugih utemeljenih razlogov (npr. izguba licenčne listine) na njegovo zahtevo izda nova licenčna listina.
III. PODELITEV PRVE LICENCE 
4. člen 
(1) Specialist medicinske biokemije mora za pridobitev licence pri Zbornici vložiti vlogo za pridobitev licence na obrazcu, ki je kot Priloga 2 sestavni del tega pravilnika.
(2) Zbornica najpozneje v 30 dneh po vložitvi vloge iz prejšnjega odstavka izda odločbo, s katero odloči o podelitvi licence. Specialistu medicinske biokemije se licenca podeli za sedem let.
5. člen 
(1) Pogoja za pridobitev licence sta:
− pridobljena specializacija iz področja laboratorijske medicine – medicinske biokemije,
− predhodni ali hkratni vpis v register.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek so pogoji za pridobitev licence za specialista medicinske biokemije, ki ima pridobljeno poklicno kvalifikacijo v drugi državi članici Evropske unije, državi Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarski konfederaciji:
− odločba o priznani poklicni kvalifikaciji za opravljanje reguliranega poklica specialist medicinske biokemije v skladu z zakonom, ki ureja postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev,
− predhodni ali hkratni vpis v register,
− da ni obravnavan v disciplinskem, kazenskem ali drugem postopku in mu ni bila v drugi državi članici Evropske unije, državi Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarski konfederaciji izrečena prepoved opravljanja poklica.
(3) Specialist medicinske biokemije mora vlogo za prvo pridobitev licence vložiti najpozneje v enem letu od specialističnega izpita.
(4) Specialist medicinske biokemije, ki je specialistični izpit opravljal več kot eno leto pred vložitvijo vloge za podelitev prve licence, mora pred pridobitvijo prve licence opraviti dodatno strokovno izpopolnjevanje, ki ga določita Komisija za licence in izobraževanje in Komisija za specializacijo pri Zbornici.
IV. PODALJŠANJE LICENCE 
6. člen 
(1) Specialistu medicinske biokemije se licenca podaljša za obdobje sedem let na podlagi dokazil o strokovni usposobljenosti za delo v dejavnosti laboratorijske medicine – medicinske biokemije.
(2) Dokazila o strokovni usposobljenosti specialista medicinske biokemije za licenčno obdobje predstavljajo točke stalnega strokovnega izpopolnjevanja v laboratorijski medicini (v nadaljnjem besedilu: SILM), ki jih specialist medicinske biokemije pridobi s SILM, in potrdila o opravljenih izobraževanjih iz obveznih vsebin.
(3) Za podaljšanje licence mora specialist medicinske biokemije v preteklem licenčnem obdobju zbrati najmanj 70 točk SILM in imeti opravljene obvezne vsebine stalnega strokovnega izpopolnjevanja.
(4) Če posameznik za pridobitev licence uveljavlja aktivnosti, ki nimajo predhodno dodeljenih točk SILM, je treba vlogi za podaljšanje licence iz Priloge 2 tega pravilnika priložiti potrdilo o udeležbi in program izobraževanja strokovnega srečanja oziroma potrdilo o strokovni aktivnosti (npr. članek, recenzija) iz 19. in 20. člena tega pravilnika.
(5) Vsaj 80 % točk SILM mora specialist medicinske biokemije pridobiti na svojem strokovnem področju na osnovi stalnega strokovnega izpopolnjevanja, določenega v pravilniku, ki ureja strokovno izpopolnjevanje zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.
(6) Če specialist medicinske biokemije v licenčnem obdobju ne opravlja dejavnosti laboratorijske medicine – medicinske biokemije v polnem delovnem času, mu Zbornica za podaljšanje licence lahko določi dodatno strokovno izpopolnjevanje, ki ga določita Komisija za licence in izobraževanje in Komisija za specializacijo pri Zbornici.
7. člen 
Zbornica obvesti specialista medicinske biokemije najpozneje šest mesecev pred potekom licence, da mu bo na določen datum licenca potekla, o skupnem številu točk, zbranih v tekočem licenčnem obdobju in o opravljenih izobraževanjih iz obveznih vsebin, ter ga pozove, da najmanj 60 dni pred potekom veljavnosti licence predloži še morebitna dodatna dokazila o strokovnem izpopolnjevanju.
8. člen 
Zbornica po uradni dolžnosti v 30 dneh pred potekom veljavnosti licence izda specialistu medicinske biokemije odločbo o podaljšanju licence, če zbere zadostno število točk SILM in ima opravljene obvezne vsebine stalnega strokovnega izpopolnjevanja.
V. PREIZKUS STROKOVNE USPOSOBLJENOSTI 
9. člen 
(1) Če specialist medicinske biokemije na dan vložitve vloge za podaljšanje licence ne pridobi zahtevanega števila točk SILM ali nima opravljenih obveznih vsebin stalnega strokovnega izpopolnjevanja za podaljšanje licence iz tega pravilnika, mora opraviti preizkus strokovne usposobljenosti. Komisija za licence in izobraževanje in Komisija za specializacijo pri Zbornici predlagata tričlansko komisijo med člani Zbornice s specializacijo medicinske biokemije, ki določi način, obliko in vsebino preizkusa strokovne usposobljenosti.
(2) Kraj, datum in imena tričlanske komisije iz prejšnjega odstavka Zbornica sporoči specialistu medicinske biokemije najmanj 15 dni pred preizkusom strokovne usposobljenosti.
(3) Preizkus strokovne usposobljenosti se mora opraviti najpozneje 30 dni pred dnem poteka veljavnosti licence.
10. člen 
(1) Če specialist medicinske biokemije ne opravi preizkusa strokovne usposobljenosti ali se nanj ne odzove, Zbornica v registru pri specialistu medicinske biokemije označi, da nima več veljavne licence.
(2) Če specialist medicinske biokemije, ki nima več veljavne licence, ponovno zaprosi za podelitev licence, se smiselno uporabi četrti odstavek 5. člena tega pravilnika.
11. člen 
Zbornica lahko izda pooblastilo izvajalcu zdravstvene dejavnosti oziroma drugi pravni ali fizični osebi, ki je registrirana za opravljanje dejavnosti izobraževanja (v nadaljnjem besedilu: organizator), ki želi, da se strokovno srečanje, ki ga organizira, prizna za stalno strokovno izpopolnjevanje in se zanj določijo točke SILM.
12. člen 
Zbornica lahko izda pooblastilo za organiziranje:
− posameznega strokovnega srečanja;
− sklopa strokovnih srečanj v določenem časovnem obdobju;
− strokovnih srečanj, ki se organizirajo v rednih časovnih presledkih za obdobje največ 12 mesecev ali
− rednih internih strokovnih srečanj.
13. člen 
(1) Organizator mora za pridobitev pooblastila iz prve, druge ali tretje alineje prejšnjega člena izpolnjevati naslednje pogoje:
1. kadar je organizator registriran za opravljanje dejavnosti izobraževanja, mora biti najmanj en predavatelj specialist iz enega področja laboratorijske medicine ali mora biti habilitiran na področju laboratorijske medicine;
2. v primeru organizacije izobraževanj iz širšega področja kakovosti in varnosti v zdravstvu, iz področja Temeljni postopki oživljanja ali iz zakonodaje s področja zdravstva in poklicne etike, so lahko predavatelji strokovnjaki iz posameznega področja izobraževanja;
3. na programu mora biti najmanj polovica predavanj s področja laboratorijske medicine;
4. imeti mora izdelan sistem beleženja prisotnosti;
5. imeti mora izdelan sistem morebitnega preverjanja znanja udeležencev;
6. strokovno srečanje mora trajati vsaj tri ure (z razpravami, vendar brez daljših odmorov (več kot pol ure) in brez sponzorskih predstavitev);
7. hraniti dokumentacijo o udeležbi na stalnem strokovnem izpopolnjevanju.
(2) Organizator mora za pridobitev pooblastila iz četrte alineje prejšnjega člena izpolnjevati naslednja pogoja:
− imeti mora izdelan sistem beleženja prisotnosti;
− posamezno interno strokovno srečanje mora trajati vsaj 30 minut, vsa letna srečanja pa morajo skupaj trajati vsaj pet ur.
(3) Točke SILM se za strokovno srečanje lahko podelijo, če:
− organizator ni podjetje s področja farmacevtske in sorodne industrije ali industrije medicinske opreme;
− je financiranje strokovnega srečanja zagotovljeno tako, da je preprečen kakršenkoli vpliv na program, posamezne sklope strokovnega srečanja, razpravo in izbiro predavateljev ali članov organizacijskega odbora;
− izobraževalni materiali, s katerimi se neposredno predstavijo strokovne vsebine, ne vsebujejo promocijskega materiala ali drugih oblik vplivanja na udeležence;
− ime sponzorja ali njegov logotip nista prikazana v naslovu izobraževanja ali pri izvajanju izobraževalnega dela strokovnega srečanja.
(4) Če ima strokovno srečanje dele programa, ki so neodvisni od farmacevtske in druge sorodne industrije ali industrije medicinske opreme oziroma jih ta industrija sponzorira tako, da to ne vpliva na program, in dele, ki jih ta industrija neposredno sponzorira, se točke SILM podelijo za tisti del programa strokovnih vsebin, ki ni neposredno sponzoriran. Neposredno sponzorirani deli programa morajo biti jasno označeni.
14. člen 
(1) Organizator, po pošti ali elektronsko, pošlje vlogo za pridobitev pooblastila iz 11. člena tega pravilnika na Zbornico najmanj 45 dni pred začetkom strokovnega srečanja na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani Zbornice. Vloga mora vsebovati:
1. ime in naslov organizatorja;
2. naslov strokovnega srečanja, datum, kraj in čas trajanja;
3. ime in naslov odgovornega nosilca strokovnega srečanja;
4. obliko strokovnega srečanja;
5. program strokovnega srečanja;
6. seznam predavateljev s strokovnimi in znanstvenimi naslovi;
7. ciljno populacijo;
8. jezik, v katerem bo potekalo strokovno srečanje;
9. opis morebitnega preverjanja znanja.
(2) K vlogi iz prejšnjega odstavka mora organizator predložiti dokazila o izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega člena.
15. člen 
Zbornica najpozneje v 30 dneh po prejemu vloge za pridobitev pooblastila iz prejšnjega člena oceni ustreznost programa, določi število točk SILM za strokovno srečanje, organizatorju izda pooblastilo in ga vpiše v seznam srečanj, ovrednotenih s točkami SILM.
16. člen 
Zbornica s pooblaščenim organizatorjem pred izvedbo strokovnega srečanja sklene pogodbo, v kateri se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
17. člen 
(1) Po izvedbi strokovnega srečanja pooblaščeni organizator udeležencem izda potrdilo o udeležbi.
(2) Pooblaščeni organizator Zbornici najpozneje v treh dneh od izvedbe strokovnega srečanja pošlje seznam udeležencev, ki vsebuje osebno ime, naziv ustanove, kjer je udeleženec zaposlen, navedbo vpisa v register, način udeležbe (aktivno, pasivno) in podpis udeleženca ter delež udeležbe posameznega udeleženca pri celotnem programu strokovnega srečanja, če to traja več dni.
18. člen 
Zbornica na svoji spletni strani objavi seznam izvedenih strokovnih srečanj, ki so bila ovrednotena s točkami SILM.
19. člen 
(1) Vlogo za priznanje določenega števila točk SILM za strokovno izpopolnjevanje, ki ni bilo opravljeno pri pooblaščenem organizatorju ali Zbornici, vloži specialist medicinske biokemije na Zbornico. Točke SILM se v tem primeru lahko dodelijo le, če je vsaj 60 % predavateljev specialistov s področja laboratorijske medicine. Če je strokovno srečanje že ovrednoteno s priznanimi kreditnimi točkami (npr. CPECS, CME), velja, da je 1 kreditna točka = 1 točka SILM. Če strokovno srečanje ni bilo ovrednoteno, se vrednoti enako kot za pooblaščene organizatorje, le da se končno število točk razpolovi.
(2) Vloga za priznanje strokovnega izpopolnjevanja, pridobljenega z udeležbo na strokovnem srečanju ali izpopolnjevanjem v zdravstvenih in drugih organizacijah, mora vsebovati:
1. potrdilo o udeležbi oziroma dokazilo o strokovnem izpopolnjevanju v zdravstveni ali drugi organizaciji, ki ga podpiše odgovorna oseb takega organizatorja;
2. ime in naslov organizatorja;
3. naslov programa srečanja oziroma strokovnega izpopolnjevanja;
4. datum in kraj izvedbe programa srečanja oziroma strokovnega izpopolnjevanja;
5. način udeležbe (aktivna, pasivna);
6. program srečanja oziroma vrsta strokovnega izpopolnjevanja.
(3) Zbornica najpozneje v 30 dneh po prejemu vloge iz prejšnjega odstavka obvesti specialista medicinske biokemije o priznanih točkah SILM oziroma o neustreznosti stalnega strokovnega izpopolnjevanja.
20. člen 
(1) Za objavo strokovnega prispevka v strokovni literaturi specialist medicinske biokemije vloži vlogo za priznanje stalnega strokovnega izpopolnjevanja in predloži naslovno stran objave članka oziroma publikacije z vsebino in prvo stran članka ter bibliografski izpis iz COBISS-a, ki vsebuje COBISS.SI-ID številko za vsako bibliografsko enoto.
(2) Zbornica najpozneje v 30 dneh po prejemu vloge iz prejšnjega odstavka obvesti specialista medicinske biokemije o priznanih točkah SILM oziroma o neustreznosti strokovnega prispevka za priznanje stalnega strokovnega izpopolnjevanja.
VI. ODVZEM LICENCE 
21. člen 
(1) Specialistu medicinske biokemije lahko Zbornica začasno ali trajno odvzame licenco.
(2) Postopek odvzema licence se lahko začne po uradni dolžnosti, na predlog delodajalca ali na predlog ministrstva, pristojnega za zdravje.
(3) Začasni ali trajni odvzem licence predlaga Častno razsodišče pri Zbornici ali Komisija za strokovni nadzor pri Zbornici, potrdi pa izvršni odbor Zbornice.
22. člen 
Licenca se odvzame za določeno časovno obdobje (v nadaljnjem besedilu: začasni odvzem licence) v naslednjih primerih:
− če se ugotovi, da specialist medicinske biokemije s svojim delom ogroža zdravje ali življenje pacienta;
− če je specialistu medicinske biokemije izrečen začasen varnostni ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti laboratorijske medicine – medicinske biokemije ali poklica;
− če je specialist medicinske biokemije pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, na kazen zapora več kot šest mesecev;
− če specialist medicinske biokemije ni pridobil dokazil o izpolnjevanju pogojev za pridobitev ali podaljšanje licence na zakonit način oziroma je za pridobitev ali podaljšanje licence navedel lažne podatke.
23. člen 
(1) Začasni odvzem licence traja, dokler obstajajo razlogi, na podlagi katerih je bila specialistu medicinske biokemije licenca odvzeta, oziroma za čas, določen v odločbi o začasnem odvzemu licence.
(2) Začasni odvzem licence lahko traja najdlje pet let.
(3) Po prenehanju razlogov oziroma po poteku časa za začasni odvzem licence lahko specialist medicinske biokemije ponovno zaprosi za podelitev licence. Komisija za licence in izobraževanje in Komisija za specializacijo pri Zbornici za ponovno podelitev licence preverita njegovo strokovno usposobljenost s preizkusom strokovne usposobljenosti v skladu z 9. členom tega pravilnika in mu po potrebi določita dodatno strokovno izpopolnjevanje.
24. člen 
Specialistu medicinske biokemije se trajno odvzame licenca v naslednjih primerih:
− če se ugotovi, da je njegovo ravnanje zaradi večje strokovne pomanjkljivosti ali napake pri delu povzročilo trajne hujše posledice na zdravju ali smrt pacienta;
− če je obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, v povezavi z opravljanjem svojega poklica.
VII. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
25. člen 
(1) Specialist medicinske biokemije, ki je pred uveljavitvijo tega pravilnika pridobil specializacijo in hkrati že opravlja delo v dejavnosti laboratorijske medicine, vloži vlogo za podelitev prve licence na podlagi tega pravilnika najpozneje v enem letu od uveljavitve tega pravilnika. Za pridobitev prve licence se v tem primeru smiselno uporabijo pogoji za podaljšanje licence.
(2) Specialist medicinske biokemije, ki je pred uveljavitvijo tega pravilnika pridobil specializacijo in hkrati že opravlja delo v dejavnosti laboratorijske medicine, vendar vlogo za podelitev licence vloži po poteku enega leta od uveljavitve tega pravilnika, pridobi prvo licenco v skladu s četrtim odstavkom 5. člena tega pravilnika.
(3) Specialist medicinske biokemije, ki je pred uveljavitvijo tega pravilnika pridobil specializacijo, vendar ne opravlja dela v dejavnosti laboratorijske medicine, pridobi prvo licenco v skladu s tretjim oziroma četrtim odstavkom 5. člena tega pravilnika. Če je specialist medicinske biokemije pridobil specializacijo več kot sedem let pred uveljavitvijo tega pravilnika in v tem obdobju ni opravljal dela v dejavnosti laboratorijske medicine – medicinske biokemije vsaj pet let, mora za podelitev prve licence poleg vložitve vloge opraviti preizkus strokovne usposobljenosti v skladu z 9. členom tega pravilnika.
26. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o licencah v dejavnosti laboratorijske medicine (Uradni list RS, št. 113/06).
27. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-23/2024
Ljubljana, dne 26. marca 2024
EVA 2024-2711-0007
Zbornica laboratorijske medicine Slovenije 
dr. Pika Meško Brguljan 
predsednica 
 
Soglašam! 
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica 
za zdravje 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti