Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 162

Uradni list RS, št. 162 z dne 8. 10. 2021

UL Infotok

Uradni list RS, št. 162/2021 z dne 8. 10. 2021

Št. 352-2/2021-2 Ob-3081/21, Stran 2131
Župan Občine Logatec, Tržaška c. 50 A, 1370 Logatec, na podlagi 5. člena Pravilnika o subvencioniranju obrestne mere stanovanjskih posojil za mlade v Občini Logatec (Logaške novice, št. 12/20), objavlja sklep o uvedbi
javnega razpisa 
za subvencioniranje obrestne mere stanovanjskih posojil za mlade v Občini Logatec za leto 2021 
Predmet razpisa
Subvencije se pod pogoji iz Pravilnika za subvencioniranje obrestne mere stanovanjskih posojil za mlade v Občini Logatec (Logaške novice, št. 12/20) in tega javnega razpisa dodelijo v obliki enkratne subvencije za kritje obrestne mere najetega stanovanjskega kredita za gradnjo, obnovo ali nakup stanovanjskih hiš in stanovanj občanov.
Sredstva za subvencijo obrestne mere stanovanjskih posojil se zagotavljajo v proračunu Občine Logatec, v višini, določeni z odlokom o proračunu Občine Logatec za tekoče proračunsko leto.
Predlagatelj: upravičenci do subvencioniranja obrestne mere so lahko fizične osebe stare od 18. do dopolnjenega 34. leta in so državljani Republike Slovenije, s stalnim bivališčem na območju Občine Logatec vsaj 10 let in na območju Občine Logatec rešujejo stanovanjski problem oziroma vprašanje.
Upravičeni stroški
Subvencijo se lahko dodeli za obrestno mero posojila za naslednje upravičene stroške stanovanjske naložbe:
– stroške nakupa stavbnega zemljišča za gradnjo stanovanja, če je nakup zemljišča sestavni del stanovanjske naložbe,
– stroške komunalnega prispevka iz naslova gradnje stanovanja,
– stroške izdelave projektne dokumentacije za gradnjo stanovanja,
– stroške gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, povezanih z gradnjo stanovanja,
– stroške nadzora, povezanega z gradnjo stanovanja,
– stroške nakupa stanovanja oziroma stanovanjskega objekta,
– stroške obnove stanovanja ali stanovanjske hiše.
Kot upravičeni stroški stanovanjske naložbe štejejo stroški, našteti v prejšnjem odstavku, ki nastanejo od vključno 1. januarja tekočega leta dalje.
Celotni predračunski stroški stanovanjske naložbe morajo biti opredeljivi, preverljivi in dokazljivi s predračuni, predpogodbami, ponudbami, računi, pogodbami in/ali drugimi listinami zunanjih izvajalcev storitev in/ali dobaviteljev blaga, ki glasijo na ime vlagatelja.
Osnovni pogoji
Za subvencijo obrestne mere lahko zaprosijo tisti upravičenci, ki so v letu javnega razpisa subvencij sklenili posojilno pogodbo z banko ter izpolnjujejo enega od naslednjih pogojev:
1. so lastniki ali solastniki stanovanjske hiše ali stanovanja na območju Občine Logatec in so za vzdrževalna dela oziroma prenovo le-tega najeli posojilo pri banki ter imajo za izvedbo predvidenih del pravnomočno dovoljenje, izdano na ime vlagatelja – zakonca oziroma partnerja, v kolikor je obseg del takšen, da je zanje potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje;
2. imajo z lastniki sklenjen dogovor za rekonstrukcijo ali vzdrževalna dela na hiši ali stanovanju in so za ta dela najeli posojilo pri banki ter imajo za izvedbo adaptacije pravnomočno dovoljenje za priglasitev del za prenovo stanovanjske hiše ali stanovanja, izdano na ime prosilca – zakonca oziroma partnerja, v kolikor je obseg del takšen, da je zanje potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje;
3. imajo sklenjeno kupoprodajno pogodbo ali predpogodbo za nakup stanovanja ali stanovanjske hiše ali stavbnega zemljišča, ki se nahaja na območju Občine Logatec in so za plačilo najeli posojilo pri banki;
4. nameravajo graditi stanovanjsko hišo na območju Občine Logatec in imajo veljavno gradbeno dovoljenje, izdano na ime prosilca – zakonca oziroma partnerja ter so za gradnjo najeli posojilo pri banki.
Kriteriji
V skladu z 9. členom Pravilnika o subvencioniranju obrestne mere stanovanjskih posojil za mlade v Občini Logatec (Logaške novice, št. 12/20) se višina subvencije določi na podlagi izpolnjevanja naslednjih meril:
Mlada družina z najmanj 1 otrokom
100 točk
Mladi, ki so brez stanovanja ali prvič rešujejo svoj stanovanjski problem 
in so najemniki ali podnajemniki
70 točk
Utesnjenost v sedanjem stanovanju:
– do 4 m2 na družinskega člana
20 točk
– nad 4 m2 do 8 m2 na družinskega člana
15 točk
– nad 8 m2 do 12 m2 na družinskega člana
10 točk
Dohodki na člana družine leto dni pred razpisom ne presegajo 100 % povprečnega bruto dohodka na zaposlenega v Republiki Sloveniji v letu pred razpisom (v letu 2020 je bila bruto plača 1.856,20 EUR na mesec oziroma 22.274,40 EUR na leto za eno osebo)
70 točk
Ločeno življenje roditeljev in mladoletnih otrok zaradi neprimernih stanovanjskih razmer ali roditelj, ki sam preživlja otroka (samohranilec)
50 točk
Invalidi in mlade družine z invalidnim članom
70 točk
Vsaj eden od partnerjev je vpisan na veljavni visokošolski študijski program
10 točk
Vsaj eden od partnerjev je vpisan na veljavno srednješolsko izobraževanje (splošno, poklicno ter strokovno) ali višješolsko strokovno izobraževanje
5 točk
Višina odobrenih sredstev
Višina sredstev, ki se dodeli posameznemu upravičencu, so največ do 5.000,00 EUR na posamezno vlogo oziroma 50 % obresti.
Subvencija obrestne mere stanovanjskega posojila ne sme presegati 10 % vrednosti zneska glavnice iz kreditne pogodbe.
Najdaljša doba odplačevanja posojila je lahko 30 let.
Obvezne priloge
Predlagatelj k vlogi mora predložiti:
1. kopija pogodbe o dolgoročnem posojilu oziroma drugega ustreznega dokumenta,
2. dokazilo o celotni vrednosti investicije (npr. kopije predračunov oziroma računov po opravljeni investiciji),
3. v primeru, da je investicija nakup zemljišča za gradnjo, mora vlagatelj predložiti kopijo veljavne kupoprodajne pogodbe,
4. dokazilo, da je vlagatelj lastnik stanovanjske enote oziroma izjava lastnika, da se strinja z investicijo (predvsem v primerih adaptacije stanovanjske enote),
5. dokazilo o dohodkih, da na člana družine leto dni pred razpisom ne presegajo 100 % povprečnega bruto dohodka na zaposlenega v Republiki Sloveniji v letu pred razpisom,
6. odločba o pridobljenem statusu invalida,
7. potrdilo o vpisu v srednješolsko izobraževanje (splošno, poklicno ter strokovno), višješolsko strokovno izobraževanje ali visokošolsko izobraževanje,
8. potrdilo o plačilu upravne takse,
9. pooblastilo za preverjanje podatkov iz uradnih evidenc.
Posebna določila
Za posamezno stanovanjsko naložbo se v njenem celotnem trajanju stanovanjska pomoč lahko dodeli največ enkrat. V kolikor prosilec na razpisu ni dobil odobrene najvišje subvencije, se lahko ponovno prijavi na razpis, vendar le za razliko do največje dovoljene vrednosti.
Najdaljša doba odplačevanja posojila je lahko 30 let.
Pogoji za izbor: za popolno vlogo se šteje vloga, ki je bila oddana na obrazcih, ki morajo vsebovati vse zahtevane podatke in obvezne priloge. V kolikor predlagatelj obrazcev ne bo izpolnil v delih, ki so pomembni pri ocenjevanju (in komisija tako ne bo mogla vloge oceniti po vseh merilih), bo pozvan na dopolnitev.
Način izbora
Izbor upravičencev do subvencioniranja obrestne mere se bo izvršil po naslednjem postopku:
1. Komisija vse vloge točkuje na podlagi pravilnika in javnega razpisa.
2. Ko so vse vloge točkovane, se jih razvrsti na podlagi pridobljenih točk. Vlogo z največ točkami se uvrsti na prvo mesto. Tisto z najmanj točkami pa na zadnje mesto. V kolikor bosta imeli dve ali več vlog enako število točk, bo prevladoval kriterij »Mlada družina z najmanj 1 otrokom«.
3. Sredstva se deli na podlagi 11. člena Pravilnika o subvencioniranju obrestne mere stanovanjskih posojil za mlade v Občini Logatec od prvega mesta navzdol, do porabe sredstev.
Vsebina obrazcev razpisne dokumentacije, obvezne priloge ter druge priloge: dokumentacija, navodila in obrazci so del javnega razpisa. Objavljeni so na spletni strani občine na https://www.logatec.si/index.php/razpisi/javni-razpisi
Predvidena sredstva: 10.000,00 eur na proračunski postavki 18128.
Prijavni rok in način pošiljanja prijave ter podatki o razpisni dokumentaciji
Dokumentacija je dostopna od 8. 10. 2021, na spletni strani www.logatec.si pod zavihkom Razpisi/Javni razpisi. Za vse informacije v zvezi z javnim razpisom se obrnite na uradno osebo Sebastjana Cvetrežnika, osebno, preko elektronskega naslova sebastjan.cvetreznik@logatec.si ali po tel. 01/75-90-606.
Rok za oddajo prijave je najkasneje do 8. 11. 2021.
Prijavni obrazec z vsemi dokumenti pošljete v zaprti kuverti na naslov Občina Logatec, Tržaška 50a, 1370 Logatec, s pripisom »ne odpiraj, za razpis – obrestne mere mladi«.
Plačilo upravne takse
V skladu s 5. členom Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 106/10 – uradno prečiščeno besedilo in 32/16), je treba plačati upravno takso v višini 22,60 EUR (tarif. št. 1: 4,50 EUR in tarif. št. 3: 18,10 EUR). Takso lahko nakažete z UPN nalogom, in sicer:
Prejemnik:
Taksni račun Občina Logatec, Tržaška cesta 50A, Logatec
Koda namena:
GOVT
Račun za nakazilo:
SI56 0126 4464 0309 134
Referenca: 
SI11 75639-7111002-021
Namen nakazila:
taksa razpis – obrestne mere mladi
Znesek:
22,60 EUR
Predlagatelji prijavi priložijo dokazilo o plačilu upravne takse.
Rok, v katerem bodo izdane odločbe o izbiri: odločbe bodo izdane v roku 60 dni po preteku roka za oddajo prijav.
Veljavnost sklepa: ta sklep začne veljati prvi dan po objavi v Logaških novicah.
Občina Logatec 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti