Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 167

Uradni list RS, št. 167 z dne 22. 10. 2021

UL Infotok

Uradni list RS, št. 167/2021 z dne 22. 10. 2021


3315. Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Šmartno pri Litiji, stran 9766.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15, 76/17 in 81/19) in 14. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 70/18) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 14. redni seji dne 6. 10. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Šmartno pri Litiji 
1. člen 
(namen) 
Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: pravilnik) določa namen, upravičence, pogoje, način in merila za sofinanciranje malih komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju MKČN) na območju Občine Šmartno pri Litiji.
2. člen 
(1) Občina Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: občina) subvencionira del stroškov nakupa MKČN (individualne ali skupinske), do velikosti 50 populacijskih ekvivalentov (v nadaljevanju: PE).
(2) PE je enota za obremenjevanje vode, ki približno ustreza onesnaževanju, katerega povzroči en prebivalec na dan, v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo področje odpadnih voda.
3. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku so fizične osebe, ki so lastniki stanovanjskih ali večstanovanjskih objektov, v katerih imajo prijavljeno stalno prebivališče in se nahajajo na območjih občine:
1. kjer je območje aglomeracije in je skladno z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Šmartno pri Litiji predvidena postavitev male komunalne čistilne naprave;
2. kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Šmartno pri Litiji ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja oziroma izven območij aglomeracij.
(2) Upravičenec lahko kandidira za dodelitev sredstev le za en stanovanjski oziroma večstanovanjski objekt, kjer ima stalno prebivališče.
(3) Do nepovratnih sredstev niso upravičeni lastniki (fizične osebe) zemljišč, ki nimajo poravnanih obveznosti do Občine Šmartno pri Litiji ali so v sodnem sporu z Občino Šmartno pri Litiji, kjer občina nastopa kot upnik.
4. člen 
(javni razpis) 
(1) Sredstva za sofinanciranje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Šmartno pri Litiji se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino za posamezno leto določi občinski svet z odlokom o proračunu. Na podlagi določene višine sredstev se vsako leto objavi javni razpis, ki natančno določa pogoje in postopke ter vsebino vloge za pridobitev nepovratnih proračunskih sredstev.
(2) Če proračun občine za tekoče leto ni sprejet ali ne zagotavlja sredstev za izvajanje sofinanciranja po tem pravilniku, se pravilnik ne izvaja.
5. člen 
(1) Javni razpis se objavi na občinski spletni strani ter v občinskem glasilu. V javnem razpisu se določi najmanj:
1. naziv in sedež občine,
2. pravno podlago za izvedbo razpisa,
3. predmet javnega razpisa,
4. osnovne pogoje za kandidiranje na razpisu z morebitnimi dodatnimi merili,
5. višino razpoložljivih sredstev,
6. rok, način in naslov za vložitev vlog,
7. rok, v katerem bodo potencialni upravičenci obveščeni o izidu,
8. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo.
(2) Podrobnejša vsebina se določi v razpisni dokumentaciji, ki jo pred objavo javnega razpisa potrdi župan.
6. člen 
(postopek) 
(1) Postopek dodeljevanja proračunskih sredstev v skladu z razpisnimi pogoji vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan za obdobje njegovega mandata (v nadaljevanju komisija).
(2) Naloge komisije so:
1. odpiranje in formalni pregled vlog po vrstnem redu njihove vložitve,
2. ocena upravičenosti vlog,
3. priprava poročila s predlogom prejemnikov sofinanciranja in višine sredstev, ki so jim bila odobrena,
4. druge naloge, povezane z uspešno izvedbo razpisa.
(3) Seznam upravičencev za dodelitev sredstev pripravi komisija najkasneje v roku 30 dni od obravnave vlog in ga posreduje v potrditev direktorju občinske uprave.
(4) O dodelitvi sredstev posameznemu upravičencu odloča direktor občinske uprave s sklepom, na predlog komisije. Zoper sklep je v roku 15 dni od prejema možna pritožba županu. Odločitev župana je dokončna.
(5) Sredstva se dodelijo upravičencem po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, in sicer do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
(6) V primeru, da višina dodeljenih subvencij presega razpoložljiva sredstva, se preostalim upravičenim vlagateljem zagotovi izplačilo subvencij v naslednjem proračunskem letu prednostno pred objavo novega razpisa, v okviru sredstev proračuna, predvidenih za ta namen.
(7) Medsebojno razmerje med Občino Šmartno pri Litiji in prejemnikom sredstev se opredeli s pisno pogodbo o subvencioniranju.
(8) Upravičenci lahko pridobijo sredstva za isto naložbo le enkrat. V kolikor je upravičenec že prejel javna sredstva za namen, ki ga opredeljuje ta pravilnik, do sredstev po tem pravilniku ni upravičen.
7. člen 
(višina sofinanciranja) 
(1) Višina sofinanciranja male komunalne čistilne naprave za posamezen stanovanjski objekt znaša največ do 1.000,00 EUR.
(2) Višina sofinanciranja male komunalne čistilne naprave za večstanovanjski objekt oziroma za povezovanje več stanovanjskih objektov na eno čistilno napravo znaša največ do 1.000,00 EUR po stanovanjski enoti oziroma stanovanjskem objektu, sofinanciranje pa ne sme presegati 50 % izkazane vrednosti nakupa MKČN brez DDV.
(3) V primeru povezovanja lastnikov večstanovanjske stavbe oziroma več stanovanjskih hiš na skupno čistilno napravo, morajo vsi lastniki večstanovanjske hiše oziroma posamezne stanovanjske hiše, priključene na skupno čistilno napravo, podati skupno vlogo za sofinanciranje.
8. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški sofinanciranja male komunalne čistilne naprave so nakup male komunalne čistilne naprave velikosti do 50 PE brez montaže in vgradnje male čistilne naprave. Gradbena in pripravljalna dela, dokumentacija in DDV niso upravičen strošek.
(2) Upravičeni stroški lahko nastanejo v obdobju največ do dveh let pred datumom objave razpisa.
9. člen 
(pogoji sofinanciranja) 
(1) Osnovni pogoji za sofinanciranje MKČN so:
– da izpolnjujejo pogoje iz 3. člena tega pravilnika,
– vlagatelj mora biti lastnik zemljišča oziroma imeti pridobljeno pravico graditi,
– objekt, ki bo priključen na MKČN, mora biti zgrajen v skladu z veljavnimi predpisi s področja gradnje in urejanja prostora,
– stanovanjski objekt, ki bo priključen na MKČN, mora imeti veljavno gradbeno dovoljenje. V kolikor je stanovanjski objekt zgrajen pred letom 1967, mora upravičenec predložiti ustrezno potrdilo oziroma dokaz, da ima objekt na podlagi predpisov s področja gradnje, uporabno dovoljenje po samem zakonu,
– ob zagonu MKČN mora biti ukinjeno odvajanje komunalne odpadne vode preko obstoječe greznice,
– vgrajena MKČN mora imeti izjavo o lastnostih MKČN v skladu s predpisi, ki urejajo gradbene proizvode, če gre za tipsko MKČN,
– MKČN mora imeti pridobljeno poročilo o prvih meritvah za MKČN, ki je izdelano v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih voda,
– MKČN mora biti vgrajena in delujoča (v času vložitve vloge),
– lokacija MKČN mora omogočati dostop in neovirano praznjenje,
– upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno čistilno napravo, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen in določiti osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN, ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki zemljišč in investitorji.
(2) Vlogi za pridobitev nepovratnih sredstev za MKČN mora biti priloženo:
– osnovni podatki o MKČN (proizvajalec, kapaciteta ipd.);
– račun o nakupu MKČN;
– potrdilo o plačilu;
– izjavo o lastnostih MKČN v skladu s predpisi, ki urejajo gradbene proizvode, če gre za tipsko MKČN;
– poročilo o opravljenih prvih meritvah v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih voda ali pozitivna zadnja ocena obratovanja;
– veljavno gradbeno dovoljenje za stanovanjski objekt ali drugo dokazilo o legalnosti objekta;
– druge z javnim razpisom določene priloge.
10. člen 
(zahtevek za izplačilo) 
(1) Upravičenci za izplačilo sredstev vlagajo zahtevke.
(2) Upravičenci na podlagi sklepa o dodelitvi sredstev in pogodbe o subvencioniranju na občino pošljejo zahtevek za izplačilo z vsemi prilogami, zahtevanimi v javnem razpisu.
(3) Upravičenci prejmejo nakazilo odobrenih sredstev predvidoma do konca koledarskega leta. Nakazilo sredstev se izvrši na osebni račun upravičenca.
11. člen 
(nadzor) 
Namensko porabo proračunskih sredstev za postavitev malih komunalnih čistilnih naprav v občini po tem pravilniku nadzoruje imenovana komisija in Nadzorni odbor občine.
12. člen 
Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obresti, ki se obračunavajo od dneva izplačila upravičencu, do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2021-1
Šmartno pri Litiji, dne 6. oktobra 2021
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Rajko Meserko 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti