Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 167

Uradni list RS, št. 167 z dne 22. 10. 2021

UL Infotok

Uradni list RS, št. 167/2021 z dne 22. 10. 2021


3274. Pravilnik o nagradi in povračilu stroškov zakonitim zastopnikom mladoletnikov brez spremstva, stran 9669.

  
Na podlagi sedmega odstavka 18. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21) minister za notranje zadeve v soglasju z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izdaja
P R A V I L N I K 
o nagradi in povračilu stroškov zakonitim zastopnikom mladoletnikov brez spremstva 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa merila za izračun višine nagrade in povračila potrebnih stroškov zakonitega zastopnika mladoletnika brez spremstva (v nadaljnjem besedilu: zakoniti zastopnik), način uveljavljanja nagrade in stroškov ter njihovo odmero.
2. člen 
(nagrada zakonitega zastopnika za opravljeno delo) 
(1) Nagrada zakonitemu zastopniku pripada za opravljeno delo pri zastopanju mladoletnika brez spremstva, ki ga zakoniti zastopnik opravi po njegovem imenovanju za zakonitega zastopnika.
(2) Zakonitemu zastopniku za zastopanje na področju sprejema, varovanja zdravja, izobraževanja, varovanja premoženjskih pravic in koristi mladoletnika brez spremstva ter v postopku priznanja mednarodne zaščite mladoletniku brez spremstva pripada nagrada v višini 20 eurov neto za dejansko opravljeno uro zastopanja oziroma 10 eurov neto za čas čakanja. Čas čakanja pomeni čas od predvidene ure zastopanja do dejanskega začetka zastopanja. V čas zastopanja se ne vštevajo odmori med zastopanjem, do katerih pride iz razlogov na strani zakonitega zastopnika.
3. člen 
(stroški zakonitega zastopnika) 
(1) Zakoniti zastopnik je upravičen tudi do povračila potnih in materialnih stroškov, ki so nastali zaradi izvajanja zakonitega zastopanja.
(2) Potni stroški prihoda zakonitega zastopnika od kraja njegovega stalnega ali začasnega prebivališča do kraja, kjer opravlja delo zakonitega zastopnika, ter njegove vrnitve se zakonitemu zastopniku obračunajo v skladu s predpisi, ki urejajo povračila stroškov prevoza na delo in z dela javnim uslužbencem v državni upravi.
(3) Zakoniti zastopnik, ki je istega dne zastopal več mladoletnih prosilcev brez spremstva na isti lokaciji, je upravičen do enkratne povrnitve potnih stroškov, ki jih uveljavlja samo v enem poročilu za izplačilo nagrade in potnih stroškov zakonitim zastopnikom iz 4. člena tega pravilnika.
(4) Materialni stroški se ovrednotijo v višini sedem odstotkov neto od odmerjene nagrade in jih ni treba dokazovati.
4. člen 
(poročilo za izplačilo nagrade in potnih stroškov) 
(1) Zakoniti zastopnik za vsakega mladoletnika posebej do desetega dne v mesecu za vsa opravljena zastopanja v preteklem mesecu predloži ministrstvu, pristojnemu za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), poročilo za izplačilo nagrade in potnih stroškov zakonitim zastopnikom na obrazcu iz Priloge, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Če zakoniti zastopnik poročilo za izplačilo nagrade in potnih stroškov zakonitim zastopnikom posreduje po elektronski pošti, mora biti podpisano z varnim elektronskim podpisom.
(3) Zakoniti zastopnik za opravljena zastopanja izven ministrstva predloži potrdilo institucije, kjer je zastopanje potekalo, in sicer v izvirniku, s podpisom in žigom, oziroma v elektronski obliki, z varnim elektronskih podpisom. V potrdilu mora biti opredeljeno, koliko časa je zastopanje trajalo.
5. člen 
(odmera nagrade in povračilo stroškov) 
(1) O odmeri nagrade in povračilu potrebnih stroškov na podlagi poročila iz prvega odstavka prejšnjega člena v 30 dneh od prejema popolne dokumentacije iz prejšnjega člena odloči ministrstvo z odločbo.
(2) Izplačilo odmerjene nagrade in stroškov se opravi, ko zakoniti zastopnik po prejemu odločbe iz prejšnjega odstavka izstavi e-račun, če zakoniti zastopnik ni zavezanec po zakonu, ki ureja davek na dodano vrednost, pa po vročeni odločbi iz prejšnjega odstavka. Izplačilo odmerjene nagrade in stroškov se opravi skladno s plačilnimi roki v breme državnega proračuna, kot so določeni z zakonom, ki ureja izvrševanje proračuna Republike Slovenije.
KONČNI DOLOČBI 
6. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o nagradi in povračilu stroškov zakonitim zastopnikom mladoletnikov brez spremstva (Uradni list RS, št. 34/17).
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati 9. novembra 2021.
Št. 007-320/2021
Ljubljana, dne 24. septembra 2021
EVA 2021-1711-0038
Aleš Hojs 
minister 
za notranje zadeve 
 
Soglašam! 
Janez Cigler Kralj 
minister 
za delo, družino, socialne zadeve 
in enake možnosti 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti