Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 37

Uradni list RS, št. 37 z dne 3. 5. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024


1273. Odlok o določitvi območja predkupne pravice Občine Kranjska Gora, stran 3499.

  
Na podlagi 199. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP, v nadaljevanju ZUreP-3), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE, v nadaljevanju ZLS) ter 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 11. redni seji dne 17. 4. 2024 sprejel
O D L O K 
o določitvi območja predkupne pravice Občine Kranjska Gora 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se določa območje predkupne pravice Občine Kranjska Gora (v nadaljevanju: občina) kot predkupne upravičenke ter način uveljavljanja predkupne pravice na nepremičninah na tem območju.
2. člen 
(1) Območje predkupne pravice občine obsega:
– stavbna zemljišča, kot so določena v veljavnih občinskih prostorskih aktih,
– ureditveno območje naselij, kot so določena v veljavnih občinskih prostorskih aktih,
– druga ureditvena območja, kot so določena v veljavnih občinskih prostorskih aktih,
– kmetijska, gozdna, vodna in druga zemljišča za namen graditve objektov gospodarske javne infrastrukture in objektov, ki se uporabljajo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– območja za dolgoročni razvoj naselij, kot to določajo veljavni občinski prostorski akti,
– območja objektov gospodarske javne infrastrukture in objektov občinskega pomena.
(2) Pri določitvi zemljišč za obstoječe oziroma bodoče objekte gospodarske javne infrastrukture se upoštevajo tudi zemljišča, potrebna za varovalne koridorje, določene z veljavnimi občinskimi prostorskimi akti oziroma drugimi predpisi.
(3) Za obstoječe in bodoče objekte gospodarske javne infrastrukture in objekte občinskega pomena se štejejo tisti objekti, ki so že zgrajeni, ter vsi tisti, ki so predvideni za komunalno opremljanje območij, določenih z veljavnimi občinskimi prostorskimi akti.
(4) Območje za dolgoročni razvoj naselja je območje, rezervirano za prihodnjo širitev ureditvenega območja naselja, zemljišča znotraj njega pa ohranijo namensko rabo prostora, dokler se jim za namen širitve ne določi ustrezna namenska raba prostora in prostorski izvedbeni pogoji.
3. člen 
Območje predkupne pravice občine po tem odloku je razvidno iz grafičnega dela občinskega prostorskega načrta.
II. NAČIN UVELJAVLJANJA PREDKUPNE PRAVICE 
4. člen 
(1) Občina lahko uveljavlja zakonito predkupno pravico na nepremičninah v območjih, opredeljenih v 2. členu tega odloka, ne pa v primeru:
– če lastnik proda ali podari nepremičnino solastniku, svojemu zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju oziroma svojemu sorodniku v ravni vrsti,
– če je kupec država, oseba javnega prava, ki jo je ustanovila država, ali izvajalec državne javne službe ali investitor gospodarske javne infrastrukture ali
– pri prodaji etažne lastnine.
(2) Lastnik nepremičnine na območju predkupne pravice po tem odloku mora pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe pridobiti izjavo občine, ali na nepremičnini uveljavlja predkupno pravico. Skupaj z vlogo za izdajo izjave mora prodajalec priložiti ponudbo, na kateri navede katastrsko občino in parcelno številko nepremičnine, ki jo prodaja, višino kupnine za nepremičnino in morebitne druge pogoje v zvezi s prodajo. Vlogo za izdajo izjave ter ponudbo za prodajo v imenu lastnika lahko poda pooblaščenec s pisnim pooblastilom.
(3) Občina se mora o sprejetju ali zavrnitvi ponudbe izjaviti v 15 dneh od njenega prejetja. Občina v izdani izjavi opredeli ali za predmetno nepremičnino ne uveljavlja predkupne pravice, ker zanjo ni zainteresirana, ali je ne uveljavlja zaradi ponujene cene. Če občina v 15 dneh od prejema ponudbe ne predloži izjave o njenem sprejemu, se šteje, da občina ni sprejela ponudbe.
(4) Če je predmet ponudbe nepremičnina v solastnini in se nepremičnina prodaja v celoti, morajo občini nepremičnino v odkup ponuditi vsi solastniki. V kolikor so predmet ponudbe le posamezni solastni deleži nepremičnine, morajo občini te solastne deleže v odkup ponuditi tisti solastniki, katerih solastni deleži se prodajajo.
(5) V primeru, da občina predkupne pravice ne uveljavlja, lahko lastnik nepremičnino proda drugi osebi, pri čemer pa cena ne sme biti nižja od tiste, ki je bila ponujena občini kot nosilcu predkupne pravice. Prodajalec se o ponudbi in pogojih prodaje, vsebovanih v ponudbi, z nosilcem predkupne pravice ni dolžan pogajati.
(6) Določba prejšnjega odstavka o višini cene za prodajo nepremičnine drugi osebi veže prodajalca še tri mesece po tem, ko je nepremičnino ponudil v odkup občini, vendar pa mora po preteku tega roka nepremičnino z enako ali drugačno ceno zopet najprej ponuditi v odkup občini, če je ta izjavila, da predkupne pravice ne uveljavlja zaradi ponujene cene oziroma se v roku ni izjavila o uveljavljanju predkupne pravice.
(7) Če se pogoji prodaje spremenijo in lastnik prodaja nepremičnino po spremenjeni ceni, lahko ponovno poda ponudbo občini pred potekom treh mesecev.
(8) Če občina ne namerava uveljaviti predkupne pravice, se o tem lahko izjavi že v lokacijski informaciji v skladu z 279. členom ZUreP-3, prodajalec pa v treh mesecih od njene izdaje občini ni dolžen dati ponudbe za odkup niti ga v tem roku ne zavezujejo določbe o višini cene pri prodaji drugi osebi.
(9) Če gre za prodajo kmetijskega zemljišča, gozda ali kmetije in občina ne uveljavlja predkupne pravice, poteka prodaja kmetijskega zemljišča, kmetije ali gozda v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča in gozdove.
(10) Prodajalec mora v primeru prodaje nepremičnine drugi osebi notarju predložiti pisno ponudbo, ki jo je dal občini, in izjavo občine, da ponudbe ni sprejela ali da ne uveljavlja predkupne pravice, ali dokazilo o tem, da je že preteklo 15 dni od njegove ponudbe. Notar mora pred overitvijo podpisa preveriti, ali je bila ponudba vložena in ali občina dejansko ni izdala izjave v predpisanem roku.
(11) Pogodba, sklenjena v nasprotju z določbami tega odloka, je nična.
5. člen 
O uveljavljanju ali neuveljavljanju zakonite predkupne pravice po tem odloku ter o nakupu nepremičnin odloča župan občine, ki lahko za odločanje pooblasti direktorja občinske uprave ali vodjo Oddelka za prostor.
6. člen 
(1) Ne glede na določbe tega odloka je predkupna pravica občine izključena, če tako določajo drugi predpisi.
(2) Prav tako se določbe tega odloka ne uporabljajo, če je predkupna pravica občine v drugih predpisih drugače urejena.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
7. člen 
Do določitve ureditvenih območij naselij, drugih ureditvenih območij in območij za dolgoročni razvoj naselij v občinskih prostorskih aktih, se druga, tretja in peta alineja prvega odstavka 2. člena tega odloka ne uporabljajo.
8. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o predkupni pravici Občine Kranjska Gora (Uradni vestnik Gorenjske, št. 33/2003).
9. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0004/2024-4
Kranjska Gora, dne 17. aprila 2024
Županja 
Občine Kranjska Gora 
Henrika Zupan 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti