Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 37

Uradni list RS, št. 37 z dne 3. 5. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024


1272. Odlok o urejanju cest in cestnega prometa v Občini Kranjska Gora, stran 3488.

  
Na podlagi Zakona o cestah – ZCes-2 (Uradni list RS, št. 132/22 z dne 14. 10. 2022), Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestah – ZCes-2A (Uradni list RS, št. 29/23 z dne 7. 3. 2023), Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.), Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo, 67/19, 94/21, 54/22 – ZUJPP, 105/22 – ZZNŠPP in 18/23 – ZDU-1O), Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE in 5/21 – odl. US), Odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah v Občini Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 36/12 in 44/16) in 16. člena Statuta Občine Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Kranjska Gora na 11. redni seji dne 17. 4. 2024 sprejel
O D L O K 
o urejanju cest in cestnega prometa v Občini Kranjska Gora 
I.  UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se za zagotavljanje varnega in nemotenega prometa na občinskih cestah v Občini Kranjska Gora (v nadaljevanju: občina) določi:
– upravljanje z občinskimi cestami,
– prometna ureditev na občinskih cestah in
– ureditev mirujočega prometa.
2. člen 
V odloku uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
3. člen 
(pomen izrazov) 
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
– Abonma je vnaprej plačano oziroma brezplačno naročilo za parkiranje, ki omogoča parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene. Sam abonma še ne zagotavlja prostega parkirnega mesta;
– dostavno mesto je del javne površine, namenjen za parkiranje vozila, ki izvaja dostavo ali opravlja servisno dejavnost;
– dostavni čas je čas, predviden za opravljanje vsakodnevne dostave in oskrbe na območju za pešce z vozili;
– dovolilnica za vožnjo v območju za pešce oziroma območju umirjenega prometa je dokazilo, izdano na podlagi pisne vloge ali vloge podane preko spletne aplikacije, o izpolnjevanju pogojev določenih v tem odloku;
– intervencijske poti so poti, namenjene zagotavljanju dostopa intervencijskih vozil do objektov in vhodov v objekte;
– izvajalec oziroma upravljavec skladišča oziroma hrambe zapuščenih vozil je izvajalec gospodarske javne službe vzdrževanja javnih cest v občini oziroma drug izvajalec, izbran s strani občine v skladu s predpisi o javnem naročanju;
– javna parkirna površina je s prometno signalizacijo označen del vozišča občinske ceste, namenjen parkiranju vozil ali posebej urejene javne površine, namenjene parkiranju izven vozišča javne ceste;
– nadzorni organ, pristojen za področje nadzora ali urejanja prometa, je občinsko redarstvo in občinska inšpekcija;
– upravljalec cest je pristojni organ občinske uprave, ki opravlja strokovno-tehnične, razvojne, organizacijske in upravne naloge za graditev, varstvo in vzdrževanje občinskih cest;
– območje z omejenim prometom je del ceste, cesta v naselju ali del naselja, kjer je vožnja dovoljena le posameznim vrstam vozil in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo;
– parkirnina je plačilo za uporabo plačljivih javnih parkirnih površin, ki jo upravljavec javnih parkirnih površin oziroma v njegovem imenu in za njegov račun od njega pooblaščena oseba zaračunava uporabnikom teh površin;
– parkomat je naprava za izdajo parkirnih listkov;
– parkirni listek je dokazilo o plačilu nadomestila za uporabo javne parkirne površine;
– parkirna ura je naprava ali predmet za ročno označitev časa prihoda oziroma začetka parkiranja in trajanja parkiranja, s katero voznik označi čas prihoda in trajanje parkiranja na območju omejitve časa parkiranja;
– parkirne površine so na in ob vozišču občinske ceste kjer to dovoljuje postavljena prometna signalizacija in posebej urejene javne površine, namenjene parkiranju izven vozišča javne ceste (parkirišča);
– varovalni pas ceste je prostor ob javni cesti, v katerem je raba prostora omejena;
– vozilo za odvoz – pajek je posebno vozilo za odvoz zapuščenih in nepravilno parkiranih vozil;
– zelene površine so zelenice, javne parkovne površine in javni parkovni gozdovi, drevoredi, nasadi, zelenice ob spomenikih in turističnih objektih ter varovane zelene površine, obrežja vodotokov in podobno.
(2) Drugi izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen kot ga določajo veljavni zakoni in podzakonski predpisi s področja motornih vozil, voznikov, javnih cest, cestnih prevozov in pravil cestnega prometa.
1. Upravljanje z občinskimi cestami
4. člen 
(občinske ceste) 
(1) Občinske ceste na območju občine so javne ceste, namenjene povezovanju naselij v občini s povezovanjem naselij v sosednjih občinah, povezovanju naselij, delov naselij, naravnih in kulturnih znamenitosti in objektov v občini.
(2) Občinske ceste se kategorizirajo na lokalne ceste, javne poti in javne poti za kolesarje. Razvrstitev po njihovih kategorijah in namenu uporabe glede na vrsto cestnega prometa določa odlok o kategorizaciji občinskih cest v Občini Kranjska Gora.
5. člen 
(postopek kategorizacije občinskih cest) 
(1) Občinske ceste določi in kategorizira Občinski svet Občine Kranjska Gora na predlog župana.
(2) Predlog kategorizacije občinskih cest mora biti predhodno strokovno usklajen z Ministrstvom za infrastrukturo, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo po postopku, določenim v predpisu o merilih za kategorizacijo javnih cest.
6. člen 
(spremembe kategorizacije občinskih cest) 
(1) Spremembe kategorizacije občinskih cest in nadomeščenih delov občinskih cest, ki se ohranjajo kot prometne površine, se določijo po postopku iz prejšnjega člena tega Odloka.
(2) Spremembe kategorizacije občinskih cest lahko predlagajo krajevne skupnosti in zainteresirane pravne osebe (podjetja in druge organizacije). Predlogi morajo biti utemeljeni v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest.
(3) O predlogu za prenos občinske ceste med državne ceste odloči Občinski svet Občine Kranjska Gora na predlog župana.
(4) Občinska cesta, določena s sklepom Vlade Republike Slovenije o prenosu državne ceste med občinske ceste, ima kategorijo, določeno v tem sklepu.
(5) Spremembe kategorizacije občinskih cest se opravijo enkrat letno in se upoštevajo v planu razvoja in vzdrževanja občinskih cest za naslednje leto.
7. člen 
(novogradnje in rekonstrukcije občinskih cest) 
Novozgrajeni ali rekonstruirani del občinske ceste, s katerim se nadomesti del te ceste, je iste kategorije kot rekonstruirana cesta.
8. člen 
(opustitev občinske ceste) 
(1) Občinska cesta ali njen del se lahko opusti, če se zgradi nova cesta ali del ceste, ki nadomesti prejšnjo.
(2) Opuščena občinska cesta ali njen del se uporabi za parkirišča, počivališča in druge potrebe udeležencev v prometu ali pa se agrotehnično obdela skladno s svojim okoljem.
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko občinska cesta ali njen del, ki se opusti kot javna cesta, proti plačilu primerne odškodnine prenese med nekategorizirane ceste, če je tak prenos usklajen z bodočim upravljavcem te ceste.
(4) O opustitvi in ureditvi opuščene občinske ceste ali njenega dela ter o njenem prenosu med nekategorizirane ceste odloči Občinski svet Občine Kranjska Gora na predlog župana.
9. člen 
(prenos nekategoriziranih cest med občinske ceste) 
(1) Za nekategorizirano cesto, po kateri je dovoljen javni promet, lahko lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec te ceste predlaga Občini njen prenos med občinske ceste.
(2) Nekategorizirana cesta se lahko prenese med občinske ceste, če je bila v uporabi za javni promet najmanj zadnjih pet let, če se njen prenos opravi brezplačno ali se za njen prenos dogovori primerna odškodnina in če je vpisana v zemljiško knjigo.
(3) Določba prejšnjega odstavka ne velja za prenos gozdnih cest med občinske ceste, ki ga določajo predpisi o gozdovih.
(4) O prenosu nekategoriziranih cest med občinske ceste odloči Občinski svet na predlog župana, njena kategorizacija pa se opravi po predpisanem postopku.
(5) Upravljavec občinske ceste upravlja tudi z nekategoriziranimi cestami in drugimi prometnimi površinami, ki se uporabljajo za javni cestni promet.
(6) Nekategorizirane občinske ceste, ki se uporabljajo za javni cestni promet, se upravljajo in vzdržujejo po enakih načelih kot kategorizirane ceste najnižje kategorije.
10. člen 
(planinske, turistične in druge poti) 
(1) Planinske poti, turistične poti, poti v parkovnih gozdovih in druge poti, ki niso zgrajene v skladu s predpisi o javnih cestah in ki so namenjene dostopu do planinskih koč in vrhov ali dostopu in ogledu naravnih, kulturnih in drugih spomenikov ali znamenitosti, niso javne poti po tem Odloku.
(2) Če je pot iz prejšnjega odstavka namenjena dostopu do naravnih, kulturnih in drugih spomenikov ali znamenitosti, za ogled katerih je določeno plačilo, mora njihov upravljavec zgraditi in vzdrževati pot tako, da je njena uporaba varna za uporabnike, katerim je namenjena.
11. člen 
(upravljavec občinskih cest) 
Z občinskimi cestami upravlja občinska uprava (v nadaljnjem besedilu: upravljavec občinske ceste).
12. člen 
(plani razvoja in letni plani vzdrževanja občinskih cest) 
(1) Plan razvoja in vzdrževanja občinskih cest, s katerim se najmanj za obdobje štirih let določijo prednostne naloge razvoja in vzdrževanja občinskih cest, viri sredstev za njihovo uresničevanje ter letna dinamika njihovega uresničevanja, sprejme Občinski svet Občine Kranjska Gora na predlog župana.
(2) Letni plan razvoja in vzdrževanja občinskih cest, s katerim se določi uresničevanje plana iz prejšnjega odstavka v posameznem koledarskem letu, se usklajuje s sveti krajevnih skupnosti in sprejema po postopku, določenim za občinski proračun, in je njegov sestavni del.
(3) V letnem planu razvoja in vzdrževanja občinskih cest se del sredstev rezervira za financiranje izvedbe ukrepov na občinskih cestah, ki jih je potrebno opraviti zaradi naravnih in drugih nesreč ali izrednih dogodkov na občinskih cestah.
13. člen 
(opravljanje strokovnih nalog za občinske ceste) 
Strokovno tehnične, razvojne, organizacijske in upravne naloge za graditev, vzdrževanje in varstvo občinskih cest opravlja pristojna služba občinske uprave. Te naloge obsegajo zlasti:
– pripravo obdobnega in letnega plana razvoja in vzdrževanja občinskih cest;
– izdelavo strokovnih podlag za načrtovanje razvoja in vzdrževanja občinskih cest in izdelavo osnutkov teh planov;
– naloge v zvezi z rednim vzdrževanjem občinskih cest;
– naloge nadzora nad stanjem občinskih cest;
– izvajanje postopkov za oddajanje vzdrževalnih del na občinskih cestah, za katere je predpisana izbira izvajalca na podlagi javnega razpisa;
– naloge v zvezi z investicijami v občinske ceste;
– vodenje predpisanih evidenc o občinskih cestah in zagotavljanje podatkov za potrebe izračuna zagotovljene porabe občine in vodenja združene evidence o javnih cestah;
– organiziranje štetja prometa na občinskih cestah in obdelave zbranih podatkov;
– spremljanje prometnih tokov na občinskih cestah in priprava predlogov sprememb njihove prometne ureditve ali prometne ureditve na državnih cestah, ki potekajo skozi občino;
– naloge obveščanja javnosti o stanju občinskih cest in prometa na njih;
– izdajanje dovoljenj in soglasij, določenih z ukrepi za varstvo občinskih cest in za zavarovanje prometa na njih;
– priprava programov in organizacija izdelave raziskovalnih in razvojnih nalog za občinske ceste ter sodelovanje z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo in drugimi občinami pri pripravi in uresničevanju teh programov;
– izvajanje drugih nalog, določenih s tem odlokom in drugimi predpisi.
14. člen 
(redno vzdrževanje javnih cest) 
(1) Redno vzdrževanje javnih cest je obvezna gospodarska javna služba, ki obsega vzdrževalna dela za ohranjanje javnih cest v stanju, ki zagotavlja varnost in prevoznost javnih cest, nadzor nad stanjem javnih cest in cestnega sveta ter vzpostavitev prevoznosti cest ob naravnih in drugih nesrečah (v nadaljnjem besedilu: redno vzdrževanje).
(2) Redno vzdrževanje javnih cest v Občini Kranjska Gora izvaja javno podjetje Komunala Kranjska Gora.
(3) Vrste vzdrževalnih del na občinskih cestah in potrebni nivo vzdrževanosti javnih cest določa vsakokrat veljavni Pravilnik, ki ga izda pristojno ministrstvo.
15. člen 
(projektiranje občinskih cest) 
(1) Elementi za projektiranje občinske ceste se, upoštevajoč načela trajnostnega razvoja in prometne politike občine, določijo v skladu s prostorskim aktom in s predpisi o projektiranju cest tako, da je zagotovljena prometna varnost, gospodarnost graditve in vzdrževanja ter potrebna zmogljivost za vse vrste prometa.
(2) V projektni dokumentaciji za gradnjo ali rekonstrukcijo občinske ceste se določijo tudi prometna ureditev občinske ceste in ureditev navezav obstoječih cest, priključkov ter dostopov do objektov, zemljišč in naprav ob cesti, ter predvidijo površine zunaj vozišča ceste, namenjene za parkirišča, avtobusna postajališča in druge potrebe, površine za opravljanje spremljajočih dejavnosti ter za gradnjo objektov za vzdrževanje cest in nadzora cestnega prometa.
16. člen 
(obveznost usklajenega projektiranja) 
(1) Če se hkrati z gradnjo ali rekonstrukcijo občinske ceste v cestnem svetu predvideva tudi graditev druge gospodarske javne infrastrukture državnega ali lokalnega pomena, ki ne služi občinski cesti ali njeni uporabi, mora projektna dokumentacija obsegati tudi rešitve druge gospodarske javne infrastrukture državnega ali lokalnega pomena.
(2) Usklajevanje projektiranja, gradnje ali rekonstrukcije gospodarske javne infrastrukture iz prejšnjega odstavka tega člena vodi pristojni organ občine.
(3) Stroške projektiranja, gradnje ali rekonstrukcije objektov posamezne gospodarske javne infrastrukture državnega pomena krije upravljavec posamezne gospodarske javne infrastrukture državnega pomena.
17. člen 
(obveznost obveščanja o posegih v občinsko cesto) 
(1) Pristojni organ ali investitor obvesti upravljavce druge gospodarske javne infrastrukture državnega ali lokalnega pomena v cestnem telesu ali ob njem o nameravanem pričetku gradnje ali rekonstrukcije občinske ceste najmanj 90 dni pred začetkom del, da lahko ti svoja dela uskladijo z gradnjo oziroma rekonstrukcijo občinske ceste.
(2) Upravljavci druge gospodarske javne infrastrukture državnega ali lokalnega pomena v cestnem telesu ali ob njem so dolžni o nameravani gradnji ali rekonstrukciji svojih objektov in naprav v občinski cesti, obvestiti pristojni organ najmanj 90 dni pred začetkom del.
(3) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(4) Z globo 2000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 200 EUR.
18. člen 
(varovalni pas) 
(1) Zaradi razvoja občinskega cestnega omrežja, preprečitve škodljivih vplivov emisij prometa na bivalno okolje in preprečitve vplivov drugih neposrednih prostorskih ureditev na občinsko cesto in promet na njej je ob teh cestah varovalni pas, v katerem je raba prostora omejena.
(2) Gradnja objektov ali izvajanje drugih gradbenih posegov, vzpostavitev trajnih nasadov, ograj in živih mej v varovalnem pasu občinske ceste je dovoljena le s soglasjem, ki ga izda upravljavec občinske ceste v skladu z zakonom, ki ureja ceste, ali mnenjem, ki ga izda upravljavec občinske ceste v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov.
(3) Upravljavec občinske ceste izda soglasje ali mnenje iz prejšnjega odstavka, če s predlaganim posegom v varovalnem pasu niso prizadeti interesi varovanja občinske ceste in prometa na njej ter so zagotovljeni regulacijski elementi, ki ločujejo grajene javne površine od površin v zasebni lasti, s katerimi se zagotavlja prihodnji razvoj prometa.
(4) Varovalni pas občinske ceste se meri od zunanjega roba cestnega zemljišča v smeri prečne in vzdolžne osi, pri premostitvenih objektih pa od tlorisne projekcije najbolj izpostavljenih robov objekta na zemljišče ter znaša:
– pri lokalnih cestah 6 metrov;
– pri javnih poteh 4 metre;
– pri občinskih kolesarskih cestah in poteh 1 meter.
(5) Ne glede na prejšnji odstavek varovalnega pasu nimajo občinske kolesarske ceste in poti v delu njihovega poteka preko vodnih zemljišč in zemljišč, ki niso javno dobro v lasti občine.
(6) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek posameznik – lastnik ali imetnik pravice uporabe zemljišča, ki v varovalnem pasu občinske ceste brez soglasja ali v nasprotju s soglasjem upravljavca ceste gradi ali zgradi objekt, izvaja ali izvede druge gradbene posege, vzpostavlja ali vzpostavi trajni nasad, ograjo in živo mejo.
(7) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba – lastnica ali imetnica pravice uporabe zemljišča, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka, njena odgovorna oseba pa z globo 200 EUR.
19. člen 
(preglednosti ob občinski cesti) 
(1) V območju križišča občinskih cest, (preglednostni prostor) ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto (pregledno polje) ter na notranjih straneh cestnih krivin (pregledna berma) ni dovoljeno vzpostaviti kakršne koli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti kar koli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali cestnega priključka.
(2) Preglednost ob občinski cesti se ugotavlja na podlagi zakona, ki ureja ceste. Tehnične podatke o dimenzijah preglednega polja, pregledne berme oziroma preglednostnega prostora za potrebe rednega vzdrževanja in nadzora ceste zagotavlja upravljavec ceste.
(3) Zaradi zagotavljanja stanja iz prvega odstavka tega člena, razen na individualnih cestnih priključkih, se lahko lastninska pravica začasno ali trajno obremeni s služnostjo v javno korist.
(4) V primeru ustanovitve služnosti v javno korist lastniku služeče nepremičnine pripada odškodnina, ki obsega zmanjšano vrednost nepremičnine ali dejansko škodo in izgubljeni dobiček.
(5) Ne glede na prejšnji odstavek lastnik služeče nepremičnine ni upravičen do odškodnine, če je bila taka omejitev uporabe zemljišča predhodno določena v soglasju, ki ga izda upravljavec občinske ceste v skladu z zakonom, ki ureja ceste, ali mnenju, ki ga izda upravljavec občinske ceste v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov.
(6) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik – lastnik ali imetnik pravice uporabe zemljišča, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(7) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba – lastnica ali imetnica pravice uporabe zemljišča, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njena odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
20. člen 
(način priključevanja na občinsko cesto) 
(1) Na občinsko cesto se lahko priključujejo ceste enake ali nižje kategorije, nekategorizirane ceste in individualni ter skupinski priključki, pri čemer je treba neposredne posamične priključke združevati v skupinske priključke ali jih na občinsko cesto priključiti posredno prek ceste nižje kategorije ali nekategorizirane ceste.
(2) Posamezen objekt ima lahko le en priključek na občinsko cesto. Izjemoma se lahko dopusti, da ima posamezen objekt tudi več dodatnih priključkov na občinsko cesto, če se s tem zagotovi izboljšanje prometne varnosti na občinski cesti ali če je to potrebno zaradi prometno tehničnih, ekonomskih, naravovarstvenih razlogov ali zaradi varstva kulturne dediščine.
21. člen 
(izvedba priključkov na občinsko cesto) 
(1) Priključke na občinsko cesto se lahko izvaja na naslednji način:
– preko bankine,
– preko cestnega robnika,
– preko obcestne zelenice,
– preko pločnika,
– preko kolesarske steze,
– preko avtobusnih postajališč.
(2) Če se priključek izvaja preko pločnika oziroma preko kolesarske steze, ki nista v isti višini kot vozišče, je treba prehod z višine pločnika oziroma kolesarske steze na višino vozišča izvesti s tipskimi uvoznimi elementi tako, da se prvotna višina pločnika oziroma kolesarske steze ohranja tudi na mestu priključka.
(3) Priključkov preko obcestnih drevoredov se praviloma ne izvaja.
(4) Priključek do meje cestnega sveta s pripadajočo prometno signalizacijo je sestavni del občinske ceste.
(5) Upravljavec občinskih cest lahko z odločbo zahteva prilagoditev priključka na stroške koristnika priključka, če priključek na občinsko cesto zaradi povečanega prometa ali uporabe za drugačen promet, kot je bil upoštevan ob izdaji soglasja za njegovo ureditev, ni več ustrezen.
(6) Upravljavec občinskih cest lahko ukine priključek na občinsko cesto v soglasju z lastnikom priključka oziroma imetnikom pravice uporabe.
(7) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka lahko upravljavec občinskih cest z odločbo ukine priključek na občinsko cesto, če se priključek nahaja na območju, kjer se mora izvesti ukrep za varstvo občinske ceste in zavarovanje prometa na njej, ali če to zahteva sprememba prometne ureditve na občinski cesti. Priključek se nadomesti na stroške občine.
22. člen 
(napeljevanje nadzemnih in podzemnih objektov in naprav gospodarske javne infrastrukture) 
(1) Objekte in naprave gospodarske javne infrastrukture v območju občinske ceste se sme graditi, napeljevati, polagati oziroma postavljati v območju občinske ceste le pod pogoji in na način, ki je določen s služnostno pogodbo oziroma z dovoljenjem za poseg v varovalni pas občinske ceste, ki ga izda pristojni organ.
(2) Pristojni organ lahko zahteva od upravljavca gospodarske javne infrastrukture, da jo preuredi ali prestavi, če je to potrebno zaradi obnavljanja ali rekonstrukcije občinske ceste, ali izvedbe ukrepov za zavarovanje te ceste in prometa na njej. Stroške prestavitve ali preureditve objektov in naprav gospodarske javne infrastrukture krije njihov upravljavec, razen če pristojni organ v soglasju za njihovo napeljavo oziroma postavitev v območju občinske ceste ni odločil drugače.
(3) Pristojni organ lahko zavrne izdajo soglasja iz prvega odstavka tega člena, če bi objekti in naprave gospodarske javne infrastrukture ogrožali občinsko cesto ali promet na njej, bistveno oteževali njeno vzdrževanje ali onemogočali morebitno rekonstrukcijo te ceste.
(4) Za napeljevanje nadzemnih in podzemnih objektov in naprav gospodarske javne infrastrukture v območju občinske ceste je potrebno predhodno pridobiti dovoljenje za zaporo ceste, ki ga izda upravljavec občinskih cest. Na odsekih, kjer poteka kolesarska pot je poleg dovoljenja upravljavca občinskih cest potrebno pridobiti tudi dovoljenje upravljavca državne ceste.
(5) Vlogo za sklenitev služnosti oziroma za pridobitev dovoljenja za poseg v varovalni pas ceste za izvajanje del z prejšnjega odstavka mora vlagatelj vložiti najmanj 30 dni pred predvidenim začetkom izvajanja del.
(6) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(7) Z globo 2000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 200 EUR.
23. člen 
(posegi na občinski cesti zaradi vzdrževanja druge gospodarske javne infrastrukture) 
(1) Prekopavanje, podkopavanje in druga dela na obstoječi gospodarski javni infrastrukturi na občinski cesti se lahko izvajajo le ob predhodni sklenitvi služnostne pogodbe oziroma ob pridobitvi dovoljenja za poseg v varovalni pas ceste, ki ga izda pristojni organ. V dovoljenju se določi način in pogoji za izvajanje teh del, nadzor nad njihovim izvajanjem ter obseg, pogoji, vrsta in način sanacije poškodb po izvedbi teh del. Upravljavec gospodarske javne infrastrukture mora izvedbo del načrtovati tako, da je oviranje prometa na cesti časovno in prostorsko čim manjše. Kolikor je možno, se je treba izogibati načinu izvajanja del, pri katerem bi bilo potrebno občinsko cesto popolnoma zapreti za promet.
(2) Dovoljenje iz prejšnjega odstavka ni potrebno, če so zaradi poškodb objektov in naprav gospodarske javne infrastrukture, vgrajenih v cesto, neposredno ogroženi varen promet oziroma življenja in zdravje ljudi ali če bi nastala večja gospodarska oziroma premoženjska škoda. V takih primerih mora upravljavec gospodarske javne infrastrukture takoj odstraniti neposredno nevarnost in o tem obvestiti upravljavca občinske ceste in izvajalca rednega vzdrževanja občinske ceste.
(3) Če je treba zaradi del iz prejšnjega odstavka občinsko cesto delno ali v celoti zapreti za promet ali na njej omejiti promet posameznih vrst vozil, mora upravljavec gospodarske javne infrastrukture o začetku omejitve prometa in njenem prenehanju takoj obvestiti upravljavca občinske ceste, izvajalca rednega vzdrževanja občinske ceste, pristojno policijsko upravo, medobčinski inšpektorat in redarstvo. Po odvrnitvi neposredne nevarnosti, mora upravljavec gospodarske javne infrastrukture nemudoma pristopiti k sanaciji poškodovanega cestišča in vzpostaviti prvotno stanje v čim krajšem času.
(4) O končanju sanacije upravljavec gospodarske javne infrastrukture takoj obvesti upravljavca občinske ceste, izvajalca rednega vzdrževanja občinske ceste, pristojno policijsko upravo, medobčinski inšpektorat in redarstvo.
(5) Za prekopavanje, podkopavanje in druga dela na obstoječi gospodarski javnih infrastrukturi na občinski cesti je potrebno predhodno pridobiti dovoljenje za zaporo ceste, ki ga izda upravljavec občinskih cest. Na odsekih, kjer poteka kolesarska pot, je poleg dovoljenja upravljavca občinskih cest potrebno pridobiti tudi dovoljenje upravljavca državne ceste.
(6) Vlogo za sklenitev služnosti oziroma za pridobitev dovoljenja za poseg v varovalni pas ceste za izvajanje del z prejšnjega odstavka mora vlagatelj vložiti najmanj 30 dni pred predvidenim začetkom izvajanja del.
(7) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim, tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.
(8) Z globo 2000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim, tretjim ali četrtim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 200 EUR.
24. člen 
(opravljanje del ob občinski cesti) 
(1) Za podiranje dreves, spravilo lesa, izkope, prekope, podkope, vrtanja in opravljanje drugih del na zemljiščih ali na objektih v območju javne ceste, ki bi lahko ovirala ali ogrožala promet, poškodovala cesto ali povečala stroške njenega vzdrževanja, je potrebno predhodno skleniti služnostno pogodbo oziroma pridobiti dovoljenje za poseg v varovalni pas ceste, ki ga izda upravljavec javne ceste, s katerim se določijo pogoji za opravljanje teh del.
(2) Vlogo za sklenitev služnosti oziroma za pridobitev dovoljenja za poseg v varovalni pas ceste za izvajanje del iz prejšnjega odstavka mora vlagatelj vložiti najmanj 15 dni pred predvidenim začetkom izvajanja del.
(3) Za opravljanje del na zemljiščih ali na objektih v območju javne ceste je potrebno predhodno pridobiti Dovoljenje za zaporo ceste, ki jo izda upravljavec občinskih cest. Na odsekih, kjer poteka kolesarska pot, je poleg dovoljenja upravljavca občinskih cest potrebno pridobiti tudi dovoljenje upravljavca državne ceste.
(4) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki brez soglasja upravljavca javne ceste opravlja dela, ki bi lahko ovirala ali ogrožala promet, poškodovala cesto ali povečala stroške njenega vzdrževanja.
(5) Z globo 6.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka, njihova odgovorna oseba pa z globo 2.000 EUR.
25. člen 
(zapora ceste zaradi del ali prireditev na občinski cesti) 
(1) Dela na občinski cesti ali ob njej, ki vplivajo na promet na tej cesti in jo je zaradi tega treba delno ali popolno zapreti za promet, se lahko opravljajo le z dovoljenjem upravljavca občinskih cest. Dovoljenju mora biti priložen od pristojnega organa Občine Kranjska Gora potrjen opis začasne prometne ureditve v času delne ali popolne zapore občinske ceste.
(2) Dovoljenje upravljavca občinskih cest za zaporo občinske ceste je treba pridobiti tudi za športne in druge prireditve na njej. Na odsekih, kjer poteka kolesarska pot, je poleg dovoljenja upravljavca občinskih cest potrebno pridobiti tudi dovoljenje upravljavca državne ceste.
(3) Z dovoljenjem za zaporo občinske ceste se določijo pogoji za izvedbo zapore ceste, preusmeritve prometa zaradi zapore ceste in čas njenega trajanja.
(4) Zaporo postavi izvajalec rednega vzdrževanja občinske ceste, ki mora o njeni izvedbi obvestiti policijo, medobčinski inšpektorat in redarstvo najmanj tri dni pred spremembo ter javnost na krajevno običajen način.
(5) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki izvede delno ali popolno zaporo občinske ceste, potrebno zaradi opravljanja del na cesti ali športne ali druge prireditve na cesti, brez dovoljenja, v nasprotju s pogoji dovoljenja ali preseže v dovoljenju določeni čas njenega trajanja.
(6) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka, njihova odgovorna oseba pa z globo 200 EUR.
(7) Z globo 1.000 EUR se kaznuje za prekršek izvajalec rednega vzdrževanja cest, če delno ali popolno zaporo občinske ceste izvede brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem, ali v predpisanem roku na predpisan način ne obvesti policije, občinskega redarstva in pristojnega inšpekcijskega organa za ceste o izvedbi zapore, odgovorna oseba izvajalca rednega vzdrževanja ceste pa z globo 200 EUR.
26. člen 
(začasna preusmeritev prometa) 
(1) Pristojni organ lahko zaradi zapore občinske ceste začasno preusmeri promet na državno cesto ali nekategorizirano cesto, ki se uporablja za javni cestni promet.
(2) O preusmeritvi prometa z občinske na državno cesto, ki bi bistveno povečala prometno obremenitev te ceste, se pristojni organ predhodno uskladi z upravljavcem državne ceste.
(3) Če je med preusmeritvijo prometa z občinske ceste na državno cesto ali na nekategorizirano cesto, ki se uporablja za javni cestni promet, treba povečati obseg vzdrževanja te ceste ali če jo je treba pred tem usposobiti za prevzem dodatnega prometa, krije stroške teh ukrepov predlagatelj zapore občinske ceste.
27. člen 
(omejitve uporabe občinske ceste) 
(1) Če na občinski cesti ali njenem delu ni mogoč varen promet vozil zaradi zimskih razmer, močnega vetra, prometne in druge nesreče ter izrednega dogodka ali če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na zavarovanje občinske ceste in varnost prometa na njej, lahko upravljavec občinske ceste oziroma po njegovem pooblastilu izvajalec rednega vzdrževanja občinske ceste začasno prepove uporabo občinske ceste za vse ali posamezne vrste vozil ali skupine vozil oziroma dovoli vožnjo samo tistih vozil ali skupine vozil, ki so ustrezno opremljena.
(2) Župan lahko na posameznih občinskih cestah odredi omejitev njihove uporabe za vsa motorna vozila ali posamezne vrste motornih vozil zaradi:
– prometne preobremenjenosti naravnega okolja, varstva bivalnega in naravnega okolja in pretočnosti prometa na posameznih občinskih cestah, ki potekajo po zavarovanih območjih narave, na predlog ministra, pristojnega za okolje;
– zagotavljanja prometne varnosti na označenih šolskih poteh, razen za lokalni promet.
(3) O prepovedi ali omejitvi uporabe občinske ceste iz razlogov, navedenih v prvem odstavku tega člena, obvesti upravljavec občinske ceste oziroma po njegovem pooblastilu izvajalec rednega vzdrževanja občinske ceste po elektronski poti pristojno policijsko upravo, občinsko redarstvo, pristojni inšpekcijski organ za ceste, javni zdravstveni zavod in javnost na krajevno običajen način najpozneje v eni uri po nastanku dogodka, o omejitvi uporabe občinske ceste iz razlogov, navedenih v prejšnjem odstavku, pa najmanj sedem dni pred uveljavitvijo ukrepa omejitve uporabe občinske ceste.
(4) Občinsko cesto ali njen del, na katerem je odrejena omejitev uporabe, upravljavec ceste označi s predpisano prometno signalizacijo.
(5) Z globo 1.000 EUR se kaznuje za prekršek upravljavec ceste ali pooblaščeni izvajalec rednega vzdrževanja občinske ceste, ki v predpisanem roku na predpisan način ne obvesti policije, občinskega redarstva in pristojnega inšpekcijskega organa za ceste o omejitvi uporabe občinske ceste, njuna odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
(6) Z globo 1.000 EUR se kaznuje za prekršek upravljavec ceste, ki občinske ceste ne označi s predpisano prometno signalizacijo, njegova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
28. člen 
(izredni prevoz) 
(1) Vozila ne smejo presegati predpisanih pogojev glede osnih obremenitev, skupne mase ali dimenzij.
(2) Prevoz z vozili, ki sama ali skupaj z nedeljivim tovorom presegajo s predpisi dovoljene osne obremenitve, skupno maso ali predpisane mere (širino, dolžino in višino), velja za izredni prevoz. Za izredni prevoz se šteje tudi prevoz, pri katerem je vozilo samo ali skupaj z nedeljivim tovorom v mejah s predpisom dovoljenih mer, mase ali obremenitev, vendar pa presega omejitev katerega koli od teh elementov, ki je odrejena na občinski cesti ali njenem delu s prometnimi znaki.
(3) Za izredni prevoz je potrebno dovoljenje, s katerim se določijo način in pogoji prevoza ter višina povračila za izredni prevoz. Dovoljenje za izredni prevoz, ki poteka samo po občinskih cestah, izda pristojni organ občine v 15 dneh po vložitvi popolne vloge. O izdanih dovoljenjih obvesti pristojno policijsko upravo, občinsko redarstvo, pristojni inšpekcijski organ za ceste in izvajalca rednega vzdrževanja občinskih cest.
(4) Dovoljenje iz prejšnjega odstavka ni potrebno za izredne prevoze, ki se morajo opraviti takoj zaradi vzpostavitve prevoznosti občinskih cest v zimskem času, intervencije ob naravnih in drugih nesrečah ali ob izrednih razmerah in zaradi obrambnih potreb. Izvajalec prevoza mora pred začetkom izrednega prevoza s pristojnim organom Občine Kranjska Gora uskladiti potek izrednega prevoza in o tem obvestiti pristojno policijsko upravo, medobčinski inšpektorat in redarstvo.
(5) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s tretjim in četrtim odstavkom tega člena.
(6) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s tretjim in četrtim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
29. člen 
(naprave in ukrepi za umirjanje prometa) 
(1) Naprave za umirjanje prometa so fizične, svetlobne ali druge naprave in ovire, s katerimi se udeležencem v cestnem prometu fizično onemogoči vožnja s hitrostjo, višjo od predpisane s prometnim pravilom ali odrejene s prometnim znakom, ali se jih opozori na omejitev hitrosti na nevarnem odseku ceste.
(2) Naprave iz prejšnjega odstavka postavlja, spreminja, dodaja, odstranjuje in vzdržuje izvajalec vzdrževanja občinskih cest na podlagi izdanih odločb pristojnega organa občine.
(3) Pred izdajo odločbe pristojni organ pridobi mnenje pristojne krajevne skupnosti, ki ga poda v roku 30 dni. V kolikor pristojna krajevna skupnost mnenja v navedenem roku ne poda, se šteje da se strinja s predlagano prometno ureditvijo.
(4) Mnenje pristojne krajevne skupnosti ni obvezujoče pri izdaji odločbe.
30. člen 
(prometna signalizacija) 
(1) Na občinskih cestah na območju v občini prometno signalizacijo postavlja, spreminja, dodaja, odstranjuje in vzdržuje izvajalec vzdrževanja občinskih cest na podlagi izdanih odločb pristojnega organa.
(2) Prejšnji odstavek se uporablja tudi za nekategorizirane ceste, ki se uporabljajo za javni cestni promet in za druge prometne površine v upravljanju občine.
(3) V primeru intervencijskih zavarovanj ali izvajanja del zaradi poškodb objektov in naprav gospodarske javne infrastrukture, vgrajenih v cesto, neposrednega ogrožanja varnega prometa oziroma življenja in zdravja ljudi ali če bi nastala večja gospodarska oziroma premoženjska škoda, signalizacijo začasno in v nujnem obsegu postavi tudi izvajalec intervencijskih del ali upravljavec cest. O postavitvi prometne signalizacije obvesti pristojno policijsko upravo, medobčinski inšpektorat in redarstvo in izvajalca rednega vzdrževanja občinskih cest. Izvajalec intervencijskih del ali upravljavec cest je dolžan prometno signalizacijo iz tega odstavka odstraniti takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bila postavljena.
(4) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena.
(5) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
31. člen 
(postavitev turistične in druge obvestilne signalizacije) 
(1) Na občinskih cestah na območju občine se sme postavljati turistična in druga obvestilna signalizacija v skladu s predpisi, ki urejajo prometno signalizacijo.
(2) Kriterije za pridobitev statusa upravičenca do uporabe turistične in druge obvestilne signalizacije, lokacije postavitve in druge pogoje za postavitev, zamenjavo, dopolnitev ali odstranitev turistične in druge obvestilne signalizacije se uredi v posebnem odloku.
2. Prometna ureditev na občinskih cestah
32. člen 
(prometna ureditev na občinskih cestah) 
(1) Za varen in nemoten potek prometa na občinskih cestah je odgovoren upravljavec ceste.
(2) Prometno ureditev na občinskih cestah določi pristojni organ občine po predhodni pridobitvi mnenja pristojne krajevne skupnosti, in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki ga podata v roku 30 dni. V kolikor mnenje v navedenem roku ni podano, se šteje da se strinja s predlagano prometno ureditvijo. Mnenje ni obvezujoče pri izdaji odločbe. Pri zahtevnejših prometnih ureditvah je sestavni del posamičnega konkretnega upravnega akta elaborat prometne ureditve.
(3) Prometna ureditev obsega:
– določitev uporabe ceste ali dela ceste za določene vrste vozil oziroma uporabnikov (cesta, rezervirana za motorna vozila, kolesarska pot ali steza, steza za pešce, steza za pešce in kolesarje, steza za jezdece) in mej naselij;
– določitev prednostnih smeri in sistem ter način vodenja prometa;
– določitev omejitev uporabe ceste ali njenega dela glede na vrsto prometa;
– določitev omejitev hitrosti vozil;
– ureditev kolesarskega prometa in določitev lokalnih kolesarskih povezav;
– ureditev parkiranja in ustavljanja vozil;
– določitev območij umirjenega prometa, območij omejene hitrosti in območij za pešce in prehodov za pešce;
– določitev ukrepov za umirjanje prometa za varnost otrok, pešcev in kolesarjev, zlasti v bližini vzgojno varstvenih, izobraževalnih in zdravstvenih ustanov, igrišč, stanovanjskih naselij in drugih območij, kjer se ti udeleženci cestnega prometa pojavljajo v večjem številu;
– določitev drugih prepovedi, obveznosti ali omejitev udeležencem prometa.
(4) Prometna ureditev iz prejšnjega odstavka tega člena mora biti označena s predpisano prometno signalizacijo in prometno opremo. O postavitvi, zamenjavi, dopolnitvi ali odstranitvi prometno signalizacije na občinskih cestah odloča pristojni organ Občine Kranjska Gora.
33. člen 
(prepovedi ogrožanja občinske ceste in prometa na njej) 
(1) Prepovedano je začasno ali trajno zasesti občinsko cesto ali njen del, izvajati ali opustiti kakršna koli dela na cesti in zemljišču ali objektih ob cesti, ki bi utegnila poškodovati cesto ali objekte na njej ter ovirati ali ogrožati promet na cesti. Vse stroške zavarovanja in odstranitve ovire na cesti in drugih posledic prepovedanih dejanj nosi tisti, ki jih je povzročil.
(2) Prepovedano je:
1. odvajati na cesto vodo, odplake in druge tekočine;
2. puščati na cesti sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanjo;
3. ovirati odtekanje vode s ceste;
4. z mazili ali drugimi snovmi pomastiti cesto;
5. voziti ali parkirati po bankinah, površinah za kolesarje in pešce ali drugih delih ceste, ki niso namenjeni za vožnjo z vozili, razen če sta parkiranje in ustavljanje na njih izrecno dovoljeni;
6. postavljati ograje, zasaditi živo mejo, drevje, trto ali druge visoke nasade ali poljščine, nameščati ali odlagati na ali ob cesti les, opeko, odpadni ali drug material ali predmete, če se s tem poslabša ali onemogoči preglednost ceste ali drugače ovira ali ogroža promet, poškoduje cesta ali poslabša njena urejenost;
7. nameščati in uporabljati na cesti ali ob njej luči ali druge svetlobne naprave, ki bi lahko ovirale ali ogrožale promet;
8. spuščati po brežinah ceste kamenje, les in drug material ali predmete;
9. nameščati na cesto kakršne koli predmete z namenom oviranja ali onemogočanja nemotenega in varnega odvijanja prometa;
10. poškodovati, odstraniti, prestaviti, zakriti ali kakorkoli spremeniti prometno signalizacijo, prometno opremo ter cestne naprave in druge ureditve, ki so namenjene varnosti, vodenju in nadzoru prometa;
11. puščati na cesti ali metati na cesto kakršne koli predmete ali sneg, razsipati po cesti sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe ali na kako drugače onesnaževati cesto;
12. puščati na cesto živali brez nadzorstva, napajati živali v obcestnih jarkih, pasti živino na cestnem svetu ali graditi ob cesti napajališča za živali;
13. namerno zažigati ob cesti strnišča, odpadne in druge gorljive snovi;
14. vlačiti po cesti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.
(3) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
(4) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
34. člen 
(naležne ploskve na kolesih vozil) 
(1) Vozila, ki vozijo po občinskih cestah, morajo imeti kolesa s takšnimi naležnimi ploskvami, da ne poškodujejo vozišča.
(2) Motorna vozila z gosenicami smejo voziti po občinskih cestah samo, če imajo gosenice obložene s primernimi oblogami, ki ne poškodujejo vozišča.
(3) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
(4) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
35. člen 
(obveznosti lastnikov ali imetnikov pravice uporabe nepremičnin ob občinski cesti) 
(1) Lastniki ali imetniki pravice uporabe zemljišč ob občinski cesti morajo dopustiti prost odtok vode in odlaganje snega na njihovo zemljišče, če se jim s tem ne povzroča škoda.
(2) Lastniki ali imetniki pravice uporabe zemljišč ob občinski cesti morajo v skladu z zakonom dopustiti dostop do cestnih objektov zaradi njihovega vzdrževanja, gradnjo odtočnih in ponikovalnih jarkov in drugih naprav za odvod vode od cestnega telesa ter postavitev začasnih ali stalnih naprav in ureditev za zaščito ceste in prometa na njej pred snežnimi plazovi, zameti, hrupom, slepilnimi učinki in drugimi škodljivimi vplivi, če teh ni mogoče postaviti na zemljišče, ki je sestavni del ceste.
(3) Lastniki ali imetniki pravice uporabe zemljišč ob občinski cesti morajo imeti na strehah objektov, s katerih se lahko na občinsko cesto vsuje sneg, pritrjene snegolove, za padavinske vode pa pritrjene žlebove. Sosedi morajo z objektov ob občinski cesti odstraniti ledene sveče pravočasno in tako, da ne ogrozijo varnosti udeležencev v prometu.
(4) Z globo 500 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim in tretjim odstavkom tega člena.
(5) Z globo 2.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim in tretjim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
36. člen 
(določitev območij umirjenega prometa in območja za pešce) 
(1) Območje umirjenega prometa in območje za pešce, določi pristojni organ Občine Kranjska Gora, če gre za del ceste ali cesto v naselju ali del naselja. Pred izdajo odločbe pridobi mnenje pristojne krajevne skupnosti, ki ga poda v roku 30 dni, sicer se šteje, da se s predlaganim območjem umirjenega prometa in območjem za pešce strinja.
(2) Če gre za več cest v naselju ali celotna naselja, mora pristojni organ občine pridobiti mnenje občinskega sveta in pristojne krajevne skupnosti, ki ga poda v roku 30 dni, sicer se šteje, da se s predlagano prometno ureditvijo strinja.
37. člen
(določitev območij z omejenim prometom) 
(1) Območja z omejenim prometom določi pristojni organ občine na podlagi elaborata prometne ureditve in mnenja pristojne krajevne skupnosti, ki ga poda v roku 30 dni. V kolikor mnenja v navedenem roku ne poda, se šteje da se strinja s predlaganim območjem. Mnenje pristojne krajevne skupnosti ni obvezujoče.
(2) V območjih z omejenim prometom je dovoljen promet izjem, ki jih določa zakon in vozil z dovolilnico iz 41. člena tega odloka.
38. člen 
(dovolilnice v območjih z omejenim prometom) 
(1) Dovolilnice za vožnjo v območju z omejenim prometom se izdajajo v obliki zapisa na brezkontaktni kartici.
(2) Dovolilnice iz prvega odstavka tega člena pristojni organ izda po uradni dolžnosti stanovalcem, ki imajo stalno bivališče oziroma sedež podjetja oziroma opravljajo dejavnosti na območju z omejenim prometom.
(3) Dovolilnice iz prvega odstavka tega člena se lahko izdajo prosilcem na podlagi vloge, če izpolnjujejo pogoje, ki so definirani v elaboratu prometne ureditve območja z omejenim prometom. Prosilec je dolžan za izdajo dovolilnice za prevoz območja z omejenim prometom plačati materialne stroške njene izdelave.
(4) V skladu z zakonom, ki ureja varovanje osebnih podatkov se vodi evidenca izdanih dovolilnic za vožnjo v območju za pešce, ki obsega naslednje podatke: ime in priimek, naslov (prebivališča), kraj, poštna številka, telefonska številka, tip osebe (pravna, fizična), registrska številka vozila, lastništvo vozila, prometno dovoljenje, potrdilo podjetja o lasti vozila, e-naslov.
39. člen 
(določitev območij za pešce) 
(1) Območja za pešce določi pristojni organ občine na podlagi elaborata prometne ureditve in mnenja pristojne krajevne skupnosti, ki ga poda v roku 30 dni. V kolikor mnenja v navedenem roku ne poda, se šteje, da se strinja s predlaganim območjem za pešce. Mnenje pristojne krajevne skupnosti ni obvezujoče.
(2) Območja za pešce se delijo na:
– območja za pešce s popolno prepovedjo vožnje za vsa vozila;
– območja za pešce z omejenim lokalnim prometom;
– skupni prometni prostor.
40. člen 
(vožnja v območjih za pešce) 
(1) Na območjih za pešce je prepovedana vožnja za vsa vozila. Dovoljen je promet izjem, ki jih določa zakon in vozil z dovolilnico iz 41. člena tega odloka.
(2) Na območjih za pešce je prepovedano parkiranje motornih vozil, razen če je drugače določeno s prometno signalizacijo.
(3) Dostava na območjih za pešce se izvaja v dostavnem času. Vozila, ki so v dostavnem času na območju za pešce, morajo območje zapustiti do konca dostavnega časa.
(4) Dostavni čas na območjih za pešce je vse dni v tednu med 6.00 in 12.00 uro.
41. člen 
(dovolilnice za vožnjo v območju za pešce) 
(1) Dovolilnice za vožnjo v območju za pešce se delijo na:
– stalne dovolilnice,
– časovno omejene dovolilnice.
(2) Dovolilnice iz prejšnjega odstavka so lahko:
– v obliki zapisa na brezkontaktni kartici,
– v obliki dovoljenja na telefonsko številko mobilnega telefona,
– v fizični obliki pravokotnika, dimenzij 180 mm x 125 mm. Vsebuje napis »OBČINA KRANJSKA GORA«, »DOVOLILNICA ZA PREVOZ«, relacijo, na kateri je dovoljena vožnja, registrsko oznako vozila, časovno veljavnost dovolilnice, serijsko številko, ime in priimek župana, njegov podpis in žig Občine Kranjska Gora,
– v obliki daljinskega upravljalnika.
(3) V skladu z zakonom, ki ureja varovanje osebnih podatkov se vodi evidenca izdanih dovolilnic za vožnjo v območju za pešce, ki obsega naslednje podatke: ime in priimek, naslov (prebivališča), kraj, poštna številka, telefonska številka, tip osebe (pravna, fizična), registrska številka vozila, lastništvo vozila, prometno dovoljenje, potrdilo podjetja o lasti vozila, e-naslov.
42. člen 
(stalne dovolilnice za vožnjo v območju za pešce) 
(1) Vozila stanovalcev s stalnim bivališčem na območju za pešce ter vozila pravnih oseb in njihovih zaposlenih, samostojnih podjetnikov posameznikov in njihovih zaposlenih ter posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, lahko z dovolilnico pristojnega organa prevozijo območje za pešce s popolno prepovedjo motornega prometa do lastnega parkirnega prostora ali garaže. Pristojni organ lahko izjemoma, zaradi posebej utemeljenih razlogov, izda dovolilnico tudi za dostavo izven dostavnega časa.
(2) Dovolilnica iz prvega odstavka tega člena se za lastno vozilo izda prosilcu, ki ima stalno bivališče oziroma sedež podjetja oziroma opravlja dejavnosti na območju za pešce in poseduje parkirni prostor ali garažo za lastne potrebe na podlagi vloge. Vlogo za izdajo dovolilnice iz prvega odstavka tega člena za zaposlene po pooblastilu vloži pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik. Če stanovalec iz prvega odstavka tega člena opravlja dejavnost na naslovu stalnega bivališča, je upravičen le do dovolilnice, ki mu pripada kot stanovalcu. Prosilec je dolžan za izdajo dovolilnice za prevoz območja za pešce plačati materialne stroške njene izdelave.
43. člen 
(časovno omejene dovolilnice za vožnjo v območju za pešce) 
(1) Časovno omejene dovolilnice se izdajo za potrebe izvajanja gradbenih del, protokolarnih in novinarskih ali drugih dejavnosti, zaradi katerih je vožnja v območje za pešce neizogibna.
(2) Časovno omejene dovolilnice se izdajajo tudi za prevoznike, ki opravlja dostavo in izvajalce servisnih ali drugih oblik storitvene dejavnosti.
(3) Vlogo za izdajo dovolilnice iz prvega odstavka tega člena vloži vlagatelj najmanj 15 dni pred vožnjo. Prosilec je dolžan za izdajo dovolilnice za prevoz območja za pešce plačati materialne stroške njene izdelave.
44. člen 
(določitev omejitev hitrosti) 
(1) Omejitev največje dovoljene hitrosti vozil na občinskih cestah izven naselja je 90 km/h, nižja od 50 km/h pa je lahko v primeru, če to zahtevajo utemeljeni razlogi za varnost ceste in prometa na njej.
(2) Omejitev hitrosti na občinskih cestah v posameznih naseljih, ulicah ali območjih, ki je nižja od splošno določene omejitve, določi na predlog vzdrževalca občinskih cest oziroma pristojne krajevne skupnosti pristojni organ Občine Kranjska Gora.
(3) Predlog iz prejšnjega odstavka za pristojni organ občine ni zavezujoč.
3. Ureditev mirujočega prometa
45. člen 
(območja dovoljenega parkiranja)
Na območju Občine Kranjska Gora je dovoljeno parkiranje samo na urejenih parkirnih površinah.
46. člen
(pristojnost za določitev parkirnih površin in postopek za izbiro pobiralca parkirnine) 
(1) Župan Občine Kranjska Gora s pravilnikom določi parkirne površine, na katerih se vzpostavi sistem kratkotrajnega in časovno omejenega parkiranja oziroma parkirne površine, kjer je potrebo plačati parkirnino. S pravilnikom se določi tudi cena parkirnin in abonmajev ter način plačevanja.
(2) S pravilnikom se določi tudi višina stroškov za odstranitev in hrambo nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil ter višina stroškov namestitve in odstranitve lisic.
47. člen 
(plačilo parkirnine) 
(1) Na javnih parkirnih površinah, za uporabo katerih je določeno plačilo parkirnine, je parkiranje dovoljeno za čas, za katerega je plačana. Zavezanec za plačilo je uporabnik javne parkirne površine.
(2) Vrsta in način parkiranja, dovoljeni čas parkiranja, obveza plačila parkirnine in njena višina so razvidni s prometne signalizacije.
(3) Na parkirnih mestih, ki so označena za električna vozila, je dovoljeno brezplačno parkiranje samo v času polnjenja vozila, pri čemer je obvezno na vidnem mestu označiti čas prihoda.
(4) Parkiranje invalidom je z dokazilom na vetrobranskem steklu dovoljeno na vseh javnih parkirnih mestih in je časovno neomejeno in brezplačno.
(5) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim in tretjim odstavkom tega člena.
48. člen 
(dokazilo o plačilu parkirnine ali občinske takse za parkiranje) 
(1) Parkirni listek iz parkomata, račun ali dokazilo iz elektronske ali programske opreme se šteje kot dokazilo o plačilu parkirnine. Parkirni listek ali drugo ustrezno dokazilo mora biti nameščeno v parkiranem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro vidno in povsem čitljivo z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
(2) Za dokazilo o plačilu parkirnine se šteje tudi ustrezno dokazilo iz elektronske evidence plačil.
(3) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
49. člen 
(parkirne površine) 
Na območju Občine Kranjska Gora so za parkiranje vozil namenjene:
– parkirne površine na in ob vozišču občinske ceste, kjer to dovoljuje postavljena prometna signalizacija,
– posebej urejene javne površine, namenjene parkiranju izven vozišča javne ceste (parkirišča).
50. člen 
(javne parkirne površine) 
(1) Na območju Občine Kranjska Gora so za parkiranje urejene naslednje vrste javnih parkirišč:
– parkirišča, kjer je parkiranje časovno omejeno,
– parkirišča, kjer se parkirnina zaračunava in
– parkirišča, kjer je parkiranje brezplačno.
(2) Na območjih kratkotrajnega parkiranja se na dopolnilni tabli prometnega znaka označi najdaljši dovoljeni čas parkiranja in časovna obdobja ko velja omejitev.
(3) Na območjih, kjer se zaračunava parkirnina, se k prometnemu znaku za časovno omejeno parkiranje z dopolnilno tablo določi časovno obdobje, za katero se plača parkirnina in višina parkirnine.
(4) Parkomati morajo biti vidno označeni.
(5) Parkirnina za uporabo plačljivih javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora se plačuje v obliki vsakokratnega plačila parkirnine ali v obliki nakupa parkirnih abonmajev, vse skladno s parkirnim režimom, predpisanim s pravilnikom iz 46. člena tega odloka.
(6) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek voznik vozila, ki nepravilno parkira na parkiriščih, kjer je parkiranje časovno omejeno in na parkiriščih, kjer je parkiranje brezplačno.
51. člen 
(rezervirane parkirne površine) 
(1) Rezervirane parkirne površine so:
– rezervirane parkirne površine za potrebe pravnih in fizičnih oseb v zvezi z opravljanjem njihove dejavnosti,
– parkirne površine, namenjene izključno za avtotaksi vozila.
(2) Za rezervirane parkirne površine se ne uporabljajo določbe tega odloka o časovno omejenem parkiranju.
(3) Parkirne površine iz prvega odstavka tega člena morajo biti označene s predpisano prometno signalizacijo.
52. člen 
(upravljanje javnih parkirnih površin) 
(1) Upravljalec javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora je javno podjetje Komunala Kranjska Gora.
(2) Upravljavec javnih parkirnih površin je v okviru obvezne gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin v Občini Kranjska Gora dolžan opravljati tudi naloge urejanja, vzdrževanja in čiščenja javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora, in sicer:
– urejati javne parkirne površine,
– skrbeti za letno in zimsko vzdrževanje javnih parkirnih površin,
– zagotavljati obratovanje javnih parkirnih površin,
– pobirati parkirnino za parkiranje na javnih parkirnih površinah,
– izvajati kontrolo plačila parkirnine na javnih parkirnih površinah,
– redno spremljati zasedenost javnih parkirišč in o tem poročati organu občinske uprave, pristojnemu za gospodarske javne službe (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ),
– redno spremljati višino pobrane parkirnine in o tem poročati pristojnemu organu,
– čistiti javne parkirne površine,
– voditi evidence in kataster o lokaciji, velikosti in vrstah javnih parkirnih površin, o številu parkirnih mest na posameznem javnem parkirišču in o objektih in opremi na javnih parkirnih površinah.
(3) S tem odlokom se upravljavcu javnih parkirnih površin podeljuje javno pooblastilo za vodenje postopka in odločanje v upravnih zadevah za izdajo parkirnih abonmajev, predpisanih s pravilnikom iz 46. člena tega odloka.
53. člen 
(parkiranje tovornih vozil in avtobusov) 
(1) Na javnih parkirnih površinah je prepovedano parkiranje tovornih vozil in avtobusov, razen na tistih parkirnih površinah, kjer je tako določeno s prometno signalizacijo.
(2) Občinski organ lahko izjemoma z odločbo določi površine in pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih vozil, priklopnikov in avtobusov na javnih parkirnih površinah in na drugih površinah izven lokacij urejenih površin na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, če je to nujno za nemoteno opravljanje njihove dejavnosti in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu.
(3) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
54. člen 
(parkiranje počitniških prikolic in avtodomov) 
(1) Na javnih parkirnih površinah, če to ni posebej označeno in za ta namen posebej urejeno, ni dovoljeno parkiranje počitniških prikolic in avtodomov.
(2) Z globo 300 EUR se kaznuje za prekršek voznik ali uporabnik vozila ali prikolice, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
55. člen 
(ustavitev in parkiranje) 
(1) Ustavitev in parkiranje vozil je prepovedano povsod, kjer to prepovedujejo prometna signalizacija ali določbe Zakona o pravilih cestnega prometa, dodatno pa še:
1. na obračališču avtobusov;
2. na površinah, kjer se ovira dostop do transformatorske postaje ali do označenega priključka za vodovodno omrežje oziroma do drugih vodov gospodarske javne infrastrukture oziroma na ali pred komunalnimi napravami (priključki na vodovodno omrežje, kanalizacijski jaški, hidranti, kontejnerji za odpadke ipd.);
3. na zelenih površinah, kmetijskih zemljiščih, otroških in drugih igriščih, ter na funkcionalnih zemljiščih spomenikov in obeležij.
4. Parkiranje na kmetijskih zemljiščih je izjemoma dovoljeno s soglasjem lastnika zemljišča in ob upoštevanju določil Zakona o ohranjanju narave.
(2) Z globo 80 EUR se kaznuje za prekršek voznik vozila, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
56. člen 
(dostava blaga) 
(1) Dostava in odvoz blaga na javnih prometnih in parkirnih površinah ne sme ovirati normalnega poteka prometa in mora biti opravljena hitro in brez odlašanja.
(2) Z nalaganjem ali razlaganjem tovora se ne sme onesnažiti ceste in povzročati čezmernega hrupa.
(3) Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek voznik in odgovorna oseba pravne osebe, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(4) Z globo 100 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
57. člen 
(posebna uporaba javnih prometnih in parkirnih površin) 
(1) Na javnih prometnih in parkirnih površinah je z dovoljenjem občine možno:
– občasno postavljanje prodajnih stojnic ipd.,
– izvajanje športnih prireditev,
– organizirati zborovanja, sejme, kulturno zabavne in druge prireditve.
(2) Organizator mora vsaj tri dni pred izvedbo javne prireditve voznike parkiranih vozil in uporabnike javne površine obvestiti o javni prireditvi, prireditveni prostor pa označiti z ustrezno prometno signalizacijo.
(3) Z globo 100 EUR se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
(4) Z globo 250 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
58. člen 
(odstranjevanje nepravilno parkiranih vozil) 
(1) Pooblaščena uradna oseba poleg primerov, ki jih določata zakon, ki ureja pravila cestnega prometa in zakon, ki ureja ceste odredi odstranitev nepravilno parkiranega vozila, če je vozilo parkirano na zelenih površinah, otroških in drugih igriščih ter na površinah, ki se z dovoljenjem lokalne skupnosti predvidijo za izvedbo javne prireditve.
(2) Vsi stroški, ki nastanejo v postopku odstranitve nepravilno parkiranega vozila, bremenijo lastnika vozila.
59. člen 
(zapuščena vozila in odreditev odvoza) 
(1) Na javni prometni in parkirni površini, na zemljišču ob njej ali na drugi javni površini je prepovedano puščati zapuščena vozila.
(2) Enako kot za zapuščena vozila, določila tega odloka veljajo tudi za dotrajana vozila, počitniške prikolice in ostala priklopna vozila.
(3) V primeru, ko nadzorni organ ugotovi, da se zapuščeno vozilo nahaja na prometni ali parkirni površini, na zemljišču ob njej ali na drugi javni površini, se namesti na zapuščeno vozilo pisna odredba, s katero se naloži lastniku vozila, da ga odstrani v roku treh dni od dneva izdaje odredbe.
(4) V primeru, ko je vozilo po preteku roka še vedno na javni prometni površini, na zemljišču ob njej ali na drugi javni površini, odredi nadzorni organ odvoz vozila in hrambo na varovanem prostoru. Pritožba zoper odredbo o odstranitvi vozila ne zadrži njene izvršitve. Stroški, povezani z odvozom, hrambo in razgradnjo vozila, bremenijo lastnika vozila.
(5) Če lastnik ne odstrani vozila v roku, ki mu je bil določen z odredbo o odstranitvi vozila, ga odstrani izvajalec gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin v Občini Kranjska Gora oziroma drug izvajalec, izbran s strani občine v skladu s predpisi o javnem naročanju. Pritožba zoper odredbo o odvozu vozila ne zadrži njene izvršitve. Po treh mesecih se tako vozilo izroči pooblaščenemu prevzemniku izrabljenih vozil. Stroški, povezani z odvozom, hrambo in razgradnjo vozila, bremenijo lastnika vozila.
(6) Takojšen odvoz se odredi takrat, ko je vozilo parkirano na brežinah oziroma v strugi vodotoka ali na drugih površinah, če po presoji nadzornega organa pomeni nevarnost za onesnaževanje okolja ali ogroža varnost ljudi in premoženja.
(7) Če se na kraju samem ugotovi, da je zapuščeno vozilo očitno zavrženo in predstavlja manjšo ali neznatno vrednost oziroma gre le še za ostanke vozila (deli vozila, vozilo je nepopolno, dotrajano ali poškodovano), se vozilo da v razgradnjo pooblaščenemu prevzemniku izrabljenih vozil.
60. člen 
(postopek odvoza vozila) 
(1) Nadzorni organ mora vsako vozilo, ki se namerava odpeljati z vozilom za odvoz vozil, pred pričetkom odvoza fotografirati in v zapisnik napisati kratek opis stanja vozila.
(2) Če voznik ali lastnik vozila želi odstraniti vozilo potem, ko je nadzorni organ že pozval pooblaščenega izvajalca, da odstrani vozilo, vozilo pa se še ni pričelo nalagati na vozilo za odvoz vozil oziroma je vozilo oddaljeno manj kot 5 m od vozila, za katerega je bil odrejen odvoz, mora voznik ali lastnik vozila plačati 25 odstotkov predpisane cene odvoza vozila.
(3) Če se je vozilo že pričelo nalagati na vozilo za odvoz vozil, vendar še ni naloženo (nameščene klešče na pnevmatike ali nameščena gred na vozilo), mora voznik ali lastnik vozila plačati 50 odstotkov predpisane cene odvoza vozila.
(4) Ko je vozilo naloženo na vozilo za odvoz vozil se šteje, da je odvoz vozila izvršen, zato mora voznik ali lastnik vozila plačati 100 odstotkov predpisane cene odvoza vozila.
(5) Storilec prekrška mora stroške storitve odvoza poravnati na kraju prekrška izvajalcu odvoza vozil. Izvajalec odvoza vozil ima pridržano pravico na vozilu, ki je v postopku odstranjevanja ali je bilo odstranjeno, dokler ni plačana cena storitve.
61. člen 
(odvoz vozila) 
(1) Odvoz in hrambo vozil izvaja izvajalec gospodarske javne službe vzdrževanja javnih cest v Občini Kranjska Gora oziroma drug izvajalec, izbran s strani občine v skladu s predpisi o javnem naročanju.
(2) Ceno za odvoz in hrambo vozil določi na predlog izvajalca župan Občine Kranjska Gora, razen za ceno izrednega prevoza večjih vozil (tovorna vozila, avtobusi, bivalna vozila, večji kombiji ipd.). Cena za izredni prevoz večjih vozil se zaračuna storilcu prekrška po dejanskih stroških izvajalca tovrstnih odvozov vozil.
(3) Nadzorni organ odreja odvoz vozil ob delavnikih od 7. do 19. ure. Odvoz vozil odreja tudi v nočnem času, ob sobotah, nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, vendar v tem primeru zavezanec plača 50 odstotkov več, kot je določeno v ceniku.
(4) Če zapuščeno vozilo ni odstranjeno v odrejenem roku, ga odstrani pristojni izvajalec rednega vzdrževanja cest, ki lahko poseže v vozilo, da pridobi identifikacijsko številko vozila. Po treh mesecih se lahko zapuščeno vozilo uniči ali proda.
(5) Nadzorni organ mora o vsakem opravljenem odvozu ali premiku vozil takoj obvestiti pristojno policijsko postajo ter sporočiti:
1. registrsko označbo vozila, za katerega je bil odrejen odvoz,
2. datum in uro odvoza,
3. mesto hrambe vozila oziroma mesto, kjer je možno vozilo prevzeti.
62. člen 
(hramba in vrnitev vozil) 
(1) Odstranjeno vozilo se hrani na varovanem prostoru, ki ga zagotovi izvajalec gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih površin v Občini Kranjska Gora oziroma drug izvajalec, izbran s strani občine v skladu s predpisi o javnem naročanju, vse dokler lastnik ne prevzame vozila, vendar največ 3 mesece od dneva odvoza vozila. Stroški, povezani z odvozom, hrambo in razgradnjo vozila, bremenijo lastnika vozila. Vozilo se vrne lastniku vozila ali vozniku na podlagi listine ali drugega ustreznega dokazila, s katerim dokazuje lastništvo in po plačilu stroškov odvoza in hrambe ter globe, če gre za prekršek tujca. Za vozila, ki niso prevzeta v 30 dneh od odvoza, se objavi javni razglas o odvozu vozil na oglasni deski nadzornega organa in Občine Kranjska Gora.
(2) V primeru, da lastnik ne prevzame vozila v 3 mesecih od odvoza vozila, se šteje, da je vozilo brez lastnika in da je lastnik vozilo opustil. Lastninsko pravico na tem vozilu pridobi Občina Kranjska Gora, ki vozilo proda ali da v razgradnjo. Zapuščeno vozilo se proda na javni dražbi ali da v razgradnjo, če stroški odvoza, hrambe, cenitve in javne dražbe presegajo ocenjeno tržno vrednost vozila. Iztržena cena zapuščenega vozila, dosežena na javni dražbi, se uporabi za kritje stroškov, povezanih z zapuščenim vozilom. Če lastnik zapuščenega vozila ni znan, razlika med stroški in iztrženo ceno bremeni Občino Kranjska Gora.
(3) Izvajalec odvoza skupaj z nadzornim organom po 3 mesecih komisijsko odpre tako vozilo. O odpiranju se napiše poseben zapisnik, v katerem se navedejo posebnosti, zaradi kasnejšega ugotavljanja storilca prekrška.
(4) Izvajalec odvoza vozil mora nadzornemu organu sporočiti podatke o prevzemniku vozila, najkasneje naslednji delovni dan.
(5) Stroški razgradnje zapuščenega vozila se izterjajo od lastnika zapuščenega vozila. Če lastnik vozila ni znan, se zapuščeno vozilo odpre in ugotovi lastnika vozila po identifikacijskih številkah na vozilu. Stroški bremenijo lastnika vozila, v nasprotnem primeru stroški bremenijo Občino Kranjska Gora.
63. člen 
(odreditev in postopek priklenitve nepravilno parkiranih vozil) 
(1) Nadzorni organ odredi priklenitev lisic na vozilo, ki je nepravilno parkirano, vendar ne izpolnjuje pogojev za odvoz s posebnim vozilom za odvoz vozil ali odvoz ni mogoč, ali na podlagi dostopnih evidenc ni mogoče ugotoviti lastnika oziroma uporabnika vozila.
(2) Nadzorni organ mora vsako vozilo, za katero je odredil priklenitev lisic, fotografirati in v odredbi zapisati vse podatke o stanju vozila.
(3) Nadzorni organ mora na priklenjeno vozilo namestiti pisno odredbo za voznika. Z odredbo se voznika obvesti o storjenem prekršku in o postopku odstranitve lisic ter plačilu stroškov priklenitve in odstranitve lisic.
(4) Priklenitev in odstranitev lisic se opravi na stroške lastnika vozila oziroma voznika vozila.
64. člen 
(postopek namestitve lisic) 
(1) Priklenitev in odstranitev lisic izvaja izvajalec gospodarske javne službe vzdrževanja javnih cest v Občini Kranjska Gora oziroma drug izvajalec, izbran s strani občine v skladu s predpisi o javnem naročanju.
(2) Lisice se praviloma priklene na sprednje levo kolo, če to ni možno, lahko tudi na drugo kolo.
(3) V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi priklenitve vozila, je izvajalec priklenitve in odstranitve lisic dolžan poravnati nastalo škodo.
(4) Če pride voznik k vozilu med postopkom priklenitve lisic na vozilo, plača 50 odstotkov višine stroškov priklenitve in odstranitve lisic.
(5) Šteje se, da je vozilo priklenjeno, ko so na vozilu nameščene lisice zaklenjene.
65. člen 
(postopek odstranitve lisic) 
(1) Voznik ali druga oseba ne sme odstraniti lisic, odpeljati ali premikati priklenjenega vozila, dokler lisice ne odstrani pooblaščena oseba izvajalca.
(2) Stroške priklenitve in odstranitve lisic ter stroške uporabe lisic se plača izvajalcu priklenitve in odstranitve lisic, ki izda potrdilo o plačilu.
(3) Izvajalec priklenitve in odstranitve lisic mora z vozila odstraniti lisice takoj, oziroma najpozneje v eni uri po plačilu stroškov priklenitve in odstranitve lisic.
(4) Višino stroškov za priklenitev in odstranitev lisic določi na predlog izvajalca priklenitve in odstranitve lisic župan.
(5) Voznik mora po odstranitvi lisic z vozila takoj odstraniti vozilo z mesta, kjer je bilo vozilo parkirano. Če tega ne stori, se na vozilo ponovno priklene lisice.
(6) Z globo 100 EUR se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
66. člen 
(organizacija izvajalca) 
(1) Odstranjevanje lisic se opravlja ob delavnikih med 6. in 22. uro.
(2) Odstranjevanje lisic se opravlja lahko tudi v nočnem času med 22. in 6. uro in ob praznikih ter dela prostih dnevih, vendar se v tem primeru stroški odstranitve lisic zaračunajo v dvakratnem znesku.
(3) Če ni podane zahteve za odklepanje vozila ali če niso poravnani stroški za priklenitev in odstranitev lisic v osmih urah od priklenitve, pooblaščena uradna oseba lahko odredi odvoz vozila.
(4) Za odstranitev lisic s strani nepooblaščene osebe, namerno poškodovanje, uničenje ali odtujitev lisic, se zaračuna odškodnina v višini nabavne vrednosti lisic na dan namernega poškodovanja, uničenja ali odtujitve lisic.
II. NADZOR NAD IZVAJANJEM ODLOKA 
67. člen 
(organ nadzora) 
(1) Uresničevanje določb tega odloka in ostalih določb predpisov o ureditvi prometa nadzira Medobčinski inšpektorat in redarstvo.
(2) Nadzor nad pravilnostjo parkiranja na javnih parkirnih površinah v Občini Kranjska Gora izvaja Medobčinski inšpektorat in redarstvo ter upravljavec javnih parkirnih površin oziroma od njega pooblaščena oseba.
(3) Parkirnino za uporabo plačljivih javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora v obliki vsakokratnega plačila parkirnine na parkomatih uporabnikom teh površin zaračunava upravljavec javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora oziroma v njegovem imenu in za njegov račun od njega pooblaščena oseba.
(4) Parkirne abonmaje za uporabo plačljivih javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora uporabniki lahko ob izkazu predpisanih pogojev, ki jih določa pravilnik iz 46. člena tega odloka, pridobijo pri upravljavcu javnih parkirnih površin.
68. člen 
(1) Uporabniki plačljivih javnih parkirnih površin v Občini Kranjska Gora so dolžni plačati parkirnino v, s pravilnikom iz 46. člena tega odloka, predpisani višini in na predpisan način.
(2) Upravljavec javnih parkirnih površin lahko sam ali po pooblaščeni osebi izvaja nadzor nad plačevanjem parkirnine na plačljivih javnih parkirnih površinah, evidentira plačila parkirnine na teh površinah ter o svojih ugotovitvah glede neplačil obvesti pristojni prekrškovni organ Občine Kranjska Gora.
(3) Če upravljavec javnih parkirnih površin oziroma od njega pooblaščena oseba ugotovi kršitev določil tega odloka, ki se nanašajo na plačilo parkirnine, uporabnika vozila, ki je parkiral na plačljivih javnih parkirnih površinah in za katerega je bilo ugotovljeno, da ni plačal parkirnine ali na ustrezen način označil vozila z veljavnim parkirnim abonmajem, obvesti, da bo zoper njega uveden predlog za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine pred pristojnim prekrškovnim organom Občine Kranjska Gora, v kolikor v roku osmih dni od prejema obvestila o neplačilu parkirnine ne bo plačal zneska v višini celodnevne parkirnine za parkiranje na predmetni javni parkirni površini.
(4) Če uporabnik vozila, ki je parkiral na plačljivih javnih parkirnih površinah in za katerega je bilo ugotovljeno, da ni plačal parkirnine ali ni ustrezno označil vozila z veljavnim parkirnim abonmajem, v postavljenem roku ne plača dnevne parkirnine po prejšnjem odstavku tega člena, upravljavec javnih parkirnih površin oziroma v njegovem imenu in za njegov račun od njega pooblaščena oseba poda predlog pristojnemu prekrškovnemu organu Občine Kranjska Gora za uvedbo postopka o prekršku.
(5) V primeru plačila dnevne parkirnine iz tretjega odstavka tega člena upravljavec javnih parkirnih površin oziroma od njega pooblaščena oseba ne poda predloga za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine.
(6) Z globo 40 EUR se kaznuje uporabnika vozila, ki je parkiral na plačljivih javnih parkirnih površinah in za katerega je bilo ugotovljeno, da po prejemu obvestila upravljavca javnih parkirnih površin oziroma od njega pooblaščene osebe v postavljenem roku ni plačal dnevne parkirnine iz tretjega odstavka tega člena.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
69. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati Odlok o občinskih cestah v Občini Kranjska Gora (Uradni vestnik Gorenjske, št. 20/99), Odlok o varnosti v cestnem prometu v naseljih in na ostalih kategoriziranih občinskih cestah (Uradni vestnik Gorenjske, št. 23/96) in Odlok o ureditvi mirujočega prometa v Občini Kranjska Gora (Uradni list RS, št. 22/13, 44/19 in 67/22).
70. člen 
Posamezne prometne ureditve v občini, ki veljajo na dan uveljavitve tega odloka, ostanejo v veljavi do nadomestitve z novimi.
71. člen 
(uveljavitev odloka) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2024-1
Kranjska Gora, dne 17. aprila 2024
Županja 
Občine Kranjska Gora 
Henrika Zupan 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti