Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 37

Uradni list RS, št. 37 z dne 3. 5. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024


1258. Sklep o taksah v zvezi s postopki odločanja in letnih nadomestilih za opravljanje nadzora Banke Slovenije v skladu z Zakonom o kupcih in serviserjih nedonosnih kreditov bank, stran 3362.

  
Na podlagi drugega, tretjega in četrtega odstavka 42. člena Zakona o kupcih in serviserjih nedonosnih kreditov bank (Uradni list RS, št. 12/24; v nadaljevanju ZKSNKB) ter prvega odstavka 31. člena in 53. člena Zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 59/11 in 55/17) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P 
o taksah v zvezi s postopki odločanja in letnih nadomestilih za opravljanje nadzora Banke Slovenije v skladu z Zakonom o kupcih in serviserjih nedonosnih kreditov bank 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(Vsebina sklepa) 
(1) Ta sklep določa:
(a) višino taks za vodenje postopkov nadzora Banke Slovenije v skladu z ZKSNKB,
(b) višino taks za izdajo in podaljšanje dovoljenja za opravljanje dejavnosti servisiranja kreditov, izdanega na podlagi ZKSNKB, in
(c) način izračuna višine letnega nadomestila za opravljanje nadzora Banke Slovenije v skladu z ZKSNKB (v nadaljevanju letno nadomestilo).
(2) Kadar se ta sklep sklicuje na določbe drugih predpisov, se te določbe uporabljajo v njihovem vsakokrat veljavnem besedilu.
2. člen 
(Opredelitev pojmov) 
(1) Pojmi, uporabljeni v tem sklepu, imajo enak pomen kot v določbah ZKSNKB in Zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 92/21 in 123/21 – ZBNIP).
(2) Za namen tega sklepa kot postopki nadzora iz drugega odstavka 42. člena ZKSNKB štejejo:
– odvzem dovoljenja iz 1. točke prvega odstavka 44. člena ZKSNKB,
– pregled poslovanja serviserja kreditov, kupca kreditov ali ponudnika storitev servisiranja kreditov iz 3. točke prvega odstavka 44. člena ZKSNKB ter
– ukrepi nadzora za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, izrečeni serviserju kreditov, kupcu kreditov, zastopniku kupca kreditov, kadar je imenovan v skladu z 9. členom ZKSNKB (v nadaljevanju: zastopnik), ali ponudniku storitev servisiranja kreditov na podlagi 44. člena ZKSNKB.
3. člen 
(Zavezanec za plačilo) 
(1) Zavezanec za plačilo takse za vodenje postopkov nadzora je subjekt nadzora, nad katerim Banka Slovenije izvaja nadzor v skladu z ZKSNKB, in sicer:
– serviser kreditov,
– kupec kreditov in njegov zastopnik ter
– ponudnik storitev servisiranja kreditov.
(2) Zavezanec za plačilo takse za odločanje o zahtevi za izdajo in podaljšanje dovoljenja je vložnik zahteve za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za opravljanje dejavnosti servisiranja kreditov, ki ga izdaja Banka Slovenije na podlagi ZKSNKB. Obveznost za plačilo takse za odločanje o zahtevi za izdajo ali podaljšanje dovoljenja nastane z dnem vložitve zahteve za izdajo ali podaljšanje dovoljenja. Potrdilo o plačilu takse je treba priložiti k zahtevi za izdajo ali podaljšanje dovoljenja.
(3) Zavezanec za plačilo letnega nadomestila za nadzor je imetnik dovoljenja za opravljanje dejavnosti servisiranja kreditov, izdanega na podlagi ZKSNKB, nad katerim izvaja nadzor Banka Slovenije.
2. TAKSE ZA VODENJE POSTOPKOV NADZORA 
4. člen 
(Višina taks za vodenje postopkov nadzora) 
(1) Taksa za vodenje postopkov nadzora v zvezi z odvzemom dovoljenja iz prve alineje drugega odstavka 2. člena tega sklepa znaša 800 EUR.
(2) Taksa za vodenje postopkov nadzora v zvezi s pregledom poslovanja iz druge alineje drugega odstavka 2. člena tega sklepa znaša od 750 EUR do 2500 EUR, v odvisnosti od časa trajanja posameznega pregleda poslovanja.
(3) Taksa za vodenje postopkov nadzora v zvezi z izrečenimi ukrepi nadzora za odpravo ugotovljenih nepravilnosti iz tretje alineje drugega odstavka 2. člena tega sklepa znaša od 200 EUR do 500 EUR, v odvisnosti od obsega ugotovljenih nepravilnosti.
3. TAKSI ZA ODLOČANJE O ZAHTEVI ZA IZDAJO IN PODALJŠANJE DOVOLJENJA 
5. člen 
(Višina taks za odločanje o zahtevi za izdajo in podaljšanje dovoljenja v zvezi z opravljanjem dejavnosti servisiranja kreditov) 
(1) Taksa za odločanje o zahtevi za izdajo dovoljenja v zvezi z opravljanjem dejavnosti servisiranja kreditov v skladu z ZKSNKB znaša 800 EUR.
(2) Taksa za odločanje o zahtevi za podaljšanje dovoljenja v zvezi z opravljanjem dejavnosti servisiranja kreditov v skladu z ZKSNKB znaša 800 EUR.
4. LETNO NADOMESTILO ZA NADZOR 
6. člen 
(Izračun letnega nadomestila) 
(1) Višina skupnega letnega nadomestila vseh zavezancev iz tretjega odstavka 3. člena tega sklepa za posamezno koledarsko leto se izračuna na podlagi dejanskih stroškov nadzora Banke Slovenije v tem letu, zmanjšanih za prihodke iz taks, plačanih na podlagi 4. in 5. člena tega sklepa.
(2) Dejanski stroški nadzora Banke Slovenije za posamezno koledarsko leto iz prejšnjega odstavka vključujejo:
1. stroške organizacijskih enot Banke Slovenije, ki so neposredno povezani z izvajanjem nadzora nad zavezanci iz tretjega odstavka 3. člena tega sklepa (neposredni stroški);
2. del stroškov ostalih organizacijskih enot Banke Slovenije, ki izvajajo administrativne storitve in podporo organizacijskim enotam iz prejšnje točke (posredni stroški).
(3) Znesek letnega nadomestila za posamezno koledarsko leto se posameznemu zavezancu iz tretjega odstavka 3. člena tega sklepa določi na način, da se znesek skupnega letnega nadomestila iz prvega odstavka tega člena deli s številom vseh zavezancev.
7. člen 
(obvestilo zavezancu) 
(1) Znesek letnega nadomestila se zavezancu določi z računom, ki ga izda Banka Slovenije do 31. marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto.
(2) Račun iz prejšnjega odstavka mora vsebovati naslednje:
1. višino dejanskih stroškov nadzora iz drugega odstavka prejšnjega člena,
2. višino celotnega letnega nadomestila za posamezno koledarsko leto iz prvega odstavka prejšnjega člena,
3. znesek letnega nadomestila, ki ga mora plačati zavezanec.
5. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
8. člen 
(Prvo plačilo letnega nadomestila) 
Letno nadomestilo iz 6. člena tega sklepa se zavezancem prvič zaračuna za leto 2024.
9. člen 
(Uveljavitev sklepa) 
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 25. aprila 2024
Boštjan Vasle 
predsednik 
Sveta Banke Slovenije 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti