Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 37

Uradni list RS, št. 37 z dne 3. 5. 2024

UL Infotok

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024


1255. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o maturi (ZMat-B), stran 3359.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o maturi (ZMat-B) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o maturi (ZMat-B), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 23. aprila 2024.
Št. 003-02-1/2024-81
Ljubljana, dne 1. maja 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O MATURI (ZMat-B) 
1. člen
V Zakonu o maturi (Uradni list RS, št. 1/07 – uradno prečiščeno besedilo in 46/16 – ZOFVI-K) se v 11. členu v drugem odstavku v tretji alineji beseda »učiteljev« nadomesti z besedo »ravnateljev«.
2. člen 
V 26. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Kandidat, ki splošno maturo opravlja v skladu z drugim odstavkom 24. člena tega zakona, ali kandidat, ki opravlja posamezni predmet splošne mature v skladu s 25. členom tega zakona, se prijavi na šoli, na kateri je bil vpisan v izobraževalni program, ali na šoli iz seznama, ki je objavljen na spletni strani Državnega izpitnega centra.«.
3. člen 
Besedilo 27. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Kandidat opravlja maturo v enem izpitnem roku.
Ne glede na prejšnji odstavek lahko maturo v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, opravlja kandidat iz drugega odstavka 4. člena tega zakona, kandidat iz drugega odstavka 24. člena tega zakona in kandidat, ki se izredno izobražuje v programu, ki se zaključi z maturo.
Kandidat iz prejšnjega odstavka pravico do opravljanja mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, uveljavlja ob predprijavi ali prijavi k maturi ali najpozneje sedem dni pred začetkom opravljanja mature na srednji šoli, na kateri je prijavljen k maturi, o čemer šolska maturitetna komisija takoj obvesti Državni izpitni center.
Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko maturo v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, opravlja tudi kandidat, ki iz utemeljenih razlogov iz 27.a člena tega zakona, mature ne more opravljati v enem izpitnem roku.
Kandidat iz prejšnjega odstavka lahko opravljanje mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, uveljavlja ob prijavi k maturi oziroma najpozneje v sedmih dneh po nastanku razlogov, zaradi katerih se ne more udeležiti mature v enem izpitnem roku.
O opravljanju mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, kandidata iz četrtega odstavka tega člena odloči Državna komisija za splošno oziroma Državna komisija za poklicno maturo v 30 dneh po prejemu vloge z dokazili. Zoper odločitev državne komisije ni pritožbe, dopusten pa je upravni spor v 30 dneh od vročitve odločbe.«.
4. člen 
Za 27. členom se dodajo novi 27.a, 27.b in 27.c člen, ki se glasijo:
»27.a člen 
(utemeljeni razlogi za opravljanje mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih) 
Utemeljeni razlogi za opravljanje mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, so:
– bolezen, poškodba oziroma zdravljenje ali odrejena karantena zaradi preprečevanja širjenja okužbe nalezljive bolezni v obdobju maturitetnega izpitnega roka;
– rojstvo otroka v letu opravljanja maturitetnih izpitov;
– naravna oziroma prometna nesreča zaradi katere kandidat ni uspel priti na izpit;
– smrt družinskih članov v obdobju od preteka zadnjega roka za prijavo k maturi do preteka maturitetnega izpitnega roka (zakonec ali zunajzakonski partner, otroci, posvojenci in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, starši, posvojitelji, stari starši, brat, polbrat, sestra, polsestra, tašča in tast);
– aktivna udeležba na evropskem ali regionalnem tekmovanju iz znanja ali veščin, če evropsko ne obstaja, z udeležbo vsaj 15 evropskih držav, ko gre za regionalno tekmovanje oziroma 20 evropskih držav, ko gre za evropsko tekmovanje, ali aktivna udeležba na svetovnem tekmovanju iz znanja ali veščin z udeležbo vsaj 40 držav iz različnih kontinentov v obdobju maturitetnega izpitnega roka;
– aktivna udeležba na velikem mednarodnem športnem tekmovanju v skladu z zakonom, ki ureja šport, v letu opravljanja maturitetnih izpitov;
– opravljanje drugega izpita na dan, ki je določen za opravljanje maturitetnega izpita in ga ni mogoče preložiti na drug termin brez posledic;
– drugi utemeljeni razlogi v letu opravljanja maturitetnih izpitov.
27.b člen 
(dokazila) 
Kandidat iz četrtega odstavka 27. člena tega zakona, ki uveljavlja opravljanje mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih, srednji šoli priloži k predprijavi, prijavi ali vlogi enega izmed naslednjih dokazil za:
– bolezen, poškodbo oziroma zdravljenje ali odrejeno karanteno: potrdilo pristojnega zdravnika oziroma odločbo organa, ki je odredil karanteno;
– rojstvo otroka: potrdilo zdravnika o pričakovanem terminu rojstva otroka ali rojstni list, če se je otrok že rodil;
– naravno nesrečo: splošna javna informacija, dostopna in potrjena izjava pristojnih državnih organov;
– prometno nesrečo: zdravniško potrdilo o posledicah prometne nesreče oziroma policijsko poročilo o prometni nesreči;
– smrt v družini: uradna objava o smrti oziroma pogrebu oziroma smrtovnica;
– aktivno udeležbo na tekmovanju iz znanja ali veščin: potrdilo organizatorja tekmovanja, ki ima izhod na regionalno, evropsko ali svetovno tekmovanje (olimpijado), da je dijak izbran za tekmovalno ekipo, ki bo zastopala Republiko Slovenijo na regionalnem, evropskem ali svetovnem tekmovanju (olimpijadi) oziroma uradnega predstavnika države na področju, na katerem se kandidat udeležuje tekmovanja;
– udeležbo na velikem mednarodnem športnem tekmovanju: potrdilo o udeležbi na tekmovanju, ali v primeru, če je tekmovanje v času po maturitetnih izpitih, potrdilo o izpolnitvi norme oziroma o uvrstitvi v reprezentanco za veliko mednarodno športno tekmovanje, ki ga izda Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez;
– opravljanje drugega izpita v istem terminu, ki ga ni mogoče preložiti na drug termin brez posledic: dokazilo o potrjeni prijavi na izpitni rok pristojne institucije, ki izvaja izobraževanje oziroma izpit, in dokazilo, da ga ni možno predložiti brez posledic;
– druge utemeljene razloge: dokazila pristojnih institucij oziroma organov, iz katerih izhaja, da kandidat ne more opravljati izpita v konkretnem izpitnem roku.
27.c člen 
(priznavanje opravljenih maturitetnih izpitov za nazaj ob vpisu v nadaljnje izobraževanje) 
Kandidatu, ki opravlja maturo v dveh delih, zaporedoma v spomladanskem in jesenskem izpitnem roku, in mature ne more v celoti opravljati v spomladanskem izpitnem roku zaradi razlogov iz 27.a člena tega zakona, se pri uveljavljanju pravice do vpisa v nadaljnje izobraževanje lahko upošteva, kot da je maturo opravil v spomladanskem izpitnem roku, če je izpolnil pogoje za opravljanje mature v spomladanskem izpitnem roku in nadaljuje izobraževanje na višji stopnji v naslednjem študijskem letu.
Kandidat pravico iz prejšnjega odstavka uveljavlja na način in v roku iz petega odstavka 27. člena tega zakona. Vlogi priloži dokazilo o prijavi v nadaljnje izobraževanje.
O pravici iz prvega odstavka tega člena odloči Državna komisija za splošno oziroma Državna komisija za poklicno maturo v 30 dneh po prejemu vloge z dokazili. Zoper odločitev Državne komisije ni pritožbe, dopusten pa je upravni spor v 30 dneh od prejema odločbe pristojne državne komisije.«.
5. člen 
Besedilo 50. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Kandidat, ki je opravljal izpite splošne mature, ima pravico do elektronskega vpogleda v svojo izpitno dokumentacijo. Obdobje elektronskega vpogleda se prične z dnem seznanitve kandidatov z uspehom pri splošni maturi in traja tri delovne dni.
Ne glede na prejšnji odstavek lahko Državni izpitni center v utemeljenih primerih pred začetkom postopka vpogleda določi, da se vpogled izvede v fizični obliki.
V obdobju trajanja vpogleda se kandidatu omogoči, da pridobi svojo izpitno dokumentacijo v elektronski (skenirani) obliki. V primeru fizične oblike vpogleda kandidat vloži vlogo za pridobitev kopije svoje izpitne dokumentacije.
Kandidat lahko v času trajanja obdobja za vpogled v izpitno dokumentacijo vloži elektronski ugovor na način izračuna izpitne ocene ali na oceno. V primeru fizične oblike vpogleda lahko kandidat vloži ugovor najpozneje naslednji dan po izvedenem vpogledu. O ugovoru odloča Državna komisija za splošno maturo. Kandidat ugovoru priloži dokazilo o plačanem pavšalnem znesku za stroške ugovora v višini, ki jo na podlagi stroškov, ki nastanejo, določi svet Državnega izpitnega centra, ali odločbo pristojnega centra za socialno delo o prejemanju denarne socialne pomoči, na podlagi katere je oproščen plačila stroškov ugovora.
O ugovoru odloči Državna komisija za splošno maturo v 60 dneh po njegovem prejemu.
O ugovoru na način izračuna izpitne ocene odloči Državna komisija za splošno maturo na podlagi ponovnega pregleda izpitne dokumentacije kandidata, o ugovoru na oceno pa na podlagi ponovnega pregleda izpitne dokumentacije kandidata in mnenja izvedenca, ki ponovno oceni izpitno polo.
Če je ugovor utemeljen, se ocena popravi in se kandidatu plačani znesek za stroške ugovora vrne.
Zoper odločitev Državne komisije za splošno maturo ni pritožbe, dopusten je upravni spor v 30 dneh od prejema sklepa.«.
6. člen 
V 55. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Evidenca kandidatov, ki opravljajo splošno in poklicno maturo, vsebuje:
– ime in priimek dijaka, datum, kraj, državo rojstva, prebivališče, enotno matično številko občana, šolo, na kateri opravlja maturo, oddelek v šoli, datum morebitne odjave od mature, elektronski naslov kandidata splošne mature in predhodno pridobljeno izobrazbo;
– splošni učni uspeh v predzadnjem in zaključnem letniku ter končna ocena pri maturitetnih predmetih v predzadnjem in zaključnem letniku ali na maturitetnem ter poklicnem tečaju;
– absolutne in odstotne točke po nalogah in posameznih delih izpita, točkovno oceno, oceno maturitetnih predmetov in splošni uspeh pri maturi;
– datum izdaje in številka spričevala o splošni oziroma poklicni maturi.«.
V tretjem odstavku se v drugi alineji pred besedama »strokovno mnenje« doda besedilo »odločbo o usmeritvi in«.
V četrtem odstavku se prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– ime in priimek zunanjega ocenjevalca, datum, kraj, občino in državo rojstva, prebivališče, davčno številko ter transakcijski račun;«.
V petem odstavku se prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– ime in priimek člana komisije, prebivališče, davčno številko, transakcijski račun ter naslov delodajalca.«.
V šestem odstavku se v prvi alineji črta besedilo »spol,«.
Druga alineja se spremeni tako, da se glasi:
»– splošni uspeh, uspeh pri zaključnem izpitu in datum izdaje ter številko spričevala o zaključnem izpitu;«.
7. člen 
V 56. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Državni izpitni center shranjuje, posreduje, uporablja in obdeluje podatke iz evidenc iz prejšnjega člena za namen organizacije, izvedbe, analize mature in zaključnega izpita ter izvedbe vpisa v višješolsko in visokošolsko izobraževanje.«.
Za prvim odstavkom se dodajo novi drugi, tretji in četrti odstavek, ki se glasijo:
»Državni izpitni center zbira osebne podatke iz drugega in tretjega odstavka 55. člena tega zakona za namen izvedbe in analize mature, osebne podatke iz četrtega in petega odstavka 55. člena tega zakona za namen izvedbe mature ter osebne podatke iz šestega odstavka 55. člena tega zakona za namen analize zaključnega izpita.
Podatke iz evidence kandidatov, ki opravljajo splošno in poklicno maturo, Državni izpitni center posreduje:
– šolam za izvedbo in analizo mature,
– zbirki podatkov eVŠ – evidenca prijavljenih za vpis, za izvedbo vpisa v višješolsko in visokošolsko izobraževanje, ki se izvede s povezovanjem evidenc z uporabo enotne matične številke občana,
– ministrstvu, pristojnemu za izobraževanje, za zagotavljanje podatkov, ki jih vodi v Evidenci matične knjige srednjih šol v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja, ki se izvede s povezovanjem evidenc z uporabo enotne matične številke občana.
Podatke iz evidence kandidatov, ki opravljajo zaključni izpit, Državni izpitni center posreduje ministrstvu, pristojnemu za izobraževanje, za zagotavljanje podatkov, ki jih vodi v Evidenci matične knjige srednjih šol v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja, ki se izvede s povezovanjem evidenc z uporabo enotne matične številke občana.«.
Dosedanji drugi odstavek, ki postane peti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»Podatkov in analiz podatkov iz evidenc iz 55. člena tega zakona ni dovoljeno obdelovati, uporabljati in objavljati za namen razvrščanja šol.«.
Dosedanja tretji in četrti odstavek postaneta šesti in sedmi odstavek.
PREHODNI IN KONČNE DOLOČBE 
8. člen 
(rok za uskladitev podzakonskih predpisov) 
Pravilnik o splošni maturi (Uradni list RS, št. 29/08 in 40/11), Pravilnik o poklicni maturi (Uradni list RS, št. 44/08, 9/09 in 40/11) in Pravilnik o varovanju izpitne tajnosti pri maturi (Uradni list RS, št. 7/08) se uskladijo s tem zakonom v 14 dneh od uveljavitve tega zakona.
9. člen 
(vpogled v izpitno dokumentacijo in ugovor na oceno v spomladanskem izpitnem roku 2024) 
V spomladanskem roku splošne mature v letu 2024 se kandidatu omogoči vpogled v izpitno dokumentacijo in ugovor na oceno v elektronski in fizični obliki.
10. člen 
(spremembi Zakona o športu) 
V Zakonu o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb) se v 35. členu v prvem odstavku 2. in 3. točka spremenita tako, da se glasita:
»2. do prilagoditve opravljanja mature v skladu z zakonom, ki ureja maturo;
3. do prilagoditve uveljavljanja pravice do vpisa v nadaljnje izobraževanje v skladu z zakonom, ki ureja maturo;«.
11. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega zakona prenehata veljati drugi in tretji odstavek 35. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb).
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 602-03/24-6/16
Ljubljana, dne 23. aprila 2024
EPA 1372-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Meira Hot 
podpredsednica 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti