Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 110

Uradni list RS, št. 110 z dne 19. 8. 2022

UL Infotok

Uradni list RS, št. 110/2022 z dne 19. 8. 2022


2672. Sklep o spremembah in dopolnitvah Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja, upravljalnem organu in procesu ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala za borznoposredniške družbe, stran 8046.

  
Na podlagi 86. člena Zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij (Uradni list RS, št. 123/21) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P 
o spremembah in dopolnitvah Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja, upravljalnem organu in procesu ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala za borznoposredniške družbe 
1. člen 
Tretja točka prvega odstavka 1. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja, upravljalnem organu in procesu ocenjevanja ustreznega notranjega kapitala za borznoposredniške družbe (Uradni list RS, št. 29/22; v nadaljevanju Sklep o ureditvi notranjega upravljanja) se spremeni tako, da se glasi:
»3. notranjega procesa ocenjevanja ustreznega kapitala, likvidnosti in tveganj;«.
2. člen 
(1) V drugem odstavku 2. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja se za 21. točko doda naslednja točka:
»21a. »interna ocena likvidnostnih potreb« je ocena potrebne likvidnosti za kritje tveganj borznoposredniške družbe;«.
(2) V drugem odstavku 2. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja se za 22. točko dodajo naslednje točke:
»22a. »interna ocena likvidnosti« je likvidnost, izračunana ali ocenjena na podlagi lastnih metodologij borznoposredniške družbe ter na podlagi interne opredelitve sestavin elementov likvidnosti borznoposredniške družbe;
22b. »proces ocenjevanja ustreznosti notranjega kapitala in proces ocenjevanja notranjih tveganj (ICARAP)« pomeni ureditve, strategije in procese iz 26. člena ZBNIP, sestavljata pa ga proces ocenjevanja ustreznosti notranjega kapitala (ICAAP) in proces ocenjevanja ustreznosti notranje likvidnosti (ILAAP);
22c. »proces ocenjevanja ustreznosti notranjega kapitala (ICAAP)« je del procesa ICARAP in pomeni ureditve, strategije in procese za ocenjevanje in ohranjevanje višine, vrste in razporeditve notranjega kapitala za potrebe rednega poslovanja in ki ga borznoposredniška smatra kot ustreznega za pokrivanje vseh vrst in višine tveganj, ki jih borznoposredniška družba lahko povzroča drugim ali za pokrivanje vrst in višine tveganj, ki jim borznoposredniška družba je ali bi jim lahko bila izpostavljena;
22d. »proces ocenjevanja ustreznosti notranje likvidnosti (ILAAP)« je del procesa ICARAP in pomeni ureditve, strategije in procese za ocenjevanje in ohranjevanje višine, vrste in razporeditve notranje likvidnosti za potrebe rednega poslovanja in ki jo borznoposredniška smatra kot ustrezno za pokrivanje vseh vrst in višine tveganj, ki jih borznoposredniška družba lahko povzroča drugim ali za pokrivanje vrst in višine tveganj, ki jim borznoposredniška družba je ali bi jim lahko bila izpostavljena;«.
3. člen 
Prvi odstavek 17. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Procesi ugotavljanja, upravljanja, spremljanja in poročanja tveganj iz 2. točke prvega odstavka 28. člena ZBNIP so učinkoviti, če omogočajo izdelavo kakovostnih ocen, analiz, poročil, predlogov ukrepov in drugih rezultatov teh procesov, vključno z interno oceno kapitalskih potreb, interno oceno likvidnostnih potreb, interno oceno kapitala in interno oceno likvidnosti, na podlagi katerih lahko organ vodenja sprejema poslovne odločitve, ki so skladne s sprejeto nagnjenostjo k tveganjem in druge ukrepe v zvezi z uresničevanjem zanesljive ureditve notranjega upravljanja borznoposredniške družbe.«.
4. člen 
Četrto poglavje Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja se spremeni tako, da se glasi:
»4. NOTRANJI PROCES OCENJEVANJA USTREZNEGA KAPITALA, LIKVIDNOSTI IN TVEGANJ 
68. člen 
(splošno) 
Borznoposredniška družba mora, z namenom stalnega ocenjevanja ter zagotavljanja potrebnih zneskov, sestave in razporeditve notranjega kapitala, ki ga ocenjuje kot ustrezno za kritje narave in stopnje tveganj borznoposredniške družbe iz 26. člena ZBNIP, vzpostaviti zanesljiv, ustrezen in učinkovit proces ocenjevanja ustreznosti notranjega kapitala in proces ocenjevanja notranjih tveganj (v nadaljevanju proces ICARAP), ki zagotavlja dosledno uporabo:
1. procesov upravljanja tveganj iz prvega odstavka 17. člena tega sklepa;
2. rezultatov procesa ICARAP pri določanju strategij tveganj iz 4. člena tega sklepa in načrtovanju kapitala in likvidnosti.
4.1. Proces ICARAP kot sestavni del procesov upravljanja tveganj
69. člen 
(splošno) 
(1) Borznoposredniška družba mora zagotoviti, da je proces ICARAP sestavni del procesov upravljanja tveganj iz prvega odstavka 20. člena tega sklepa. Borznoposredniška družba mora v ta namen pri uresničevanju procesa ICARAP ter pripadajočih izračunih interne ocene kapitalskih potreb, interne ocene likvidnostnih potreb, interne ocene kapitala oziroma interne ocene likvidnosti uporabljati enake sisteme, procese, metodologije ter podatke in opredelitve tveganj, kot jih uporablja pri ugotavljanju, ocenjevanju oziroma merjenju, obvladovanju, spremljanju in kontroliranju tveganj.
(2) Organ vodenja mora zagotoviti upoštevanje rezultatov procesa ICARAP, vključno z interno oceno kapitalskih potreb, interno oceno likvidnostnih potreb, interno oceno kapitala in interno oceno likvidnosti, pri:
1. sprejemanju poslovnih odločitev borznoposredniške družbe;
2. opredelitvi in sprejemanju strategij tveganja, nagnjenosti k tveganjem, sposobnosti prevzemanja tveganj ter dolgoročnemu načrtovanju kapitala in likvidnosti borznoposredniške družbe.
4.1.1. Operativna in organizacijska struktura uresničevanja procesa ICARAP
70. člen 
(odgovornost upravljalnega organa za odobritev procesa ICARAP) 
(1) Upravljalni organ mora z namenom ustrezne uporabe in rezultatov procesa ICARAP pri sprejemanju oziroma nadzoru nad poslovnimi odločitvami in strategijami tveganj najmanj enkrat letno odobriti ustreznost procesa ICARAP, vključno z vsakokratno interno oceno kapitalskih potreb, interno oceno likvidnostnih potreb, interno oceno kapitala ter interno oceno likvidnosti in pripadajočih ukrepov (v nadaljevanju rezultati procesa ICARAP). Pri tem mora:
1. organ vodenja odobriti ustreznost procesa ICARAP ter njegove rezultate na podlagi podrobnega poznavanja ciljev, procesov, postopkov in metodologij procesa ICARAP;
2. organ nadzora odobriti ustreznost procesa ICARAP ter njegove rezultate na podlagi zagotavljanja splošnega poznavanja zasnove in ciljev procesa ICARAP, vključno z razumevanjem pomena njegovih rezultatov ter pripadajočih ukrepov.
(2) Z vsakokratno odobritvijo ustreznosti procesa ICARAP upravljalni organ potrdi, da proces ICARAP upošteva strategije tveganj.
(3) Borznoposredniška družba mora zagotoviti, da je upravljalni organ, za namen učinkovitega spremljanja oziroma nadzora nad uresničevanjem poslovnih odločitev in strategij tveganj iz prvega odstavka tega člena, redno seznanjen, katera tveganja borznoposredniške družbe so obravnavana v procesu ICARAP, vključno s pripadajočimi internimi ocenami kapitalskih potreb in internimi ocenami likvidnostnih potreb.
71. člen 
(načrtovanje in uresničevanje procesa ICARAP) 
(1) Borznoposredniška družba mora zagotoviti vključitev procesa ICARAP v procese načrtovanja poslovanja borznoposredniške družbe za naslednje plansko obdobje.
(2) Borznoposredniška družba mora zagotoviti ustrezne pristojnosti in odgovornosti organizacijskih enot in funkcij borznoposredniške družbe za izvajanje, spremljanje, pregledovanje ter sprejemanje operativnih odločitev za namen uresničevanja procesa ICARAP, vključno z izračunavanjem interne ocene kapitalskih potreb, interne ocene likvidnostnih potreb, interne ocene kapitala ter interne ocene likvidnosti borznoposredniške družbe. Te pristojnosti in odgovornosti so ustrezne, če so določene v skladu z naslednjima zahtevama:
1. funkcije borznoposredniške družbe, ki razvijajo metodologije v zvezi z upravljanjem tveganj ter izračunavajo interno oceno kapitalskih potreb ter interno oceno likvidnostnih potreb, morajo biti funkcionalno in organizacijsko ločene od poslovnih enot in drugih organizacijskih enot, ki prevzemajo tveganja, vključno z organom vodenja;
2. poslovne enote in druge organizacijske enote, ki prevzemajo tveganja v procesu ICARAP, sodelujejo v procesu ICARAP pod vodstvom funkcije upravljanja tveganj, ki zagotavlja ustrezno uravnoteženost interesov med prevzemanjem tveganj in upravljanjem tveganj borznoposredniške družbe.
(3) Borznoposredniška družba mora za namen uresničevanja procesa ICARAP zagotoviti zadostne kadrovske in finančne pogoje, vključno z uporabo ustrezne informacijske tehnologije.
(4) Borznoposredniška družba mora zagotoviti redno posodabljanje procesa ICARAP glede na spremembe v notranjem in zunanjem okolju borznoposredniške družbe ali spremembe ciljev, strategij in politik iz prvega odstavka 3. člena tega sklepa.
4.2. Uporaba rezultatov procesa ICARAP pri določanju strategij tveganj in načrtovanju kapitala in likvidnosti
72. člen 
(vključevanje ugotovljenih tveganj v proces ICARAP) 
(1) Borznoposredniška družba mora zagotoviti, da proces ICARAP pokriva vsa ugotovljena pomembna tveganja borznoposredniške družbe, vključno s tveganji iz naslova novih produktov, uporabe zunanjih izvajalcev ter tveganja informacijske tehnologije, na konsolidirani, subkonsolidirani in posamični podlagi.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko borznoposredniška družba za namen vključevanja določenih tveganj iz prvega odstavka tega člena v proces ICARAP, namesto uporabe kvantitativnih metodologij za izračun interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb za ta tveganja, uporablja ukrepe njihovega upravljanja iz prvega odstavka 20. člena tega sklepa ali mehanizme notranjih kontrol iz prvega odstavka 27. člena tega sklepa. Borznoposredniška družba mora v tem primeru zagotoviti visoko kakovost uporabe navedenih ukrepov ter jih utemeljiti.
(3) Borznoposredniška družba mora vsaj enkrat letno ter ob vsaki pomembni spremembi izpostavljenosti tveganjem zagotoviti pregled ustreznosti in celovitosti vključevanja ugotovljenih tveganj v proces ICARAP.
73. člen 
(merjenje tveganj) 
(1) Borznoposredniška družba mora pri merjenju tveganj, za namen izračuna interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb, zagotoviti uporabo celovitih podatkov. Podatki so celoviti, če pokrivajo vsa tveganja, ki izhajajo iz poslovnega modela, dejavnosti in produktov borznoposredniške družbe na konsolidirani, subkonsolidirani in posamični podlagi. Borznoposredniška družba mora zagotavljati redno preverjanje celovitosti teh podatkov ter usklajevanje uporabljenih podatkov s podatki iz bilance stanja in drugimi ustreznimi podatki, ki izhajajo iz finančnih poročil borznoposredniške družbe.
(2) Borznoposredniška družba mora pri merjenju tveganj iz prvega odstavka tega člena zagotoviti, da morebitno upoštevanje učinkov ukrepov upravljanja tveganj pri izračunu interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb ne vpliva na zmanjšanje interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb na način, ki bi lahko pomenil nesorazmerno zmanjšanje interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb glede na dejanski učinek ukrepov upravljanja tveganj.
74. člen 
(interna ocena kapitalskih in likvidnostnih potreb) 
Borznoposredniška družba mora izračunati interno oceno kapitalskih potreb in interno oceno likvidnostnih potreb na podlagi lastne metodologije, ki vključuje združevanje internih ocen kapitalskih oziroma likvidnostnih potreb za posamezna tveganja, ali drugo ustrezno metodologijo.
4.3. Interna ocena kapitala in likvidnosti
75. člen 
(cilji za ohranjanje sposobnosti za prevzemanje tveganj) 
(1) Borznoposredniška družba mora, na podlagi ustreznih ciljev za ohranjanje sposobnosti za prevzemanje tveganj, zagotoviti opredelitev ustreznih postavk kapitala in likvidnosti, ki jih za namen procesa ICARAP vključuje v interno oceno kapitala ter v interno oceno likvidnosti. Cilji za ohranjanje sposobnosti za prevzemanje tveganj so ustrezni, če vključujejo pristop borznoposredniške družbe k zagotavljanju ustreznega kapitala oziroma likvidnosti najmanj po scenariju, ki upošteva pogoje:
1. rednega poslovanja borznoposredniške družbe;
2. izrednih (vendar verjetnih) razmer poslovanja borznoposredniške družbe.
(2) Borznoposredniška družba mora zagotoviti redno (najmanj enkrat letno) ocenjevanje ustreznosti postavk kapitala in likvidnosti iz prvega odstavka tega člena, vključno z upoštevanjem morebitnih načrtovanih sprememb glede teh sestavin.
76. člen 
(načrtovanje kapitala in likvidnosti) 
Borznoposredniška družba mora, z namenom stabilnega zagotavljanja ustreznega kapitala in likvidnosti, zagotoviti ustrezno načrtovanje kapitala in likvidnosti najmanj za triletno obdobje, ki upošteva pristop borznoposredniške družbe do razdelitve morebitnih dividend, možnost dokapitalizacije in načrt financiranja ter zagotoviti ustrezno likvidnost znotraj dneva za pokrivanje potreb, ki izhajajo iz dnevnih operacij borznoposredniške družbe. Načrtovanje kapitala in likvidnosti mora temeljiti na realnih predpostavkah, ob upoštevanju poslovne strategije in strategije tveganj iz prvega odstavka 3. člena tega sklepa ter morebitnih omejitev, ki izhajajo iz predpisov ali standardov ter zahtev Agencije in drugih nadzornih organov.
77. člen 
(analiza sposobnosti prevzemanja tveganj) 
(1) Borznoposredniška družba mora zagotoviti, da sta interna ocena kapitala in interna ocena likvidnosti vedno usklajena z njeno sposobnostjo prevzemanja tveganj. V ta namen mora borznoposredniška družba zagotoviti analizo sposobnosti prevzemanja tveganj borznoposredniške družbe, vključno na podlagi scenarijev ohranjanja sposobnosti prevzemanja tveganj iz prvega odstavka 75. člena tega sklepa.
(2) Scenarij ohranjanja sposobnosti za prevzemanje tveganj v pogojih rednega poslovanja borznoposredniške družbe iz 1. točke prvega odstavka 75. člena tega sklepa mora upoštevati ustrezno zaščito interesov lastnikov, upravljalnega organa ter drugih zaposlenih borznoposredniške družbe. Zaščita teh interesov je ustrezna, če dostopnost do kapitala in likvidnosti omogoča zaščito pred dogodki, ki bi lahko ogrozili redno poslovanje borznoposredniške družbe. Borznoposredniška družba mora za namen tega scenarija ves čas zagotavljati najmanj interno oceno kapitalskih potreb oziroma interno oceno likvidnostnih potreb, ki je na ravni kapitalskih oziroma likvidnostnih zahtev, izračunanih v skladu s pravili Uredbe (EU) 2019/2033.
(3) Scenarij ohranjanja sposobnosti za prevzemanje tveganj ob izrednih, vendar verjetnih razmerah poslovanja borznoposredniške družbe iz 2. točke prvega odstavka 75. člena tega sklepa mora upoštevati ustrezno zaščito interesov vlagateljev borznoposredniške družbe. Zaščita teh interesov je ustrezna, če kapital in likvidnost borznoposredniške družbe omogočata poplačilo upnikov borznoposredniške družbe.
(4) Borznoposredniška družba lahko opredeli tudi scenarije ohranjanja sposobnosti za prevzemanje tveganj za namen pokrivanja drugih, sicer manj pomembnih tveganj, ki pa se pogosto realizirajo.
(5) Borznoposredniška družba mora spremljati upoštevanje in morebitne kršitve sposobnosti za prevzemanje tveganj po vzpostavljenih scenarijih ohranjanja sposobnosti za prevzemanje tveganj.
78. člen 
(uporaba stresnih testov in analiz občutljivosti) 
(1) Borznoposredniška družba mora, za namen izračuna interne ocene kapitalskih potreb in interne ocene likvidnostnih potreb, najmanj enkrat letno izvajati stresne teste ali analize občutljivosti iz 19. člena tega sklepa po stresnih scenarijih, ki predpostavljajo spremembe tržnih pogojev, ob upoštevanju vseh relevantnih oseb v skupini. Za ugotavljanje sprememb v tržnih pogojih, ki lahko neugodno vplivajo na njeno prihodnjo kapitalsko ustreznost oziroma likvidnost, morajo stresni testi ali analize občutljivosti upoštevati tudi stanje splošnega poslovnega cikla, katerega poslabšanje lahko vpliva na obseg opravljenih poslov, višino potrebnega kapitala oziroma likvidnosti za morebitno prestrukturiranje poslovanja ter nezmožnost vstopa na nove trge in ponudbe novih produktov in/ali storitev.
(2) Borznoposredniška družba mora zagotoviti upoštevanje rezultatov stresnih testov ali analiz občutljivosti iz prvega odstavka tega člena v procesu načrtovanja kapitala in likvidnosti iz 76. člena tega sklepa ter določanju ukrepov v zvezi s strategijami in politikami tveganj iz 4. in 5. člena tega sklepa, vključno glede profila tveganosti in načrtov neprekinjenega poslovanja.
79. člen 
(proces razporeditve kapitala in likvidnosti) 
(1) Borznoposredniška družba, na podlagi upoštevanja interne ocene kapitalskih in likvidnostnih potreb iz 74. člena tega sklepa ter analize sposobnosti za prevzemanje tveganj iz 77. člena tega sklepa, zagotavlja ustrezen proces razporeditve kapitala in likvidnosti med poslovnimi področji in osebami v skupini. Proces razporeditve kapitala in likvidnosti je ustrezen, če povezuje poslovno strategijo borznoposredniške družbe s strategijo tveganj borznoposredniške družbe.
(2) Borznoposredniška družba mora zagotoviti ocenjevanje ustreznosti kapitala in likvidnosti ter njune razporeditve vsaj enkrat na leto ter ob vsaki pomembni spremembi izpostavljenosti tveganjem.«.
5. člen 
(1) V prvem odstavku 80. člena Sklepa o notranjem upravljanju se 3. točka spremeni tako, da se glasi:
»3. podroben opis procesa ICARAP in njegovih rezultatov, ločeno za proces ICAAP in ILAAP (npr. obseg uporabe, cilji, metodologije, ocene, postopki, izračuni, ukrepi). Borznoposredniška družba lahko opis procesa ICARAP (ICAAP in ILAAP) združi v enoten dokument, ob upoštevanju principa proporcionalnosti;«.
6. člen 
(1) Borznoposredniška družba se mora z vsebino tega sklepa uskladiti do 31. 12. 2022.
(2) Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00700-21/2022-6
Ljubljana, dne 11. avgusta 2022
EVA 2022-1611-0090
Predsednica Sveta 
Agencije za trg vrednostnih papirjev 
Anka Čadež 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti