Glasilo Uradni list RS

V zavihku Glasilo Uradni list RS najdete vse uradne predpise slovenske zakonodaje.
Od 1. aprila 2010, je edina uradna izdaja Uradnega lista RS elektronska izdaja. Dodatne informacije najdete tukaj.

Številka 95

Uradni list RS, št. 95 z dne 1. 9. 2023

UL Infotok

Uradni list RS, št. 95/2023 z dne 1. 9. 2023


2671. Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP, EPA 998-IX), stran 7520.

  
Na podlagi drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21), 21.a člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo, 6/18 – odl. US in 52/20) in 112. člena Poslovnika državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 – uradno prečiščeno besedilo, 105/10, 80/13, 38/17, 46/20, 105/21 – odl. US, 111/21 in 58/23) je Državni zbor na seji 1. septembra 2023 sprejel
S K L E P 
o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP, EPA 998-IX) 
I. 
Državni zbor ugotavlja, da zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP, EPA 998-IX) ni dopustno razpisati, ker gre za zakon iz prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21).
II. 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
III. 
Državni zbor je na 46. izredni seji 31. 8. 2023 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP, EPA 998-IX; v nadaljnjem besedilu: ZIUOPZP).
Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vlada) je 25. 8. 2023 Državnemu zboru v skladu s prvim odstavkom 21.a člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo, 6/18 – odl. US in 52/20; v nadaljnjem besedilu: ZRLI) predlagala sprejetje Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.
Prva alineja drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21; v nadaljnjem besedilu: Ustava) določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. V skladu z določbo prvega odstavka 21.a člena ZRLI Državni zbor na predlog Vlade sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati, ker gre za zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč, takoj po preteku sedmih dni od sprejetja zakona. Če Državni svet Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Državni svet) odloči, da glede zakona ne bo zahteval, da Državni zbor pred razglasitvijo zakona o njem še enkrat odloča, Državni zbor sprejme sklep takoj po prejetju obvestila o takšni odločitvi Državnega sveta. Sklep mora vsebovati razloge, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati.
Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (Uradni list RS, št. 88/23; v nadaljnjem besedilu: ZOPNN-F), ki ga je Državni zbor sprejel na 44. izredni seji, je omogočeno sprejetje predhodnega programa odprave posledic naravnih nesreč ter dodelitev predplačila do višine 20 % predhodne ocene škode najbolj prizadetim občinam in državnim organom za izvedbo nujnih ukrepov za odpravo nastalih posledic ter s tem omogočil začetek normalizacije življenja na prizadetih območjih. S sprejetjem ZOPNN-F sta omogočena sprejetje delnega programa odprave posledic naravnih nesreč in dodelitev sredstev predplačila iz sredstev državnega proračuna kot pomoč države.
ZOPNN-F pa ne vsebuje vrste ukrepov za pomoč prizadetim zaradi poplav in zemeljskih plazov v avgustu 2023, tako fizičnim osebam kot občinam in gospodarstvu. Zato se je predlagatelj odločil predlagati rešitve, ki zaradi izjemnih razmer oziroma nujnosti takojšnjega ukrepanja po eni strani spreminjajo in dopolnjujejo veljavne zakone, po drugi pa začasno uvajajo posebne ukrepe ali odstopajo od sistemske ureditve na več področjih.
Predlagani ukrepi bodo med drugim usmerjeni v nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, v poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj, da bi ta obnova lahko bila čim hitrejša, poleg tega ZIUOPZP vsebuje ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu ter prebivalkam in prebivalcem – tako neposredno gmotno prizadetim kot v smislu ohranitve delovnih mest. ZIUOPZP bo omogočil ustanovitev tehnične pisarne za pospešitev izvajanja obnove ter zagotovil usklajeno izvajanje tako posameznih ukrepov kot njihovih nosilcev, pri čemer bi predvsem osebam zasebnega prava kot neukim strankam v postopku zagotovili potrebno svetovanje in pomoč pri postopkih obnove in pridobivanja sredstev državnega proračuna za obnovo.
Rešitve, povezane s področjem naravnih virov in prostora, določajo nujne interventne, sanacijske in preventivne ukrepe za odpravo posledic poplav in plazov ter ustanovitev več komisij za odpravo nastale škode. Predvidevajo tudi zagotovitev dodatnih sredstev in učinkovito porabo teh sredstev za izvedbo nujnih interventnih, sanacijskih in preventivnih del.
ZIUOPZP predvideva tudi neposredno pomoč posameznikom in gospodinjstvom, prizadetim v poplavah in zemeljskih plazovih (kot so oprostitev plačila vrtca; zagotovitev brezplačnih malic in kosil za učence in dijake; izplačilo solidarnostne pomoči več skupinam upravičencev: osebnim asistentom in drugim zaposlenim pri izvajalcih osebne asistence, zaposlenim v vrtcih, samozaposlenim; predvidena je tudi oprostitev plačila tiskovin ...). Začasni ukrepi na področju socialnega varstva bodo omilili posledice, ki so jih poplave in zemeljski plazovi povzročili prebivalstvu, denimo na področju uveljavljanja subvencije tržne najemnine, hkrati pa bodo zagotovili čim bolj učinkovito uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, zagotovitev čim hitrejše dostopnosti stanovanj tistim prizadetim v poplavah, ki so jim bile uničene njihove stanovanjske enote ali pa so te neprimerne za bivanje in jih je pred vnovično vselitvijo treba temeljito prenoviti, kar bo terjalo več časa.
Rešitve s področja energetike odjemalce, katerih objekti so popolnoma uničeni in odjem električne energije oziroma plina zaradi poškodb električnih instalacij oziroma plinovodnega omrežja sploh ni mogoč, oproščajo plačila računov za električno energijo oziroma za zemeljski plin.
Preostali ukrepi zagotavljajo varno delovanje energetske infrastrukture, z odstopom od Zakona o varstvu okolja se omogoča učinkovitejša izvedba projektov za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Na področju infrastrukture rešitve določajo, da se viški izkopanega materiala lahko uporabijo na drugih gradbiščih in ne samo na gradbišču osnovnega projekta. Tako bi se dovolilo, da se viškov ne odlaga na deponije viškov materiala, pač pa se dober oziroma uporaben material uporabi za nasipe, kamnite zložbe, na bližnjih območjih sanacij ali za vgradnjo v protipoplavne nasipe, seveda ob sočasnosti gradnje. Poleg tega se rudarska koncesnina za materiale, izkopane pri sanacijskih projektih, povezanih s poplavami, ne bi plačevala.
Delodajalci, ki prejemajo sredstva zaradi zaposlovanja invalidov, bodo ta sredstva lahko porabili tudi za sanacijo v poplavah nastale škode. Predvideva se pospešitev postopkov, povezanih z zaposlovanjem in delom tujcev v poklicih, ki jih na trgu dela že zdaj primanjkuje in so nujno potrebni za odpravo posledic poplav.
ZIUOPZP prinaša učinkovite rešitve tudi na področju kmetijstva, ribištva, nakupa potrebnih zemljišč za graditev objektov, z odstopom od javno-naročniške zakonodaje predvideva pospešitev postopkov javnega naročanja in občinam omogoča višje zadolževanje.
Rešitve na finančnem in davčnem področju so povezane z odlogom plačila obveznosti iz kreditnih pogodb zaradi nezmožnosti plačila obveznosti zaradi nastanka premoženjske škode, z znižanjem stopnje DDV za nabavo gasilske opreme, ustanovitvijo sklada za obnovo ter zagotovitvijo ugodnejše davčne obravnave za osebe, ki so zaradi utrpljene hujše škode na osebnem premoženju morale poiskati novo ali začasno nastanitev. ZIUOPZP med drugim predvideva tudi spremembo davčne osnove od katastrskega dohodka ter zbiranje in razdeljevanje sredstev na področju gasilstva.
Zaradi vsega navedenega Državni zbor ugotavlja, da se ZIUOPZP nanaša na vsebino, glede katere v skladu s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave razpis zakonodajnega referenduma ni dopusten, saj gre za zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev odprave posledic naravnih nesreč v smislu prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave.
Št. 212-07/23-19/64
Ljubljana, dne 1. septembra 2023
EPA 998-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Urška Klakočar Zupančič 
predsednica 

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti